Dit zijn de leukste fietsuitvindingen

Een rondje fietsen op de mountainbike, met de speed pedelec naar het werk of trainen op de Wahoo Kickr Core: de fiets is een onderdeel geworden van ons leven. En dat is ook niet zo gek, want het is een snel vervoersmiddel voor in de stad, het is gezond én goedkoop. Maar voordat de fiets onmisbaar is geworden heeft het een serieuze geschiedenis doorlopen. De geschiedenis en de leukste uitvindingen van de fiets worden hieronder besproken.

De eerste fiets was een feit

Rond 1800 wilde men een voertuig uitvinden waarbij geen dieren hoefden gebruikt te worden. In 1817 had de allereerste fiets dan ook het levenslicht gezien die veelvuldig werd verkocht. Deze werd de draisine genoemd, een soort loopfiets. Deze fiets was eigenlijk niet bedoeld voor woon-werkverkeer, maar vooral voor vrachtverkeer. De draisine had namelijk geen rem, geen pedalen en had stalen wielen. Hierdoor was het een tikkeltje gevaarlijk om hierop te fietsen.

Veel ongelukken met de vélocipède

Niet veel later kwam de vélocipède, ook wel het stokpaard genoemd, op de markt. Dit was een fiets met een bestuurbaar voorwiel, maar nog steeds zonder pedalen. Toch was deze fiets een geliefd voertuig van velen. Helaas gebeurden er veel ongelukken met de vélocipède, waardoor het voertuig zelfs in sommige gebieden verboden werd. 

De cursus ‘vallen’ moest worden gevolgd

De allereerste fiets mét pedalen was de bottenschudder. Dit komt door zijn ijzeren frame en metalen wielen. Hierdoor was het niet heel comfortabel om te fietsen en de fiets kon zelfs wel vijftig kilo wegen. Gelukkig werden de metalen wielen al snel vervangen door rubber. Vervolgens werd de hoge bi uitgevonden: een fiets met een enorm voorwiel en een klein achterwiel. Deze fiets kon behoorlijk wat snelheden behalen, maar was daardoor ook heel gevaarlijk. Je kon namelijk niet even afstappen, omdat de pedalen ver boven de grond zaten. Hierdoor vlogen mensen vaak over de kop: het werd voor de hoge bi-fietsers zelfs verplicht om een cursus te volgen hoe je moest vallen en opstaan.

Fietsuitvindingen van deze tijd

Niet gek dat de hoge bi gauw verleden tijd werd. De hoge bi maakte namelijk plaats voor de ‘veiligheidsfiets’, die eruitziet als de fiets zoals wij ‘m nu kennen. Het had wielen van dezelfde grootte en het had remmen, pedalen en rubberen wielen. Later werden de mountainbikes, ligfietsen, racefietsen en ‘gewone’ fietsen uitgevonden. En natuurlijk maakt de fietswereld tegenwoordig ook veel evoluties mee: denk maar aan de e-bike en de speed pedelec. Zo bestaan er zelfs elektrische bakfietsen, zoals de Urban Arrow bakfiets, waarmee je je makkelijk kunt voortbewegen in de stad met jouw kinderen. En wie weet komen er in de toekomst alleen nog maar meer fietsuitvindingen bij.

  • Add Your Comment