9 Vreemdste Festivals van over de Wereld

Als je in het buitenland het verhaal van sinterklaas en (zwarte) piet uitlegt, dan kijken mensen wel eens vreemd. Wij maakten voor jou een lijstje op van echt vreemde festivals van over heel de wereld. Je fronst je wenkbrauwen. Van voedselwerpen tot wormaanbidding en het vereren van huilende baby’s. Daar wordt allemaal een stevig feestje rond gebouwd.

9. La Tomatina

la-tomatina
la-tomatina2
la-tomatina3
flydime/flickr

Waarschijnlijk is dit werelds grootste food-fight. In Bunol, Valencia, Spanje, wordt er elk jaar op de laatste woensdag van augustus een tomatenwerpwedstrijd gevoerd. Ongeveer 150.000 tomaten worden daar het slachtoffer van. En deze traditie heeft blijkbaar nog een opmerkelijke bijwerking. Het zuur van het tomatensap zorgt ervoor dat de ronde stenen van het stadje gedesinfecteerd worden. Misschien kunnen we hier ook een Nederlandse traditie van maken. Wortelwerpen, of in de winter dan, winterkoolgooien?

8. Vrouw dragen kampioenschap

vrouw-dragen
vrouw-dragen2
vrouw-dragen3

Hiervoor moet je naar Sonkajarvi, Finland. De mannen hier dragen hun vrouwen (het hoeft niet officieel hun vrouw te zijn) over een hindernissenparcours. De winnaar verdient het gewicht van de vrouw in bier. Rondlopen met de slankste hinde van de groep, is dus niet de beste tactiek.

7. Naki Sumo

naki-sumo
naki-sumo2

Hoe dit woord juist vertaald wordt, weten we niet, maar tijdens het festival met deze naam worden baby’s aan het huilen gebracht. Twee enorme sumoworstelaars houden elk een baby vast en het is de bedoeling die van de andere te laten huilen. Het festival wordt gehouden in de Sensoji Tempel in Tokyo. Het is een oude traditie, want het feest wordt reeds 400 jaar georganiseerd.

6. Het internationaal festival worm charmeren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je hebt dit misschien al eens gezien met slangen, maar wist je ook dat er ‘wormbezweerders’ bestaan? Elk jaar in mei wordt er in Blackawton, Engeland, een festival rond georganiseerd. De deelnemers moeten alles doen zodat hun worm uit de grond komt zonder dat ze eraan mogen trekken of in de grond graven. Benieuwd wat dat geeft!

5. Het aap buffet festival

apen

Dit feestje wordt georganiseerd in Lopburi, Thailand. De lokale dames maken een sterrenmaaltijd klaar voor de apen en serveren dit op een leuke plek in de tempel. Er komt elk jaar heel wat volk op af. Zo een 3000 gasten eten duizenden kilo’s fruit, groenten en taart. Alles wordt netjes geserveerd op verzorgde tafels. En de apen, die vergeten hun apenstreken even.

4. Cooper’s heuvel kaas rollen

Dit is een evenement waar wij, Nederlanders, ons helemaal zouden bij laten gaan. De ingrediënten: een heuvel met zacht gras en een kaasbol. In Nederland gaat dat lukken! Op Cooper’s Hill beoefenen ze deze sport tijdens een officiële bankholiday in de lente. Wie het snelst beneden is, wint de race. Het is de bedoeling de rollende kaas te pakken, maar die gaat meer dan 100 kilometer per uur. Onmogelijk dus. En soms ook nog wel eens gevaarlijk voor de toeschouwers, een kaas op speed wil je niet tegen je kaaskop!

3. Wereldkampioenschap moddersnorkelen

modder-snorkelen
modder-snorkelen2
modder-snorkelen3

Wij houden van snorkelen en duiken in kristalhelder, warm water. Meedoen aan deze competitie, is dus minder iets voor ons. Het wereldkampioenschap moeras snorkelen vindt plaats in het Waen Rhydd moeras in de buurt van de Llanwrtyd Wells in Wales. De deelnemers moeten zo snel mogelijk door dit turf moeras. Ze mogen een snorkel en masker dragen, maar de zichtbaarheid onder water is nihil. Het lijkt ons een goed idee om een uitgebreide douche te nemen na het beoefenen van deze sport.

2. El Colacho

el-colacho
Celestebombin /wikicommons

Een ietwat vreemde Spaanse traditie is dit. Ook hier worden kleine baby’s ingezet voor het plezier van anderen. Ze liggen op een soort matrassen gewoon op de weg in Burgos. Volwassen mannen in speciale outfits springen over hen. Ze symboliseren de duivel die over de baby’s springt en hen zo zuivert van zonden. Dit moet beangstigend zijn voor de kinderen, maar ook voor de ouders ervan die erop staan toe te kijken.

1. Yorkshire pudding boot race

yorkshire-pudding-boat

Yep, de Engelsen hebben een speciale smaak. Maar dat ze van hun pudding een boot kunnen maken, dat wisten wij niet. De boten kunnen kleine mensen dragen. Er bestaan speciale recepten die vooral meel, water en eieren bevatten. Deze boten zijn verrassend stabiel en het is de bedoeling om er een parcours mee te varen. Om ter eerst natuurlijk.