Dekens die jouw paard nodig heeft

Als we paarden in een weiland zien, kan het voorkomen dat sommige paarden een deken dragen en ander paarden niet. Want waarom heeft een paard een deken nodig en welke functie biedt een deken voor een paard? Ook zijn er seizoensdekens die in bepaalde seizoen worden gedragen. In dit artikel leggen we alles uit over paardendekens.

Zomerdeken

De naam verklapt het al, een zomerdekens biedt tijdens de zomermaanden verkoeling voor je paard. In tegenstelling tot wat je denk bij een deken, dat het bijvoorbeeld alleen maar nodig is in de winter voor de warmte. Maar een zomerdeken is ideaal voor een paard en zorgt voor verkoeling en geeft een ademende werking bij je paard. Niet alleen zorgt het voor verkoeling, maar biedt het ook bescherming tegen UV-straling. Net als bij mensen is het niet goed als een paard teveel UV straling binnen krijgt en met een deken wordt het paard extra goed beschermd. Ook is een zomerdeken geschikt voor koude nachten en biedt het je paard warmte. 

Therapiedeken

Therapiedekens zorgen dat de bloeddoorstroming van je paard goed verloopt. Door de magnetische velden die zich in de dekens bevinden, zorgt het voor een verbetering in de bloedsomloop. Niet alleen de bloedsomloop wordt hiermee verbeterd, maar ook de spieren herstellen sneller. Het is daarom verstandig om na een actieve inspanning je paard van een therapiedeken te voorzien.

Zweetdeken

Een zweetdeken zorgt net als bij een zomerdeken voor de regulering van de temperatuur van je paard. Doordat na een intensieve inspanning je paard gaat zweten en hiermee de huid vochtiger wordt en het daarom koud kan krijgen. Hierbij kan een zweetdeken een oplossing bieden. Een zweetdeken zorgt er namelijk voor, dat het zweet van het paard door de deken wordt opgenomen en de lichaamstemperatuur dus gelijk blijft. 

Vliegendeken

De naam zegt al een deel van de functie van de deken, een vliegendeken zorgt er namelijk voor dat je paard niet wordt gebeden door kleine vliegjes. Kleine vliegjes kunnen namelijk voor veel irritatie en jeuk zorgen bij paarden. Ook frustratie speelt hierbij een rol bij paarden en ze kunnen zich hierdoor zelfs verwonden. Door het dragen van een vliegendeken zorgt het dat je paard minder wordt gestoken. 

De verschillende dekens die in dit artikel naar voren zijn gekomen zijn de zomerdeken, een therapiedeken en zweet- en vliegendeken. Alle vier de dekens hebben een eigen functie en bieden allemaal een andere oplossing of bescherming van of voor je paard.

  • Add Your Comment