Kleding wassen? Zo hou je het leuk!

Iedereen met een redelijk gezin zal beamen dat de was een vreselijke klus is. Eentje die bovendien nooit klaar lijkt te zijn. Heb je nét alle wasmanden leeg, zijn deze na een halve dag alweer gevuld. Het lijkt nooit op te houden. Hierdoor is het ook zo’n ondankbare taak. Toch wel nodig. Alleen jammer dat het zoveel tijd kost. Natuurlijk doet de wasmachine het zware werk, maar wat dacht je van al het was sorteren, strijken en vouwen? Dit is al snel een hele dagtaak. Ben jij ook iemand die inmiddels een hekel aan wassen begint te krijgen en zou je hier graag verandering in brengen? Dan wordt het hoog tijd om hiermee aan de slag te gaan. Kleding wassen moet natuurlijk gewoon leuk blijven. Met de volgende tips moet dat zeker lukken.

Investeer in een goede wasmachine

Wat is nu eigenlijk de beste wasmachine? Hier is geen eenvoudig antwoord op te geven. Dit hangt namelijk van veel verschillende factoren af en is voor iedereen anders. Wanneer je echter minder kwijt wilt zijn aan het wassen, dan is het wel belangrijk om met enkele dingen rekening te houden. De wasmachine kan hier namelijk heel veel invloed op hebben.

Kijk allereerst naar de laadcapaciteit van de trommel. Hoeveel kilo wasgoed kan hier maximaal in gestopt worden? Vroeger waren er vooral machines van vijf á zes kilo. Inmiddels is dat eerder zeven á acht en zien we zelfs uitschieters naar elf of meer kilo. Voor grotere gezinnen is dit natuurlijk ontzettend handig. Hoe meer was zij in één keer kunnen draaien, hoe sneller alle was is weggewerkt. Let wel op dat het heel onzuinig is om halve wassen te draaien. Weet je dus dat je een trommel van elf kilo nooit kunt vullen? Kies dan voor een kleiner exemplaar. Groter is niet altijd beter, maar kan in sommige situaties dus wel tijdsbesparing opleveren.

Let ook op de extra functies. Heb je bijvoorbeeld een wasmachine met een kortdurend programma? Dan kan je hiermee heel veel tijd besparen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld de favoriete knuffel van je kind weer snel terug moet hebben. Dan zijn dergelijke programma’s onmisbaar. Genoeg reden dus om in een goede wasmachine te investeren. Dat is eigenlijk al het halve werk.

Zet verschillende wasmanden neer

Is het bij jullie iedere week ook weer een enorme zoektocht naar alle was? En tover je de wasgoed op uit allerlei vreemde plekken tevoorschijn? Dan wordt het hoog tijd om het hele gezin duidelijk te maken dat alle was echt in de wasmand moet. Je maakt het hen en jezelf gemakkelijker door overal in huis wasmanden te plaatsen. Zowel beneden als boven. En spreek af met het gezin dat alles wat niet in de wasmand komt, ook niet gewassen wordt. Je zal merken dat dit na enkele weken al enorm verschil zal maken.

Hou het bij

Dit is misschien wel de beste tip die we kunnen geven en tevens de lastigste om uit te voeren. Het laten draaien van de was is namelijk niet zo moeilijk. Ook even overgooien in de droger is zo gedaan. Waar we het meest tegenop kijken is het opvouwen en wegleggen. Daardoor ontstaat er vaak een hele bult met schone was, waarmee we vervolgens uren zoet zijn. Leer jezelf daarom aan om bij iedere nieuwe was die je draait, de oude was direct op te vouwen. Zo ben je onder de streep minder tijd kwijt.

Zijn je kinderen groter? Maak dan enkel stapeltjes voor elk gezinslid en laat dit ze zelf wegleggen. 

  • Add Your Comment