10 Enge Dieren Waardoor Je Niet Veilig Bent In De Amazone Jungle

Het Amazonewoud is het grootste woud ter wereld. Het vormt de thuisbasis van heel wat fascinerende planten en dieren. Niet al die dieren zijn lieverdjes: sommigen zijn bizar of zelfs ronduit gevaarlijk. Wij lijsten de tien engste voor je op. Niet lezen net voordat je gaat slapen!

10. Groene anaconda

De groene anaconda hou je niet zomaar even thuis in je bad. Het beest kan namelijk negen meter worden. Dat alleen is al een bijzonder eng idee. Deze slang kan zich bijzonder vinnig voortbewegen onder water, maar komt daar ook wel eens uit. Dan vangen ze wel eens een varken, een hert, een jaguar, alles wat voorbij komt eigenlijk. Het dier krult zijn slangenlijf rond zijn prooi en verstikt het. Ook mensen waren al wel eens het slachtoffer. Run, baby run!

9. Piranha

Een dier dat een onvergetelijke indruk op ons heeft gemaakt na de Piranha films. In realiteit zijn piranha’s echter niet zo agressief. De lokale indianenstammen in de Amazone zwemmen rustig rond in de natuurlijke waters en hebben zelden last van deze vissen met stevige kaken en bijzonder scherpe tanden. Piranha’s voeden zich vooral met dode dieren. Ze vallen alleen aan als ze hongerig zijn of als je in hun territoria komt. Maar waar is dat dan juist?

8. Mug

Van al de dieren uit onze lijst is de kleine mug eigenlijk de meest dodelijke. Ze dragen ziektes zoals malaria, en kunnen op korte tijd een grote populatie (die zich niet beschermd) besmetten. Ze lijken onschuldig, maar in werkelijkheid zijn ze de grootste killers! Ook lelijke ziekten en virussen brengen ze over, denk naar eens aan het Zikavirus.

7. Bananenspin

De officiële naam van dit lieve beestje is Phoneutria. Klinkt vies, niet? Er zijn verschillende soorten die huishouden in het Amazonegebied. Ze zijn bijzonder giftig, je krijgt er verlammingen en ademhalingsmoeilijkheden van. Deze nachtdiertjes leven op de bodem van het woud, op zoek naar eten. Ze belanden wel eens in het bananentransport, vandaar hun bijnaam.

6. Duizendpoot

Griezelig beest hier in onze contreien, maar in de Amazone wordt dit dier wel 30 cm lang. Het voedt zich met alles wat het kan vinden: muizen, salamanders, tarantula’s, kleine vogels en insecten. Pittig detail: ze pakken hun prooi en beginnen eraan te eten als het nog leeft. Als mens raak je dit beestje beter ook niet aan: je kan er koorts en zwaktes van krijgen.

5. Kogelmier

Deze mier komt aan zijn bijnaam omdat zijn steek aanvoelt als een kogelschot. De pijn die volgt, kan wel 24 uur duren. Lichte verlammingsverschijnselen ook. Een tarantulabeetje zou naar het schijnt minder pijn doen.

4. Zwarte kaaiman

Dit zeldzaam dier kan zich perfect camoufleren in de natuur en dan hard aanvallen. Ze eten van alles. Vissen zijn hun favoriet kostje. Maar als ze honger hebben eten ze alles waar vlees aanzit, zelf luipaarden. Maar soms wint de luipaard ook weleens!!

3. Pijlgifkikkers

Prachtige kleuren heeft dit beest. Maar die felle kleuren hebben een doel. Ze zijn eigenlijk een stopbord: raak mij niet aan. Pijlgifkikkers hebben een gif in hun huid, dat kan leiden tot een hartaanval. Mocht je in aanraking komen met een pijlgifkikker in bijvoorbeeld een zoo, dan is dat niet zo erg. Gekweekte pijlgifkikkers zijn namelijk niet meer giftig, omdat ze een ander dieet krijgen dan in de vrije natuur.

2. Roofwantsen

Er bestaan heel wat soorten wantsen, ook in onze lage landen. Die in de tropen kunnen soms enkele cm groot worden. Ze beschikken over een rostrum, een naar beneden gebogen steeksnuit, die ze gebruiken bij het leegzuigen van hun prooien. Smakelijk! De meeste roofwantsen zijn niet dodelijk voor mensen, met uitzondering van de ‘kissing’ bug, die verantwoordelijk is voor de transmissie van de Chagas ziekte. Jaarlijks maakt die ziekte 10.000 slachtoffers.

1. Sidder aal

Sidder en beef voor onze nummer één: de sidder aal. Deze zoetwatervis komt voor in Zuid-Amerika en kan stroomstoten geven. Drie van zijn organen zorgen voor deze bijzondere kracht. Mensen overlijden er zelden aan, maar je bent toch een hele tijd niet lekker van een stroomstootje van deze enge vriend uit het Amazonewoud.

  • Add Your Comment