19 Mysterieuze Monsters: Zouden Ze Echt Bestaan?

We denken alles te weten en te kennen. En als we het even niet weten, dan zoeken we het op. Maar in de realiteit is er nog veel mysterieus. Zoals nieuwe dierensoorten die nog elk jaar ontdekt worden. Soms gebeurt het dat mensen met zekerheid zeggen een nieuw dier te hebben gezien. Soms zijn het zelfs hele groepen die er vast en zeker van overtuigd zijn ‘hét’ gezien te hebben. Lees door ons lijstje mysterieuze monsters, en bepaal zelf of je er in geloofd of niet.

19. De Loys’ aap

loys-aap

Soms is een nieuwe dierensoort vinden, niet genoeg voor critici. Wanneer geoloog François de Loys in het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw op zoek was naar petroleum aan de grens tussen Colombia en Venezuela, kwam hij bijzondere apen tegen. Ze liepen op hun achterste poten. Eén van de beesten werd neergeschoten en meegenomen voor onderzoek. In 1929 verklaarde George Montandon dit beest als een nieuwe soort, de Ameranthropoides Loysi. Vandaag geloven sommigen dat het een unieke soort betreft, terwijl anderen bij hoog en bij laag beweren dat het een doodgewone slingeraap was.

18. Bigfoot

bigfoot

Bigfoot (ook wel bekend als Sasquatch) is een bekend figuur in de Noord-Amerikaanse folklore. Hij is gigantisch, met donkere haren op zijn lichaam, dat voor de rest erg op dat van een mens lijkt. Een ideaal gespreksonderwerp net na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 50 was er een zekere Jerry Crew die beweerde enorme voetafdrukken gevonden te hebben in Bluff Creek, Californië. Tot op de dag van vandaag trekken mensen naar deze regio om Bigfoot te gaan zoeken. In 1995 werd er zelfs een Bigfoot Field Researchers Organisation opgericht. Helaas, zonder resultaat tot nu toe.

17. Het beest op de Bodmin Moor

bodmin-moor

Dit beest werd op de Bodmin Moor in het Engelse Graafschap Cornwall gespot en zou een soort panter-achtig lijf hebben. Hij of zij werd voor het eerst gezien in 1983 en men gelooft dat dit creatuur de oorzaak is van niet te verklaren sterftes bij het vee. Misschien is het wel geen spook. In 1998 verscheen er een video met een groot katachtig dier. Is het dat dan? Een grote kat? In 2016 werd het mysterie mogelijk ontrafelt. Een circus eigenaar zegt in die tijd 3 poema’s uitgezet te hebben

16. Yeti

yeti

‘Het’, ook wel bekend als de “Verschrikkelijke sneeuwman”, woont in de Himalaya. Een enorm, aap-achtig creatuur, met een dikke witte pels. De Yeti hoort gewoon bij de lokale folklore. Het was Charles Howard-Bury die ‘het’ in 1921 voor het eerst ‘zag’. Dertig jaar later was het de Britse ontdekkingsreiziger Eric Shipton die foto’s nam van enorme voetafdrukken. En de Yeti werd zo een icoon. Die regelmatig terugkomt. In de winter van 2016 nog, toen de Yeti zou verschenen zijn in een Spaans skidorp, en onmiddellijk het internet in brand zette.

15. Het Monster van Loch Ness

loch-ness

Schotland is deze keer de locatie van een ander, iconisch beest. Nessie zou al eeuwenlang rustig leven in de diepe, donkere waters. Bijzonder is dat het in 1933 voor het eerst werd gespot. Door een koppel uit Londen dat er op vakantie was. Het beest kwam zelfs uit het water en gleed over de weg voor hun auto.

14. Chupacabra

chupacabra

Neen, geen lolly is dit. Maar een Latijns-Amerikaanse legende. In Puerto Rico wordt dit beest verantwoordelijk gehouden voor het doden van 150 boerderijdieren. Toen deze gevonden werden, hadden ze geen bloed meer in hun aderen. Sindsdien werd het beest nog regelmatig gespot. Men beweert dat het een soort haarloze coyote zou zijn.

13. Yacumama

yacumama

Een reuzengrote slang. Dit beest is de nachtmerrie van de inheemse volkeren in Zuid-Amerika. De legende van die andere grote slang, Quetzalcoatl, is terug te vinden in de Azteekse geschriften in Mexico. Daarin werd gesteld dat er een grote, mensenverslindende slang zou komen op aarde. In 1906 werd door de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett een 19-meter lange slang gezien in de Amazone. Tenminste, dat beweerde hij. De vraag rest of Yacumama een ongekend diersoort is, of gecreëerd werd op basis van oude verhalen.

12. Will-o’-the-wisp

will-o-the-wips

Deze creaturen werden bekender door hun ‘rol’ in de Disney film Brave. Maar verhalen van lichtjes die reizigers van hun pad leiden, bestaan al zeer lang in de Europese folklore. Sommigen geloven dat dit feeën zijn, met goede bedoelingen. Anderen zeggen dat het gewoon een natuurlijk gas is dat ontsnapt uit moerassen of dat het gewoon fluoriserende dieren zijn.

11. Cadborosaurus

cadborosaurus

‘Caddy’ is een soort zeepaard dat in het Noordwesten van de Pacific zou leven. In de voorbije 200 jaren kwamen er regelmatig kryptische beschrijvingen over dit dier te voorschijn. Maar in 1937 ontstond er echt beroering toen er ‘iets’ in de maag van een walvis was gevonden. Later bleek het een gewoon deel uit te maken van die walvis zijn ingewanden.

10. Ropen

ropen

Uit Nieuw Guinea komt dan weer de ‘ropen’. Is het een enorm grote vleermuis, of een nog onbekende petrosaurus? De meeste mensen hebben dit creatuur zelf niet gezien, maar wel zijn nachtelijke lichtgevendheid. Reeds in de 16e eeuw praatte men in deze regio al over een mythische vliegende draak. Het was pas vanaf 1944 dat de soldaat Duane Hodgkinson hem ‘zag’, dan men er ook in het Westen interesse voor kreeg.

9. Skunk aap

skunk-aap

De Skunk aap is gezien in Florida, Noord-Carolina en Arkansas. Vooral in de jaren 60 en 70 werd dit gek ruikende dier gespot. Een vrouw in Sarasota kon er deze foto’s van maken in 2000. Zij dacht dat ze een ontsnapte orang-oetan fotografeerde. Anderen zijn er dan weer zeker van dat zij de Skunk aap op de gevoelige plaat vastlegde.

8. De Queensland tijger

queensland-tijger

Deze Australische tijger bestond al in de populaire folklore in 1871. Zijn meest bekende verschijning dateert van in 1964. Toen fotografeerde Rilla Martin dit dier dat naast de weg stond. Zou dit een vleesetende thylacine of Tasmaanse buidelwolf kunnen zijn, een soort die al meer dan 100 jaar uitgestorven is? Mysterieus is het wel!

7. Yowie

yowie

Wat een vrolijke naam heeft dit dier. Yowie leeft in Australië en is misschien een lokale Yeti. Zijn bestaan komt al voor in de verhalen van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals. In de jaren 70 werd Yowie weer hip, toen een organisatie bijzonder veel geld beloofde aan diegene die het dier kon vangen. Tot op de dag van vandaag ligt de zak geld nog steeds te wachten op een gelukkige.

6. Jersey duivel

jersey-devil

Twee kangoeroe-achtige poten, het hoofd van een geit en vleugels. Zo wordt de Jersey duivel omschreven door zij die hem al gezien hebben in de bossen rondom New Jersey. 250 jaar lang wordt er al over gepraat. Zou het dan toch?

5. Black shuck

black-shuck

Dit zwart creatuur lijkt op een hond met rode ogen, die gespot werd en wordt in Oost Engeland. Reeds in 1127 meende men dit dier te hebben gezien. De Black Shuck is zou zelfs de inspiratie geweest zijn voor The Hound of the Baskervilles’ van Sir Arthur Conan Doyle. Is het dan toch waarheid, of een verhaaltje?

4. Jackalope

jackalope

Sinds 1939 wordt in Amerika gepraat over de Jackalope, heel wat verhalen geschreven, muziek gemaakt en zelfs een brouwerij kreeg de naam van dit dier. De jackalope zijn bijnaam is de ‘krijger konijn’. Je weet onmiddellijk dat dit geen handtam beestje is waar je kindjes dol op zijn. Sommige experts beweren dat deze soort uitgestorven is, anderen geloven dat er nog steeds kleine populaties van leven. Sommige dierenartsen beweren ook dat het gewone konijnen zijn, die hun agressief gedrag te danken hebben aan virussen die tumoren in hun lichaam laten groeien.

jackalope-virus

3. Tatzelworm

tatzelwurm

Op je volgende skivakantie, vergeet niet op zoek te gaan naar de tatzelworm. Dit diertje zou voorkomen in de Alpen. Sinds de 18e eeuw wordt deze af en toe waargenomen. Hij lijkt op een kat, met een soort reptielachtige staart en geen achterpoten. Een man zijn hart begaf het alvast als hij de worm zag. Sommigen beweren dat het een ‘gewoon’ reptiel is, anderen geloven dat het een gevaarlijke aanvaller is.

2. Ogopogo

ogopogo

Britisch Colombia heeft nog steeds de mooiste natuur van Noord-Amerika. In het diepe water van het Okanaganmeer leeft ook een bijzondere bewoner. Vijftien meter lang zou die zijn. Deze slangachtige steekt af en toe zijn kopje boven. Rond 1800 werd hij voor het eerst gezien. In 1926 was het een groep mensen die er een rapport over schreven. En dat is voor alle duidelijkheid, 7 jaar voordat het monster van Loch Ness werd gezien.

1. Thunderbird

thunderbird

Grote vogels hebben altijd bestaan in de Indiaanse verhalen. Soms wordt er zelfs verteld dat deze zulke grote vleugels hebben, dat ze hiermee de donder kunnen veroorzaken. In 1977 was het een tienjarig jongetje, dat door een thunderbird meegenomen werd uit zijn achtertuin in Lawndale, Illinois, waar hij aan het spelen was. Experten beweren dat dit beest een condor was. Maar die kan alvast het gewicht van een 10-jarige niet dragen. Intrigerend, niet?

    1. olaf 30 januari 2019
    2. Micheal 2 april 2021

    Add Your Comment