10 Plaatsen Die Je Gezien Moet Hebben (Bucket List!)

Als je jezelf een doel zet, haal je het ook. Dat leren we althans in de managementliteratuur. Misschien moet je hetzelfde doen met je reisplannen. Een bucketlijstje maken van de plekken die je wilt zien. En voordat je het weet, neem je het vliegtuig en sta je met open mond te kijken naar de schoonheid van de natuur of een prachtige culturele plek. Om je te inspireren, zetten we alvast de 10 plekken op een rijtje die je moet gezien hebben.

10. Trolltunga, Noorwegen


TerjeN/wikicommons

Hou je van een stevige wandeling en heb je goede wandelschoenen? Word je helemaal warm van prachtige uitzichten? Dan moet je naar Trolltunga. Het is een rotsformatie die wel 700 meter uittorent boven de het meer van Ringedalsvatnet en eigenlijk bijna horizontaal uit het gesteente lijkt te komen. Hou rekening met een steile wandeling omhoog. Er staat een kabelbaan maar die is helaas niet meer operationeel. Voor een tocht heen en weer moet je afhankelijk van je conditie, rekenen op 8 tot 10 uur stappen. De echte adrenaline junkies durven helemaal tot op het einde van de rotsen door te lopen. Hier staan nog geen omheiningen en 1000 waarschuwingsborden. Zo maak je een selfie waar je bewondering mee zal afdwingen bij je volgers.

9. Lake Hillier, Australië


Aussie Oc/wikicommons

In Australië gaan alle toeristen naar de great barrier reef, Ayers Rock of Sidney. Jij wilt iets nieuws, iets anders. Dan kan je dit meer in het Westen van het land bezoeken. Het is 600 meter lang en 250 meter breed. Het speciale hieraan is dat het water roze is. Dat zou veroorzaakt worden door een algensoort die in het water aanwezig is. Spectaculaire luchtfoto’s kan je er van maken als je over een drone beschikt.

8. De Mendenhall IJsgrotten, Alaska


Gillfoto/flickr

Dat er in Alaska ijs te spotten is, lijkt logisch. Deze grotten liggen in de buurt van van de Mendenhall gletsjer dichtbij Juneau. Niet voor watjes echter. Er worden geen tours of rondleidingen aangeboden. De reden is simpel; het gevaar op instorten is groot. Wil je deze grotten bezoeken dan moet je dus een echte avonturier zijn. Je kan ze namelijk alleen bereiken via een kajaktocht en een stukje trektocht over de gletsjer. But they are worth it! Het ijs, het water, de lichtinval, het is een magnifiek mooie plek.

7. De Cenotes de Yucatan, MexicoLuis Miguel Bugallo Sánchez & Ggerdel / wikicommons

Naar Mexico kan je gaan voor het goede klimaat en je helemaal lekker laten bruinbranden op de prachtige bounty-stranden. Je kan ook de prachtige Maya-overblijfselen bezoeken. Of je verdiepen in de lokale bieren. Of je kan de Cenotes van Yucatan bezoeken. Een cenote is een grot, of een netwerk van grotten met water er in. Een duikuitrusting komt van pas, zelfs al is het water cristalclear. Je kan kiezen uit 3000 verschillende watergrotten op het Mexicaans schiereiland. Zo een 1400 ervan zijn geregistreerd. Voor de Maya’s waren het heilige plaatsen omdat zij geloofden dat het de ingangen waren naar de onderwereld. Nu zijn ze gewoon wondermooi.

6. Pamukkale


Antoine Taveneaux/wikicommons

Een weekje aan de Turkse kust geboekt? Gezellig! Misschien een beetje saai. Pak een openbare bus (ook gezellig) en rijdt een nachtje naar het binnenland. Daar ligt Pamukkale. Nog niet zolang geleden mocht je naar hartenlust rondpoedelen in deze witte karstgesteenten met het warme bronwater. De Romeinen kenden deze plek ook al, en kwamen er kuren, even relaxen na hun zware veroveringstochten. Vandaag is het nog een prachtige plek, precies een wit wolkenkasteel. Maar om dit kunstwerk der natuur voor te toekomstige generaties te bewaren, is het nog maar beperkt toegankelijk.

5. Fly Geyser, NevadaKen Lund/flickr

Een natuurfenomeen dat per ongeluk is ontstaan bij het boren naar geothermische verwarming in 1964? Ja het bestaat. Deze geiser ligt op de hoogvlakte naast de Black Rock Desert, in het noordwesten van Nevada. Hij spuit uit drie monden en wordt omringd door een terrassencomplex van travertijn die de plassen warm water vasthouden. Zo ontstonden er drie terrassen van mineraalsteen, waar ononderbroken water over heen loopt. Sommige van deze poelen zijn door de mens groter gemaakt, zodat er in gezwommen kan worden. Op een afstand is deze geiser het mooist door zijn prachtige kleuren. En zijn drie grappige ‘schoorsteentjes’.

4. Great blue hole, Belize

Ben je een duiker? Belize moet dan op je bucketlist. The blue hole is een onderwatergrot die 124 meter diep is en bijna perfect circelvormig. Hij heeft een doorsnede van 300 meter. Tijdens de laatste ijstijd was dit een kalksteengrot, waar later het dak van is ingestort. Toen het water hoger kwam, liep deze onder en ontstond deze magische plek in de buurt van het lighthouse rif. Jacques-Yves Cousteau maakte de blue hole beroemd toen hij er in 1971 de exacte diepte kwam meten.

<

3. Grand Prismatic Spring, Wyoming


James St. John from Newark, Ohio /flickr

Wow. Deze hete bron in Yellowstone heeft een doormeter van 75 bij 90 meter en is 49 meter diep. Fascinerend is het kleurenspel dat je het beste kan waarnemen vanuit de lucht. Het water is helder blauw, de oranje kleur aan de buitenkant van deze bron wordt veroorzaakt door de bacteriën die er leven. Het water is 85 graden warm, niet echt geschikt om een badje in te nemen dus. Maar wel mooi om naar te kijken.

2. Mount Roraima, Venezuela/Brazilië


Voor 85 % in Venezuela, voor 15 % in Brazilië ligt dit wonder der natuur. Het is een gigantisch rotsplateau omgeven door steile kliffen van wel 400 meter diep. De lokale bevolking heeft altijd een magische kracht aan deze plek toegeschreven, ze vormt een bron van mythes en legendes. Volgens onze informatie regent het elke dag op de top van deze rotsberg. Regenjasje niet vergeten dus.

1. Salar De Uyuni, BoliviëDiego Delso & Christopher Crouzet / wikicommons

De mooiste zoutvlakte van de wereld is dit. En ook de grootste met haar 10 km2. De vlakte wordt wel eens omschreven als een grote spiegel door de verschillende reflecties. Volgens wetenschappers zit hier 50 tot 70 % van onze voorraad aan zout verborgen. Prachtige foto’s kan je er nemen op elk moment van de dag. Het is een ware beleving hier door te rijden en een tijdje te verpozen.

  • Add Your Comment