15 Meest Voorkomende Nachtmerries (en de betekenis)

12. Tanden verliezen

tanden verliezen

Je tanden verliezen in een droom is blijkbaar een droom die terugkomt over heel de wereld, in alle culturen. Meestal betekent het dat je gespannen bent over iemand anders zijn oordeel over je. Freud had daar een andere mening over. Volgens hem betekende tanden verliezen dat je seksueel onderdrukt was en hierdoor gefrustreerd raakte (maar waar zei hij dat niet over?). Een andere interpretatie die hij gaf: de persoon heeft dringend nood aan gevoed te worden als een baby. Tanden die uitvallen kunnen meer realistisch misschien betekenen dat je financiële zorgen hebt, of je zorgen maakt over je uiterlijk. Zeker bij het wisselen van de melktanden naar de grote, echte tanden, blijkt dit het geval. Maar wat nu echt de betekenis is van uitvallende tanden in dromen, daar heeft nog niemand zich met 100% zekerheid kunnen over uitspreken.

11. Vallen

vallen

Nachtmerries waarin je valt zouden kunnen verklaard worden door relatie- of carrièreproblemen. Ze komen veel voor bij mensen met macht, zoals werkgevers, ouders of rolmodellen. Soms wordt er ook wel eens gezegd dat vallen in je dromen betekent dat je bezig bent met een trauma of misbruik te verwerken. Ook gebeurde er onderzoek naar in welke mate deze dromen nog afstammen uit onze primaire reflexen. Dat vreselijke gevoel dat de dromer heeft, net voor het neerstorten op de grond, zou een voorbode kunnen zijn van een negatieve gebeurtenis in het leven. Soms is het zo een intens gevoel, dat je er badend in het zweet van wakker schrikt.

10. Publiekelijk in je blootje staan

naakt

Herkenbaar? Je loopt lekker rond. Rond je oude schoolgebouw. Op een leuke boulevard. En dan roept iemand: ‘die heeft geen kleren aan.’ Jij staat daar dan, in je adams- of evakostuum. En je hebt enkel je handen om je private delen te verbergen. En je verbaast jezelf waarom je dit niet zelf had opgemerkt. Deze droom zou te maken hebben met je zelfbeeld. Deze niet-intentionele naaktheid weerspiegelt kwetsbaarheid en een gevoel van schaamte. Misschien wil je iets verbergen (een lijk in je achtertuin, iemand?) en je bent bang dat iemand anders het ziet. Kleding is dus niet meer dan een metafoor.
Of misschien is deze droom ook wel een gevolg van het sprookje dat we allemaal hebben aangehoord als kleuter: de koning zonder kleren. Wij vragen ons wel af of deze droom ook ‘werkt’ als je een nudist bent? Het gevoel van schaamte over je nakie ken je dan hoegenaamd niet.