4 Feiten over thee

Thee, het wereldberoemde drankje dat zowel warm als koud wordt gedronken. Het wordt in verschillende landen op verschillende manieren gedronken. Zo drinkt men in het Verenigd Koninkrijk graag thee met een scheut melk erin. In Marokko drinkt men veelal muntthee met een aantal klontjes suiker en een zoetigheid erbij. In China wordt thee juist gezien als een familieaangelegenheid en staat het symbool voor gezelligheid. Hier in Nederland drinkt men veelal thee voor ontspanning. Om de ochtend mee te beginnen of om de avond mee af te sluiten. Thee is dus een divers drankje, zowel in smaak als in gebruik. In dit artikel vertellen wij je meer over dit drankje. Ben jij geïnteresseerd in verschillende theesoorten en de werking ervan? Lees dan vooral verder.

Verschillende soorten thee

Over de hele wereld zijn er tal van verschillende theeën. Om het te categoriseren, er zijn 5 verschillende theesoorten: zwarte thee, witte thee en groene thee, oolong en pu-erh. Elke theesoort verschilt in smaak. Zwarte en groene thee staan bekend als sterke smaken, witte thee is doorgaans wat lichter van smaak. Oolong is noch groen, noch zwart, maar heeft een extreem donkere kleur. Pu-erh is een theesoort die het langst is gerijpt. Het wordt vaak gebruikt als afslankmiddel. 

De kleur van thee

De kleur van verschillende theeën wordt veroorzaakt door de mate van oxidatie. Zwarte thee is donker van kleur omdat de theebladeren het langste oxidatieproces hebben ondergaan. Witte thee is daarentegen een stuk lichter van kleur, omdat deze theesoort een korter oxidatieproces heeft ondergaan.  

De meest gedronken theesoort 

Zwarte thee wordt wereldwijd het meest gedronken. Dit komt omdat het in verschillende vormen gedronken kan worden. Het kan in de pure vorm gedronken worden, maar kan ook als basis fungeren voor andere theesoorten. Zwarte thee wordt het meest gedronken als Earl Grey, English Breakfast en Ceylon thee.

Helende werking van thee

Er zijn ook een aantal theesoorten met een helende werking. Zo staat kruidenthee bekend om de helende werking. Denk hierbij aan brandnetel thee. Dit heeft een bloedzuiverende werking en werkt vochtafdrijvend. Daarnaast wordt brandnetelthee vaak aangeraden voor mensen met eczeem, hooikoorts en astma. 

Thee komt er dus in allerlei soorten. De verschillende kleuren thee hebben ook allemaal een ander smaakprofiel. De kleur van de thee wordt veroorzaakt door de mate van oxidatie. Zwarte thee heeft hierbij een langer oxidatieproces, waardoor het donkerder kleurt dan witte thee. Zwarte thee wordt wereldwijd het meest gedronken en er zijn ook theeën die een helende werking hebben, zoals brandnetelthee. Met deze feitjes in je achterhoofd kijk je nooit meer hetzelfde naar een kopje thee. 

  • Add Your Comment