Tips om het maximale uit de actieradius van jouw elektrische auto te halen

Het rijbereik van elektrische voertuigen is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Met de toenemende vraag naar elektrische auto’s zien we ook dat het aanbod steeds beter wordt. Die evolutie zet zich steeds verder voort. Toch blijft het een feit dat je op een volle accu minder ver kunt rijden dan met een volle tank. Gelukkig zijn er wel verschillende manieren waarop je meer uit de actieradius van je auto kunt halen. In dit artikel geven we enkele tips om het maximale eruit te halen. 

Verwarm of koel de auto wanneer deze opgeladen wordt 

Je stopt om van een van de laadpalen elektrische auto in ons land gebruik te maken. Opladen is nou eenmaal noodzakelijk om je weg te kunnen vervolgen. Dit moment kun je gelijk goed gebruiken om de temperatuur van je auto te optimaliseren. Door je auto op dit moment alvast te koelen of te verwarmen, zorg je ervoor dat dit straks niet meer nodig is als je je weg vervolgt. Handig, want zo houd je meer energie over voor het rijden. 

Maak gebruik van de verschillende rijstanden 

De meeste moderne voertuigen beschikken over verschillende rijstanden. Denk hierbij aan de gewone stand, de eco-modus en de sportmodus. Met de eco-modus kun je de Nederlandse wegen eenvoudig trotseren en je rijdt ook nog eens stukken zuiniger. Het is daarom slim om hier standaard gebruik van te maken. 

Regeneratief remmen 

Alle elektrische voertuigen beschikken over de mogelijkheid om regeneratief te remmen. Dit houdt in dat je bij het afremmen van het voertuig niet het rempedaal helemaal indrukt, maar simpelweg het gas loslaat. De auto komt dan vanzelf tot stilstand of remt af. Op het moment dat je dit doet, zal de auto de energie die vrijkomt door het remmen opslaan en daarmee dus de actieradius verlengen. Bovendien is dit een goede manier om de levensduur van de remmen te verlengen. Ze slijten door deze methode immers minder snel. 

Houd een constante snelheid aan 

Net als in een brandstofauto verbruik je zo min mogelijk energie door de snelheid constant te houden. Toch zien we dat bij manueel gebruik de snelheid wil schommelen. Het is vrijwel onmogelijk om constant dezelfde druk uit te oefenen op het gaspedaal. Gelukkig beschikken vrijwel alle auto’s tegenwoordig over cruise control. Dit is een slimme methode om toe te passen als je op langere stukken rijdt waar de snelheid gelijk kan blijven. Denk bijvoorbeeld aan de snelweg. Je hoeft dan niet meer zelf het gas in te drukken en de auto zorgt ervoor dat de snelheid constant blijft. Zo verbruik je tijdens het rijden zo min mogelijk energie. 

Plan je routes van tevoren 

Rijden in een elektrische auto vraagt om een goede planning. Het is niet alleen belangrijk om te weten waar de laadpalen in de buurt zich bevinden (zo voorkom je range anxiety), maar ook om bijvoorbeeld filerijden te vermijden. Stoppen en weer optrekken vergt veel energie en kan ervoor zorgen dat je minder lang met een accu doet. Probeer indien mogelijk dus de spits te vermijden om langer met je accu te doen. 

  • Add Your Comment