13 Bizarre Meren in de Wereld

Water. De basis van het leven. Prachtig om naar te kijken. Wie wordt niet rustig van zijn blik op de zee. Of op een meer? Onze aarde herbergt namelijk heel wat bijzondere meren. Sommigen ontstonden door vulkaanuitbarstingen of meteorietinslagen. Sommigen verbergen antieke geheimen, terwijl onder andere grote ondergrondse grotten verstopt zitten. Lees, en geniet mee van dit lijstje bizarre meren.

13. Het kokende meer

Op Dominica vind je op één na de grootste warme bron ter wereld. Het is niet echt een plekje waar je fijn gaat zwemmen. De temperatuur van het water loopt op tot 82 graden Celsius. De bron is een bezoek waard. Er hangt een constante mist rond, en het grijsachtige water is altijd aan het bubbelen, alsof er een potje in staat te pruttelen.

12. Laguna Colorada – bloedrood water

In Bolivia vind je dan weer dit meer met bloedrood water en witte eilandjes van mineralen. De kleur van het water wordt veroorzaakt door rode algen, die hier bijzonder graag wonen. Wat uniek is dat dit kleurrijk meer is dat het vele roze flamingo’s aantrekt. Een fotogeniek plekje lijkt ons zo!

11. De Plitvice meren – prachtige watervallen en grotten

In dit nationaal park in Kroatië vind je deze prachtige meren. Het zijn er 16 in totaal, die allemaal met elkaar in verbinding staan door watervallen en grotten. Ze zijn van elkaar gescheiden door tavertine, een bijzondere vorm van kalksteen. Die dammen groeien ongeveer 1 centimeter per jaar waardoor het gebied erg kwetsbaar is.

10. Nyos – Ontplofte meer

In Kameroen vinden we deze beauty. Het is het enige meer, een kratermeer dan nog wel, dat ooit ‘ontploft’ is. In 1986 werd deze regio opgeschrikt door een tragedie: 1700 mensen en 3500 stuks vee werden dood teruggevonden. Een mysterie? Niet echt. Snel kwam de waarheid bovendrijven: het bleek een uitbarsting van koolstofmonoxide vanuit het meer. Koolstofmonoxide komt van nature voor in de atmosfeer, maar is giftig als het in grote hoeveelheden vrijkomt. Uit de diepere lagen in het meer kwam het vrij door verstoring van de waterlagen, waarschijnlijk door een kleine aardbeving. Gelukkig is er nu een oplossing: via een buis ontsnapt op gereguleerde wijze het gas. En het meer heeft een nieuwe toeristische attractie, namelijk een fontein.

9. Het Aral meer – Grootste meer is niet meer

Vroeger was dit het vierde grootste meer in de wereld, vandaag blijft er niet meer over dan een steppeachtig droog gebied, vol afgedankte en verroeste boten en verlaten dorpen. Deze regio was ooit een relatief welvarende vissersgemeenschap, maar vanaf de jaren 60 ging het snel achteruit. Het meer begon op een snel tempo te verdrogen omdat het water werd gebruikt voor gestuurde irrigatie, een megalomaan idee dat uit de kokers van de planeconomen van de voormalige Sovjet Unie kwam. Die hebben niet verder gekeken dan hun neus lang is. Vandaag is het meer nog maar 10% van de oppervlakte die het ooit had.

8. Pitch Laker – meer van asfalt


Grueslayer/wikipedia

Wist je dat er een asfalt meer bestaat? Nee? Wel, het ligt in Trinidad, dat bijzondere eilandje in de Kleine Antillen. De asfalt waar wij in Nederland op rijden, komt uit olieraffinaderijen. Eigenlijk is asfalt het een natuurlijk product, dat vroeger vooral gewonnen werd in dit meer. Het Pitch meer is 40 hectaren groot en wel 75 meter diep. Het zou nog tussen de 6 en 10 miljoen ton asfalt bevatten. Locals beweren dat het mysterieuze krachten heeft, die de gezondheid ten goede komen. Dat is echter niet bewezen. Wat wel een leuk feitje is dat een deel van de straten in New York City werden vervaardigd met deze asfalt.

7. Het Don Juan meer – hoogste zoutgehalte

Misschien doet de naam van dit meer iets anders vermoeden, maar dit is een bijzonder meer in Antarctica dat in 1961 werd ontdekt. Het heeft de hoogste zoutgehalte op de aarde, namelijk 40%. Hierdoor vriest het nooit dicht, en dat is bijzonder op de Zuidpool.

6. De Dode Zee – laagst gelegen meer

Ook dit meer (!) heeft een hoog zoutgehalte. Het maakt natuurlijk leven in het water onmogelijk. Zo is de ‘Dode’ Zee trouwens aan zijn naam gekomen. De Dode Zee is ook het laagst gelegen meer van de wereld, dat ligt op ongeveer 400 meter onder het zeeniveau. De waterspiegel blijft dan ook nog eens dalen. Voor baantjes trekken is de Dode Zee niet geschikt, maar het is er wel lekker floaten.

5. Het Taal meer – meer met een actieve vulkaan in het midden

Het Taal meer kan je vinden op het eiland Luzon in de buurt van de Filipijnen. Het werd gevormd door meerdere vulkaanuitbarstingen. In het midden van dit grote meer (het tweede grootste van de Filipijnen) ligt een actieve vulkaan. Dat is op zich al bijzonder. Het meer bevat ook nog een klein eiland. Niet alleen natuurliefhebbers vinden hier hun ding, ook dierenliefhebbers komen aan hun trekken. De waters bevatten enkele bijzondere vissen en slangen die endemisch zijn aan dit gebied.

4. Tonlé Sap – meer of rivier?

Het unieke ecosysteem Tonlé Sap in Cambodia wordt geklasseerd als meer en als rivier. In het droge seizoen watert het water af naar de machtige Mekong rivier. Maar tijdens de moesson is de kracht van het water zo sterk dat het gebied water terug gepusht krijgt. Op die manier wordt het grootste meer van Zuidoost Azië gecreëerd. De twee verschillende waterrichtingen hebben hun impact op heel het dieren- en plantenleven in en rond het water. Tonlé Sap werd dan ook niet voor niets uitgeroepen tot speciale UNESCO biosfeer. En de mensen: die wonen op traditionele manier in gezellige paalwoningen. Een leuke plek om eens te bezoeken.

3. Het Balkasjmeer – Zoet of zout?

Dit is het grootste meer van Kazachstan (het Aral meer wordt gedeeld met Oezbekistan). Bijzonder aan dit meer is dat de helft zoet water heeft (het westelijk deel), en de andere helft gevuld is met zout water (het Oostelijk deel). Dat komt omdat het meer een schiereiland heeft, Sarymsek, dat de beide gedeelten scheidt. Ook dit meer wordt stilletjes aan kleiner en zouter door de enorme hoeveelheid water die de massale irrigatie van de grond errond nodig heeft.

2. Het Krater meer

Wanneer de berg Mazama in Oregon 7700 jaar geleden uitbarstte, liet het een enorme kaldera van meer dan 600 meter diepte na. Alhoewel er geen natuurlijke instroom is van water, vulde deze ‘put’ zich langzaam met water door de neerslag. Het is vandaag het tweede diepste meer in Noord Amerika, het is er prachtig, met diep blauw helder water dat ultra proper is.

1.Het Baikal meer – diepste meer

Dit meer is werelds oudste en diepste meer dat ongeveer zo groot is als ons buurland België. Het ligt in het Zuiden van Siberië. Het wordt door ongeveer 300 rivieren gevoed en beschikt over een unieke fauna en flora. Bezoek je dit meer in de winter, dan is het helemaal bevroren. Een goede jas is noodzakelijk, want de winden waaien verschrikkelijk over deze enorme barre vlakte. Het Baikal meer is een plek die we moeten beschermen want het bevat 20% van de zoetwatervoorraad van onze aarde. Logisch dat het UNESCO Werelderfgoed is.