9 Keer Bijzondere Moderne Chinese Architectuur

China. Waarschijnlijk denk je eerst aan een enorm land, veel mensen, grote fabrieken, grote vervuilingen en drukte alom! Dat klopt wel, maar daarnaast is het ook een land met een enorme bouwwoede. Dat moet ook wel als het al zijn inwoners wenst te huisvesten. Het land heeft ook enkele bijzondere architecturale parels. Het leek ons een goed idee om je ook eens kennis te laten maken met deze kant van China. We hebben er 9 op een rij gezet.

Loading...

9. Ring of Life, Fushun City

Een enorme ring met een buitendiameter van 170 meter. Boven in het monument heb je een waanzinnig uitzicht, en de rit ernaar toe gaat met supersnelle liften. De Ring stelt een ronde hemel voor, met een pad dat naar een paradijs in de hemel leidt.

8. New Century Global Center, Chengdu City

Dit gebouw met het bijzondere uiterlijk is het grootste gebouw van de wereld. Het is 100 meter hoog en heeft een oppervlakte van 1,76 miljoen (!) m2.. Het gebouw is bijna volledig vervaardigd uit staal en glas. Het heeft 18 verdiepingen waar shopping centers en kantoren in gevestigd zijn. Ook een hotel, een IMAX bioscoop en een waterpark met een kunststrand zijn er aanwezig.

7. National Center for the Performing Arts, Beijing, Tiananman Plein

Als bijnaam heeft dit gebouw ‘the Egg’. Je ziet erg snel waarom. Het is enorm en vervaardigd uit titanium en glas. Er is een opera in gevestigd (met 2500 plaatsen), een muziek auditorium (2000 plaatsen) en een theater (1000 plaatsen). Enorm veel mensen kunnen er dus in.

6. Sheraton Hotel, Huzhou

Magnifiek, zeker, door de blauwe verlichting, als het donker is. Het hotel lijkt wel op een hoefijzer of een halve donut. Je kan er voor of er tegen zijn, maar het heeft $1,5 biljoen gekost. Dat is bijna het duurste hotel van de wereld. Ook het interieur is één en al pracht en praal.

5. Beijing National Stadium, Beijing


Peter23/wikimedia

‘The Bird Nest’ komt je vast en zeker wel bekend voor. Het is een multifunctioneel sportstadium dat gebruikt werd tijdens de Olympische Spelen in 2008. Hier werd de openings- en sluitceremonie gehouden. De kostprijs van dit pareltje: $325 miljoen.

4. Ordos Museum of Art and History, Ordos

Ordos is een nieuwe stad, die men is beginnen te bouwen in 2003. Het moest plaats bieden aan één miljoen inwoners. Zo een plek moest een aandachtstrekker krijgen. En dat is gelukt. Het museum trekt toeristen vanuit de hele wereld, voor zijn collectie, maar ook voor de prachtige architectuur van het gebouw. Gelukkig maar, want het inwonersaantal is blijven steken op 20.000 zielen.

3. Galaxy SOHO complex, Beijing

330.000 m2 meet dit complex. Het lijkt op vijf futuristische eieren die met elkaar verbonden zijn. De lagere verdiepingen zijn shoppingcentra en entertainment plekken, de 12 bovenste verdiepingen zijn kantoorruimtes. Zeker doen als je in Beijing bent: de bovenste verdiepingen huizen restaurants met magnifieke views op de stad.

2. The Shanghai Tower, Shanghai

Een 632 meter hoge wolkenkrabber is dit, binnenin zit er 380.000 m2 oppervlakte, vol kantoren, shoppingplaces, hotels, fitnesscenters, kappers, wassalons, … kortom alles wat je nodig hebt. Bijzonder is natuurlijk de ‘kromming’ in het gebouws.

1. Opera House, Harbin

De nummer één op onze lijst is de Opera ligt in Harbin. Dat is een stad die in China bekend staat voor haar winterfestivals. Vroeger was deze regio vooral drassig waterland naast de rivier de Sunari. Nu is dit gebied helemaal ontwikkeld ‘made in China’, en het prachtig organisch gevormde gebouw staat op een verhoog te blinken over de omgeving. Het gebouw kan werkelijk tippen aan zijn sectorgenoot in Sydney!

Loading...