Top 10 Grootste ‘oeps’ momenten uit de geschiedenis

Fouten maken, hoort bij het leven. Vroeger werden ze gemaakt en ook nu nog functioneren mensen niet vlekkeloos. Fouten kun je niet altijd vermijden. Wel kunnen we leren van onze fouten. Meestal veroorzaken fouten niet zo’n groot probleem, maar sommigen leiden tot grote onverwachte consequenties. Het ongeluk van de een kan het geluk voor een ander betekenen. Datzelfde ongeluk kan ook een verschrikkelijke klap voor anderen veroorzaken. Je ziet vaak niet van te voren waar een fout in de toekomst toe zal leiden, hoe deze onverwachte situatie zich gaat ontvouwen. De onderstaande fouten liepen uit op grote catastrofes. Hier zijn de 10 grootste ‘oeps’ momenten ooit.

Loading...

10. Een team ingenieurs stichtte 40 jaar geleden brand bij een krater; het onderliggende aardgas brandt nu nog steeds.


© Tormod Sandtorv / Darvasa gas crater panorama / CC BY-SA 2.0

De Derweze gas krater is een natuurlijk aardgasveld dat zich in Turkmenistan bevindt. Het werd in 1971 ontdekt door ingenieurs uit de Sovjetunie. Tijdens het vooronderzoek boorden zij een gat om een weg te vinden naar het aardgas. Al snel veranderde de grond onder de boorinstallatie in een enorm brede krater. Uit angst voor het vrijkomen van giftige gassen in de nabijgelegen steden, besloot het team ingenieurs de krater in brand te steken. Ze hadden verwacht dat het gas in een paar weken uit zou doven, maar de krater staat nog steeds in brand en bevat een grote hoeveelheid kokende modder. Het heeft inmiddels een diameter van 70 meter. Het staat ondertussen ook wel bekend als de “Poort naar de hel”.

9. De ‘Chicago Daily Tribune’ was zo zeker van de winst van Thomas E. Dewey bij de presidentsverkiezing van 1948 dat ze de editie van de volgende dag alvast bedrukten met de titel: ‘Dewey verslaat Truman’. De winnende Truman houdt de krant met de titel de volgende dag in de lucht, triomfantelijk lachend om de fout

Een jaar voor de verkiezingen switchte de Chicago Daily Tribune naar een methode waarbij kranten werden samengesteld op schrijfmachines. Vervolgens werden de kranten gefotografeerd en gegraveerd op drukplaten. Dit hield in dat de krant een paar uur eerder moest worden gedrukt. Als gevolg van de dringende deadlines tijdens de verkiezingstijd vertrouwde de Chicago Daily Tribune op zijn Washington correspondent en politiek analist Arthur Sears Henning die het al heel vaak bij het rechte eind had. Verzekerd door de voorspelling van Henning en de peilingen drukte de Tribune het artikel met de kop: ‘Dewey verslaat Truman’.

8. Drie kwijtgeraakte sigaren zorgden ervoor dat de Federatie de burgeroorlog verloor

Op 9 september 1862 deed Generaal Robert E. Lee tijdens de Burgeroorlog een speciale bestelling, ook wel ‘The Special Order 191’ genoemd. Er werden meerdere kopieën van de bestelling gemaakt en verstuurt naar verschillende officieren. Deze werden middels de zending op de hoogte gebracht van de plannen rondom de aanval op Washington. Een van de zendingen raakte op 13 september kwijt en werd gevonden door Corporaal Barton W. Mitchel. Deze boodschap was om drie sigaren heen gerold. De commandant van het leger van Potomac werd direct op de hoogte gesteld. Zo werd de invasie van Generaal Robert E. Lee gestopt, waardoor Washington niet meer kon worden aangevallen en de Federatie de burgeroorlog verloor.

7. Door een software designfout is er een raket uiteen gevallen

De ‘Cluster’, de Ariane 5, werd ontworpen voor onderzoek naar de magnetosfeer van de aarde. De raket bestond uit vier 1200 kilogram zware cilindervormige ruimtevaartuigen die bedoeld waren om gezamenlijk te vliegen. De ‘Cluster’ werd op 4 juni 1996 gelanceerd, maar 37 seconden na de lancering zwenkte de raket uit zijn pad, waarna het desintegreerde onder de hoge aerodynamische krachten en zichzelf vernietigde. Toen de raket werd ontworpen, werd er gebruik gemaakt van het voorgaande model de Ariane 4. Maar het pad dat door de Ariane 5 moest worden gevolgd, verschilde van die van de Ariane 4, en de snelheden waren veel groter. Hier was geen rekening mee gehouden. Deze enorme fout leidde tot de grootste ramp in de geschiedenis van de Astronomie en tot een verlies van maar liefst $370 miljoen dollar.

6. Op 28 september 1918 spaarde een Britse soldaat het leven van een 29 jarige gewonde Duitse soldaat, genaamd Adolf Hitler.

Terwijl hij aan het werk was voor de vijfde hertog van Wellingtons Regiment zag de Britse soldaat Henry Tandey een gewonde Duitse soldaat (Adolf Hitler), die hem tegemoet liep. Hoewel Tandey hem met gemak had kunnen doodschieten, koos hij ervoor om de Duitser te sparen. De Duitser bedankte hem en verdween. Later zag Hitler een krantenbericht over Tandey, waarop hij hem herkende. Hitler bewaarde het krantenknipsel. In 1937 zag hij een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Fortunino Matania, waarop Tandey een gewonde soldaat draagt.

5. In 1980 raakte een boorplatvorm per ongeluk, doordat de boor vast kwam te zitten, een zoutmijn onder het Peigneur meer. In minder dan drie uur werd hierdoor 2,5 miljoen liter water afgetapt in de mijn.

Het Peigneur meer bevindt zich in Lousiana. Op 20 november 1980 boorde een olieboorbedrijf per ongeluk in een zoutmijn, vanwege een verkeerd geïnterpreteerd coördinaatreferentiesysteem. Dit veroorzaakte een opeenvolging van gebeurtenissen beginnend met het meer dat compleet binnendrong in de onderliggende mijn. Deze afvoer veroorzaakte een enorme whirlpool, die de stroming van het meer deed omkeren, waardoor er een waterval ontstond vanaf een hoogte van 50 meter. Bij deze ramp kwamen geen mensen om het leven. Wel veranderde het Peigneur meer in een zoutwatermeer, dat steeds dieper wordt.

4. De ‘Mars Climate Orbiter’ van de NASA kwam in 1999 te dichtbij Mars waardoor het verbrande in de bovenste atmosfeer. Dit kwam doordat het team van de NASA gebruik maakte van een ander stelsel dan die van de ontwikkelaars van de Orbiter.

Op 11 december 1998 werd de Mars Climate Orbiter, een robotachtige ruimtesonde, gelanceerd door de NASA. De Orbiter ging het klimaat, de atmosfeer en het oppervlakte van Mars bestuderen. Het was gebouwd, ontwikkeld en het werd bediend door Lockheed Martin, een Amerikaans ruimtevaartbedrijf. De navigatie opdrachten werden verstrekt door de ingenieurs in het imperiale stelsel, terwijl de NASA al sinds 1990 werkte met het metriek stelsel. Na een reis van 286 dagen bereikte de Orbiter Mars. Daar werd op 23 september 1999 het proces ingezet om het in een baan te laten cirkelen rond Mars. De mismatch in de eenheden veroorzaakte dat het terechtkwam op een afstand van 57 kilometer van Mars. Dat had eigenlijk 226 kilometer moeten zijn. Tot 80 kilometer was het veilig geweest voor de Orbiter, maar op deze afstand viel hij uiteen en verbrande door de atmosferische spanningen.

3. In 1917 botsten twee schepen tegen elkaar. Ze liepen niet veel schade op, maar doordat er een benzinevat in het water viel, explodeerden de schepen in een paar minuten tijd. Niet alleen de schepen waren verwoest, ook de directe omgeving werd zwaar getroffen.

In december 1917 vertrok de SS Mont-Blanc beladen met benzinevaten van New York naar Bordeaux. Op 6 december botste het schip in lage snelheid tegen de Noorweegse SS Imo. Een benzinevat van de SS Mont-Blanc viel hierdoor in het water, waarna de schepen explodeerden met een uitstraling van 1000 meter per seconde, een temperatuur van 50.000 graden en een druk van duizenden atmosferen. Het kanon van het schip landde 5,6 kilometer ten noorden van het schip en de schacht van het anker 3,2 kilometer ten zuiden van het schip. De rook steeg tot 3600 meter hoogte. De Tsunami die door de explosie werd veroorzaakt tilde de Noorweegse SS Imo op en smeet het neer in de haven van Dartmouth. Een gebied van 160 hectare werd verwoest, 12000 gebouwen gingen ter gronde en meer dan 1900 mensen overleden door deze enorme ramp.

2. Een bedrijf wilde een aandeel verkopen voor 610.000 yen ($5041), maar het verkocht 610.000 aandelen voor 1 yen als gevolg van een typefout.

Het bedrijf ‘Mizuho Securities’, dat onderdeel uitmaakt van de Mizuho Financial Group, de tweede grootste bank van Japan, wilde een aandeel verkopen voor 610.000 yen aan een uitzendbureau, J-Com Co. Hoewel de bestelling 610.000 keer groter werd dan J-Com Co had besteld, besloot de Tokyo Stock het proces toch uit te voeren. Mizuho probeerde de transitie te cancelen, maar dat kon niet (zelfs niet als deze ten onrechte werd verstrekt). Deze fout koste Mizuho Securities ten minste 27 biljoen yen.

1. Een paar dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog trok een sub marinier per ongeluk het toilet verkeerd door, waardoor er een overstroming ontstond in de onderzeeër en het gedwongen werd naar de oppervlakte te gaan.

In 1945 slaagden de Duitsers erin om een nieuwe diepwaterhogedruktoilet te ontwikkelen. Zo kon er onder water worden doorgespoeld. Een van deze nieuwe toiletten werd geplaatst in de onderzeeër U-1206, die vervolgens overstroomde nadat deze nieuwe toilet verkeerd werd doorgespoeld door een sub marinier. Het zeewater kwam al snel binnen en de batterijen onder de wc gaven hierdoor chloorgas vrij. De sub marinier had geen keus. Hij moest de onderzeeër naar de oppervlakte sturen. Daar werd hij ontdekt door de Britse Patrouilles en gebombardeerd. Helaas voor hem was dit een paar dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Loading...