15 Anti Kater Middeltjes Van Vroeger (Die Je Beter Niet Kan Proberen)

Misselijk, spugen en barstende hoofdpijn. Een kater. We houden de intro kort, zodat je snel door 15 oude manieren tegen een kater kan lezen. Weg met de pijnstiller en de liters water! Hier zijn andere, creatieve oplossingen!

15. Prairie Oyster (New England, 1878)

Prairie Oyster

Een cocktail tegen de kater. Echt! Deze Prairie Oyster is de oud-Engelse manier van katerbestrijding. Een rauw ei, Worcester saus, Tabasco, zwarte peper en zout vormen de ingrediënten. Het hele ei gaat in een glas, met een theelepel Worcester, wat druppels Tabasco en snuifjes zout en peper. Bereid je voor op een hm, bijzondere smaak. Schol!

14. Gepikkelde haring, met augurk en ajuin (Duitsland)

Gepikkelde haring, met augurk en ajuin

Van haring kennen wij wel wat! Dat het ook een effectief anti-kater middel is, wisten we nog niet. Maar van de Duitsers kunnen we wat leren als het gaat over drinken. En over de effecten daarna blijkbaar ook. Het samenspel van deze drie ingrediënten dient op de lege maag gegeten te worden. Onze buren noemen dit kostje ‘katerfrühstück’. Volgens ons kan het niet misgaan!

13. Gedroogde stierenpenis (Sicilië, Italië)

gedroogde stierenpenis

Een vreemde gedachte, gedroogde stierenpenis als middel tegen een kater. Maar wie niet waagt, blijft maagd. De Sicilianen zijn al langer overtuigd van dit lichaamsdeel als perfect anti-kater middel. Vandaag de dag is het niet meer zo gemakkelijk om aan het hoofdbestanddeel te geraken.

12. Gepikkelde schapenogen in tomatensaus (Mongolië)

schapenogen

Blijkbaar doen gepikkelde zaken het goed als je een kater hebt en er snel vanaf wil. Bezoekers aan Mongolië hebben misschien al eens kennis mogen maken met deze oplossing. Sinds lange tijd koken de inwoners van dit land schapenogen in tomatensaus. Ook de moderne-Mongool blijkt nog steeds tuk op deze oplossing. Wij zijn benieuwd naar hoe dit smaakt. Wel op voorhand opzoeken waar je schapenogen kan kopen. En tomaten, die liggen toch meestal in je koelkast.

11. Eenden embryo in het ei (Filippijnen)

balut
Marshall Astor/flickr

Hap, slik en weg kater? Volgens de Filippino’s wel. Ze noemen het Balut. En ze gebruiken de embryo in het ei niet alleen als anti-kater middel, maar ook als afrodisiacum. Wel een ‘product’ waar je hier in onze lage landen niet zo gemakkelijk aankomt. Of je moet zelf een roedeltje eenden houden in je kippenhok.

10. Neushoorn hoorn met warm water (Vietnam)

hoorn
Angela Sevin/flickr

Over de smaak kunnen wij ons (nog) niet uitspreken, maar we vinden het wel een beetje zielig dat je voor dit middeltje een neushoorn moet neerleggen, zijn hoorn afzagen en er dan een fijn poeder van vermalen. Een dagje met een katerkop in ons bed is veel minder erg dan de dood van nog een bedreigd dier.

9. Goddard’s Drops (Engeland)

Goddard’s Drops

Van heel dit lijstje, is dit ‘medicijn’ het vreemdste en vieste goedje. Misschien is het ook wel giftig. Een zekere Jonathan Goddard, een dokter, mixte in de 17e eeuw allerlei vreemde dingen samen. Een adder en de schedel van iemand die was opgehangen. Niet gemakkelijk te vinden, deze ingrediënten. En misschien beter toch uitkateren in plaats van jezelf te vergiftigen.

8. Een warm glas melk met een theelepel roet

melk

Misschien werd dit anti-kater middel wel bij toeval ontdekt door een zwarte piet die te diep in het glas had gekeken naar aanleiding van de verjaardag van zijn baas. Grapje. Blijkbaar bestaat dit trukje al sinds de 19e eeuw. Open haarden en vuren waren toen aanwezig in alle huizen aangezien erop gekookt werd en mee verwarmd werd. Een snuifje roet in de warme melk deed in die tijd wonderen. Niet toevallig dus dat moderne anti-kater medicijnen (een component van) roet bevatten. Dat ‘zuigt’ de toxische stoffen blijkbaar weg die in het lichaam ontstaan na een stevig stukje drinken.

7. Rauwe uileneieren en gefrituurde kanarie (het Oude Rome)

kanarie
Juan Emilio/flickr

Dat de Oude Romeinen deugnieten waren, dat wisten we al langer. Na al hun drank en andere orgieën hadden die kerels (en ook wel dames) een effectief anti-kater middel nodig. Het inslikken van rauwe uileneieren was populair. Het frituren van een kanarie ook. Benieuwd of die kanaries na het bereiden even lekker smaken dat ze eruit zien.

6. Laat je begraven in rivierzand (Ierland)

ingraven

De Ieren hebben een bijzondere manier van ontkateren. Bijzonder en behoorlijk eenvoudig. Ze graven hun dronken vrienden namelijk in in wit rivierzand. Tot aan hun nek, zodat de persoon in kwestie nog kan ademen. Gelukkig hebben wij hier in ons land best wat rivieren. En misschien werkt het in strandzand ook wel. Eens proberen.

5. Pellet thee (een gewoonte uit het Wilde Westen in de VS)

Pellet-tea

Pellet thee is gemaakt van … konijnenkeutels. Een grondstof waar je ook vandaag nog makkelijk aan geraakt. De fysici onder ons zullen bevestigen dat konijnenpoep veel nitrogenen, kalsium en een fosforhoudend zuur bevat. Middelen die effectief zijn tegen de kater. Wel eventjes niet nadenken als je het drankje aan je lippen zet!

4. Bier betoveren (het Oude Egypte)

bier betoveren

De Oude Egyptenaren waren slimme mensen. Hun tijd vooruit. Veel van hun technologie en geheimen namen ze echter mee in hun graftombes. Maar de deze niet. Als anti-katermiddel probeerden de Oude Egyptenaren hun bier te betoveren. Ze gebruikten daarvoor oude spreuken, en de bladeren van een plant de ruscus racemosus of de danae racemosa. Ze maakten daarvan een ketting en hingen die rond hun nek. Ze hebben knappere zaken gerealiseerd, die Oude Egyptenaren.

3. Schapenlongen, uileneieren en gekookte kolen (het Oude Griekenland)

schapenlong

Vandaag moet je alleen al van de geur van gekookte kolen al eens goed spugen, en dat zorgt voor een verlossend gevoel tijdens je kater. Maar de Oude Grieken, dat waren nog eens kerels (en dames). Ook zij kenden reeds een stevige drinkcultuur. Een oplossing voor het houten hoofd was dus ook in die tijd zeer welgekomen. Zij maakten een bereiding met schapenlongen en uileneieren. Lekker. Ook lieten zij in hun groentetuintjes kolen groeien. Om op te eten, maar ook om een aftreksel van te maken als het de avond daarvoor wat uit de hand gelopen was.

2. Limoen onder je oksels (Puerto Rico)

limoen

Net na het drinken, je oksels ‘insmeren’ met een schijfje limoen. De Puerto Ricaanen geloven er heilig in dat dit een effectief anti-kater middel is. Baat het niet, dan schaadt het niet, denken wij dan. Overigens denken mensen ook dat het helpt tegen donkere oksels. Nooit geweten dat dat überhaupt een probleem kon zijn 🙂

1. Rauwe Aal (Middeleeuwen)

rauwe aal

Als pièce de resistance: het vieste van het vieste: hét middel dat populair was in de donkere Middeleeuwen: de rauwe aal. Zijn wij blij dat we toen niet leefden. De Middeleeuwers geloofden dat het bloed van de aal de kater verzachtte. Dat bloed is giftig. Mocht je kater ermee genezen, dan ga je op zijn zachts gezegd andere probleempjes ondervinden. Niet doen dus!

  • Add Your Comment