10 Bizarre YouTube Subculturen

Het internet heeft onze levens veranderd. Het verbindt ons op een manier die onze voorouders nooit hadden kunnen vermoeden. Maar die globale transparantie heeft ook gezorgd voor de groei van internationale groepen, die met hun heel eigen ding bezig zijn, elk op hun plekje in de wereld. Het internet barst van die subculturen. Van de meeste zal je nog nooit gehoord hebben. Van een beetje bizar tot werkelijk schokkend. Duik met ons mee naar de diepste verborgen plekjes op Youtube!

Loading...

10. Lift lovers

Oldtimerfans, trein- en vliegtuigspotters. Ze komen in veel formaten. Maar wist je dat er ook liftfanaten bestaan? Het is een kleine groep bijzonder enthousiaste mensen die liften bezoeken en hun gedetailleerde verslagen posten op YouTube. Deze mechanische toeristen reizen er werkelijk de wereld voor rond. En genieten van het op en neer gaan in een mooi of bijzonder exemplaar.

9. Puisten knijpen

Krijgt je alleen bij deze twee woorden al een vreemd gevoel in je buik? Niet iedereen vindt deze ‘hobby’ afstotelijk. Terwijl wij discreet de badkamerdeur sluiten, bestaan er echte fans van deze kleine (alhoewel soms …) huidaandoeningen. Zij maken opnames van hun puisten en wat ze ermee doen. En voor elk probleempje (ingegroeid haar, steenpuist, zwartkopje, witkopje en zo voort) is er wel een apart kanaal te vinden. Er bestaat zelfs een Dokter Pimple Popper (Dr. Sandra Lee) een echte dermatoloog, met een echte praktijk in Californië en 1,7 miljoen volgers. Ieder diertje zijn pleziertje!

8. De otherkin

Wat zeg je? De otherkin zijn een groep jonge mensen op Tumblr en YouTube die ervan overtuigd zijn dat hun innerzelve niet menselijk is, maar bijvoorbeeld een dier, een legendarisch creatuur of zelfs een zielloze objecten is. Deze groep is bijzonder overtuigd. Er zijn kanalen vol met voorbeelden hoe je moet grollen als een wolf. Of wat je moet doen met je rugpijn die veroorzaakt wordt door de mythische vleugels die je kwijtgeraakt bent. Als je zoon/dochter komt met de boodschap dat ze diep van binnen een Pokémon of een stoel is, dan krab je jezelf toch wel even in je haren. Misschien gaat het ook weer over, eens ze deze identiteitscrisis alweer gepasseerd zijn.

7. De looners

Wat voor ons alledaagse objecten of handelingen zijn, kunnen voor sommige mensen een heel andere betekenis hebben. Looners is de verzamelnaam voor de digitale community van ballonfetisjisten. Voor sommigen is de ballon een seksueel iets. Laat je verbeelding maar los, in dat opzicht kan er vanalles met ballonnen gedaan worden. Er blijkt dan ook dikwijls een crossover liefde te zijn voor latex pakjes en handschoenen en plastic vuilzakken. Maar er zijn ook heel wat gewoon geklede looners die filmpjes opnemen waar ze met hun ballon praten alsof het een ander mens is.

6. Mukbang

Dit komt uit Zuid-Korea. Het woord mukbang betekent daar veel eten voor een scherm. Wat de mukbangers doen is life voor de camera enorme hoeveelheden eten verorberen. Sommige kanalen slagen erin tienduizenden viewers te hebben. Een populaire mukbanger kan tot $10.000 verdienen met zijn geschrans. Ons lijkt het fenomeen gewoon een uiting van de eenzame Zuid-Koreaanse jeugd, wanhopig op zoek naar een compagnon voor tijdens het eten.

5. Haul video’s

Digitaal voyeurisme is niet beperkt tot voedsel. De haul video’s werden al populair in het midden van de jaren 2000. Ze laten mensen zien die na hun shoppingtochten, trots hun buit laten zien. Meestal gaat het over kledij en accessoires die door knappe, gestylde dames wordt aangeprezen. Maar daarnaast zijn er ook genoeg andere producten te bekijken, waaronder voedsel. De ‘unboxing’ video’s horen eigenlijk ook in dit rijtje thuis. Je kan jezelf toch de vraag stellen, als je alle waren die gekocht zijn geweest optelt, en het rekeningetje maakt van wat het allemaal gekost heeft?

4. Holmies en Columbiners

https://www.youtube.com/watch?v=kNDznK0t50g

In de donkere diepten van het internet zijn ook volgers van mindere aangename fenomenen te vinden. ‘Holmies’, volgers van de Colorado massamoordenaar Holmes of ‘Columbiners’, mensen die Dylan Klebold en Eric Harris verafgoden, de Columbine High School schutters. Deze groepen creëren een aura rond deze misdadigers met kunst, liederen en zelfs zacht erotische filmpjes. Je moet er maar zin in hebben. Deze trend is trouwens niet ongevaarlijk. Verschillende latere incidenten blijken copycat gedrag te zijn van deze ernstige misdaden.

3. Second Life

Deze virtuele wereld werd geschapen in 2003. Het design lijkt wel wat op andere virtuele werelden zoals World of Warcraft. Daar kan je dan nog in spelen. Second Life heeft niet echt een strategie of een doelstelling. Het is een ingenieus nagemaakte wereld met creaturen en stemmen. Geschat wordt dat er 1 miljoen mensen zijn in Second Life. Maar je kan er wel echt geld uitgeven, van digitale seksspeeltjes (nog onschuldig) tot ‘echt’ digitaal vastgoed. Op de Malediven bijvoorbeeld. En daarna maar huilen omdat je failliet bent, … Langs de andere kant zijn er ook verhalen waar mensen elkaar hebben ontmoet in de virtuele wereld en daarna in de echte wereld zijn getrouwd.

2. ASMR

Een trend sinds 2010 zijn de ASMR video’s. ASMR is Autonomous Sensory Meridian Response. Het gevoel dat je bijvoorbeeld op je hoofd krijgt als iemand je haar knipt, of de trilling op je huid als iemand in je oren fluistert. In deze video’s proberen mensen deze sensaties op te wekken. Het gaat van zachte geluiden of licht, tot lange rollenspelen. Ze worden meestal gemaakt door jonge vrouwen. Alhoewel de bedoeling in eerste instantie niet seksueel is, doen de titels (bijvoorbeeld ‘soft personal attention’) soms toch anders vermoeden.

1. Morgellons ziekte

Een ziekte van de 21e eeuw, dat leek het wel. Het begint in 2001 bij Mary Leitao, wiens tweejarige zoon klachten had met pijnlijke plekken onder de huid. De vrouw herkende de symptomen van haar zoon in een obscure, 17e eeuwse tekst van een Franse arts. De dame richtte een groep op, die al snel aftrek vond bij duizenden anderen op zoek naar een oplossing voor hun medische aandoeningen. Ze zeggen de ziekte een aandoening waarbij er iets, meestal vezelachtige structuren (fibers) onder de huid zit en door de huid naar buiten komt of probeert te komen. De wetenschap heeft Morgellons ziekte echter onderzocht en ze blijkt niet te bestaan. Het is een wijdverspreide illusie, een massa paranoia, die via het internet gretig aandacht heeft gevonden.

Loading...