10 Meest Bizarre Allergieën

Voor u en ik zijn kattenharen, pollen en pindanoten gewoon ‘dingen’ in onze omgeving. Maar voor heel wat mensen zijn het dé ‘daders’ van de allergieën waaraan ze lijden. Hun immuunsysteem reageert allergisch op deze stoffen. Door de katten, buitenlucht of noten (inclusief candybars, helaas) te vermijden, zijn ze in principe af van de vervelende bijwerkingen van hun allergie. Maar wist je dat er heel wat minder bekende allergieën bestaan? Wij lijsten de 10 meest bizarre voor je op, en vertellen je hoe de ‘lijders’ hiermee omgaan.

10. Allergisch voor alle voedsel en drank

Deze medische aandoening is zo zeldzaam dat ze zelfs nog geen naam heeft. Er bestaan echter kinderen die zo hypergevoelig zijn voor voedsel en drank, dat water de enige stof is die ze kunnen verdragen. Kaleb Bussenschutt is een zesjarige uit Australië met dit probleem. Hij verdraagt alleen water, ijs en één limonademerk. Eet hij iets anders, dan krijgt hij maagzweren en ondraaglijke maagpijnen. Hij overleeft door sondevoeding, die rechtstreeks in zijn maag gaat, 20 uur per dag. Dokters vermoeden dat hij lijdt aan een ingewikkelde combinatie van meerdere voedselallergieën en een zeer slechte opnamecapaciteit van zijn lichaam.

9. Allergisch voor een mobieltje

Dokters stellen een verhoogd aantal mensen vast met ‘gsm-uitslag’, dat zijn jeukende, rode bubbeltjes aan de kaak, kin en oor. In feite gaat dit over een nikkel-allergie. Omdat we onze mobiel meer gebruiken, worden we ook meer blootgesteld aan dit materiaal. Vrouwen hebben er over het algemeen meer last van dan mannen. Dat komt omdat zij zo al meer aan nikkel worden blootgesteld door het dragen van oorringen. Sommige mensen met een allergie aan hun mobieltje zijn ook allergisch voor de elektromagnetische stralingen die er uit deze toestellen komen.

8. Allergisch voor seks!

Je leest het goed! Deze allergie wordt veroorzaakt door het sperma van de man, waar de partner allergisch op reageert. Symptomen die voorkomen: een branderig gevoel, uitslag en striemen. Soms worden deze ziektebeelden wel eens verward met een seksueel overdraagbare ziekte. Maar als de symptomen onmiddellijk verschijnen na het seksuele contact, dan is het vrij zeker dat het om een sperma-allergie gaat. Schattingen beweren dat in de VS tussen de 20.000 en de 40.000 vrouwen aan deze aandoening lijden. Een oplossing is dat zij vrijen met condoom, of dat ze in stapjes met kleine hoeveelheden sperma in contact worden gebracht, om zo hun lichaam te laten aan wennen.

7. Allergisch voor kussen

Een passionele kus kan het einde betekenen voor mensen met een ernstige voedsel-, cosmetische- of medicinale allergie. Intens lichamelijk contact en het delen van speeksel kan deze elementen namelijk overdragen van de ene persoon naar de andere. Stel, je bent allergisch aan pindanoten en je krijgt een dikke pakkerd van iemand die net een boterham vol lekkere pindakaas heeft gegeten. Dat komt dus niet goed. Uit onderzoekt blijkt dat ongeveer 11 miljoen Amerikanen een voedselallergie hebben. Per jaar overlijden 200 van hen.

6. Allergisch voor water

Het lijkt onmogelijk. Het menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water. Kan het dan, allergisch voor water zijn? Ja dus. Voor zover geweten zijn er 40 mensen die hieraan lijden. De officiële naam van deze allergie is ‘aquagenic urticaria’. Zij krijgen een stevige vorm van netelroos wanneer ze in contact komen met water. In het meest extreme geval zwelt hun keel op, en dan wordt het erg gevaarlijk. Er is een case bekend waar een vrouw deze aandoening ontwikkelde na de geboorte van haar zoon. Ze leeft op diet coke. Hoe wassen deze mensen zich dan vraag je je af? Wel heel snel en heel voorzichtig. Een te lang contact kan jeuk voor uren veroorzaken.

5. Allergisch voor kou

Deze allergie is misschien handig, als je een ontegensprekelijk argument nodig hebt om in het koude noorden te gaan wonen. Mensen met ‘cold urticaria’ zijn effectief allergisch aan koude temperaturen of aan bevroren water. Hun huid wordt rood, jeukt en zwelt op. Rondlopen in de supermarkt in de buurt van de diepvriezers is al een onaangename ervaring. Zwemmen in ijskoud water kan ervoor zorgen dat ze een thermische shock krijgen. De oorzaak van deze aandoening is niet helemaal duidelijk. Het zou te maken hebben met een extreem gevoelige huid, door een genetische afwijking of door een ziekte. Spijtig, maar een weekje lekker skiën staat niet op de agenda voor deze mensen.

4. Allergisch voor warmte

Als tegenovergestelde van kou, kunnen mensen ook allergisch zijn voor warmte. Dat heet ‘heat urticaria’ en geeft eigenlijk dezelfde symptomen als de allergie aan koude. Deze reactie komt na een verhoogde lichaamstemperatuur door sportinspanningen, hete douches, sauna’s, dikke dekens of zelfs van pikant eten.

3. Allergisch voor sporter

Misschien denk je dat deze allergie uitgevonden is door Kabouter Lui? Niet dus! Zowat 1000 mensen lijden aan ‘exercise-induced anaphylaxis’. Dat is een reactie die uitgelokt wordt door het eten van bepaald voedsel voor een sportinspanning. Vermoeidheid, een jeukerige huid en opzwellingen behoren allemaal tot het plaatje. Deze symptomen kunnen uren aanhouden. Het kan ook erger, overgeven, verhoogde bloeddruk of zelfs de dood. Sport is gezond, iemand?

2. Allergisch voor aanrakingen

Mensen met een aandoening die ‘dermatographia’ heet, houden niet van aanrakingen. Ze zijn er namelijk allergisch voor. Het zorgt voor een geïrriteerde huid. Deze aandoening komt redelijk vaak voor, bij 2 tot 5% van de bevolking, schat men.

1.Allergisch voor het moderne leven

Constant aan je mobieltje hangen, je voedsel opwarmen in de magnetron, uren voor je computer of tablet zitten, veel tijd verliezen in de file … Ja, zo is het moderne leven in de 21e eeuw. Voor sommige mensen zijn deze alledaagse dingen echter heel vervelend. Ze lijden aan ‘multiple chemical sensitivity’ en ervaren hoofdpijnen en een grieperig gevoel wanneer ze blootgesteld worden aan bijvoorbeeld parfum of wasmiddel. Combineer deze aandoening dan nog eens met het ‘electrosensitivity syndrome’ waar we het eerder over hadden, het lachen vergaat je dan echt. Dan moet je zoals Debbie Bird je huis stralingsvrij maken: beschermende folie op de ramen, muren verven met een speciale verf en zelfs slapen onder een zilver gekleurd muggennet.

  • Add Your Comment