10 Meest Bizarre Ziektes Waarvan Je Niet Gelooft Dat Ze Echt Bestaan

Het menselijk lichaam is een wonderlijke, ingewikkelde machine. Hoewel je lichaam het in veel gevallen opvallend goed presteert om je organen, lichaamsvloeistoffen en alle andere onderdelen decennia lang bij elkaar te houden, kan er weleens iets misgaan. Soms betekend dit een verkoudheid, maar in andere gevallen kan dit de meest bizarre ziektes opleveren.

Terwijl de medische wetenschap druk doende is met het vinden van geneesmiddelen voor afschuwelijke ziektes als AIDS of kanker, brengen deze zeldzame bizarre ziektes hun eigen problemen met zich mee. Veelal zijn het naast de symptomen namelijk ook de eenzaamheid en hulpeloosheid die het leven moeilijk maken voor diegenen die lijden aan bizarre ziektes. Wij verzamelden de 10 meest bizarre, hoewel nummer 3 in eerste instantie helemaal zo slecht niet klinkt.

10. De steenman ziekte

Fibrodysplasia Ossificans Progressiva is een zeldzame ziekte die het vermogen van je lichaam zichzelf te repareren aantast. Het gevolg is dat het lichaam botweefsel aangroeit op iedere plaats waar je gewond raakt, onafhankelijk van het soort weefsel dat zich er oorspronkelijk bevond.

Dit nieuwe botweefsel zorgt er veelal voor dat diegenen die aan FOP lijden zich steeds moeilijker kunnen bewegen. Het botweefsel zorgt er namelijk voor dat gewrichten vast komen te zitten en het chirurgisch verwijderen van het nieuwe bot veroorzaakt simpelweg de aangroei van nog meer botweefsel.

Diegenen die aan deze bizarre ziekte lijden raken na verloop van tijd ‘gevangen’ in hun eigen skelet. Gelukkig zijn er echter flinke stappen gemaakt in het onderzoek naar een oplossing voor deze aandoening. Het verantwoordelijke gen, ACVR1, is geïdentificeerd en er wordt hard gewerkt aan medicatie die het overactieve gen helpt beheersen. Met zo’n 800 bekende gevallen wereldwijd zijn er honderden mensen die vol verwachtingen de ontwikkelingen volgen.

9. Het vampier syndroom

vampiere
foto: James Halpern, Bryan Hopping and Joshua M Brostoff/wikicommons

Je lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D aan te kunnen maken. Tegelijkertijd kunnen UV stralen je huid ook beschadigen. 1 Op de miljoen mensen lijden aan Xeroderma Pigmentosum en kunnen überhaupt geen zonlicht verdragen, zonder dat ze direct ernstig verbrand raken. Een ander gevolg van de aandoening is dat deze mensen zeer gevoelig zijn voor het ontwikkelen van huidkanker, wat maakt dat ze veelal de zon compleet moeten vermijden.

8. Het Alice in Wonderland syndroom

AIWS

Deze neurologische aandoening tast je zelfbeeld aan en maakt dat je bepaalde lichaamsdelen als groter óf kleiner ervaart dan deze daadwerkelijk zijn. Veelal van tijdelijke aard, speelt deze bizarre ziekte vooral op in het geval van migraine, hersentumoren of het gebruik van drugs. Een tweede symptoom van AIWS is het verlies van het besef van tijd, wat maakt dat het verloop van tijd als zeer sterk vertraagd wordt ervaren.

Iemand die aan de aandoening lijdt omschreef zijn ervaring als volgt: “Objecten kunnen plotseling heel ver en klein overkomen of juist dichtbij en erg groot. Het voelt alsof ik krimp of juist dat mensen niet groter zijn dan mijn wijsvinger.”

7. Olifantisme

olifantisme

Olifantisme of Lymfetische filariase wordt veroorzaakt door een parasiet. De aandoening gaat niet altijd gepaard met symptomen, maar wanneer deze opspelen betekend het veelal dat iemand met deze bizarre ziekte extreme zwellingen ervaart in armen, benen of genitaliën. Wereldwijd lijden maar liefst 120 miljoen mensen aan deze bizarre ziekte, waarvan zo’n 40 miljoen ook daadwerkelijk de symptomen ervaren.

6. Het houten man syndroom

Epidermodysplasia verruciformis (EV) is een zeldzame, erfelijke huidaandoening die de groei van harde vervormingen op de huid veroorzaakt. De dikke, schors-achtige wratten kunnen over het hele lichaam groeien, maar ook onder de huid voorkomen. De bekendste gevallen van deze bizarre ziekte zorgen voor een vervorming van handen en voeten die ze doen lijken op lange, wilde takken.

5. Het wandelend lijk syndroom

Deze zeldzame geestelijke aandoening (ook wel bekend als het Syndroom van Cotard) maakt dat degene die aan deze bizarre ziekte lijdt gelooft dat hij of zij dood is, niet bestaat of bepaalde lichaamsdelen mist. Het leven als zombie heeft echter zijn voor- en zijn nadelen. Velen melden in eerste instantie een bevrijdend gevoel wanneer de dagelijkse zorgen van het leven als levende persoon niet meer van belang lijken te zijn. In de meeste gevallen leidt dit echter al snel tot een nihilistische en gedeprimeerde kijk op het leven, waarbij het onmogelijk wordt om je nog verbonden te voelen met de ‘wereld van de levenden’.

4. Het vreemde hand syndroom

Het Alien-handsyndroom is een zeldzame neurologische aandoening die maakt dat je de controle over één of beide handen kwijt bent. Deze hand beweegt vervolgens zonder dat je dit bewust doet of zelfs ook maar door hebt. De hand in kwestie zal vaak tegen de wens van de zieke in dingen grijpen, maar er zijn gevallen bekend waarin daadwerkelijk gevechten met de hand uitbreken en de hand de zieke bijvoorbeeld probeert te wurgen.

3. Het onophoudelijk opgewonden syndroom

Persistent Arousal Syndrome

Het onophoudelijk opgewonden syndroom klinkt leuker dan het is. Deze bizarre ziekte wordt vooral bij vrouwen gevonden die een constante fysieke opwinding ervaren, terwijl de daadwerkelijke geestelijke seksuele opwinding achterwege blijft. De symptomen kunnen uren, dagen of zelfs maanden aanhouden en zijn compleet onvoorspelbaar.

Een orgasme dat een maand lang aanhoudt is in de praktijk stukken minder leuk dan het klinkt. De vrouwen die aan deze bizarre ziekte leiden melden gevoelens van schaamte en ongemak, terwijl het grote publiek de aandoening maar zelden serieus lijkt te nemen.

2. Het weerwolf syndroom

De een is nu eenmaal hariger dan de ander, maar wanneer je aan de bizarre ziekte Hypertrichose lijdt is je hoeveelheid lichaamshaar ver verwijdert van wat men als normaal ervaart. De aandoening veroorzaakt gigantisch veel haargroei onafhankelijk van leeftijd, geslacht of ras en wordt zelfs bij babies aangetroffen. De aandoening kan zowel tot haargroei over het hele lichaam, als op één specifieke plek leiden. De oorzaak lijkt een genetische afwijking te zijn, aangezien de aandoening veelal herhaaldelijk voorkomt binnen één familie.

1. Het buitenlands accent syndroom

Het zal je maar gebeuren: Je raakt verzeild in een ongeluk of ervaart op een andere wijze een hoofdtrauma en je spreekt ineens met een buitenlands accent. Met zo’n 100 bekende gevallen sinds 1907, is deze bizarre ziekte extreem zeldzaam. Het meest bekende geval betreft een Noorse vrouw die in de Tweede Wereldoorlog gewond raakte en daarna een Duits accent kreeg. Een accent dat op dat moment van de geschiedenis wellicht niet bijzonder handig uitkwam.

  • Add Your Comment