10 Dieren Met Bizarre Tanden Die Uit Nachtmerries Lijken Te Komen

We dromen allemaal van een gaaf, wit gebit, tandpasta style. Tanden poetsen, op tijd naar de tandarts, flossen, bleachen, beugels dragen en glimlachen maar. Als mens hebben we heel wat hulpmiddelen om aan ons gebit ‘te werken’. Dieren hebben dat niet, die gaan ‘puur natuur’. Tijd om eens rond te kijken in het dierenrijk. Welke soorten hebben tanden waar je een nachtmerrie van kan krijgen. Wij lijsten de 10 engste voor je op.

10. De grote witte haai

haai

Films als Jaws, Open Reef, Deep Blue Sea hebben ervoor gezorgd dat haaien in ons collectief geheugen zitten. Een spannend muziekje, die bek gaat open en ‘knap’. Mooie tanden hebben deze beesten niet, wel heel erg enge. Een verschrikkelijke hoop roze/wit tandvlees, vlijmscherpe puntige tanden. Wij willen daar vooral niet tussen zitten. Het zijn waarschijnlijk de bekendste freaky tanden in het dierenrijk. Maar ze zijn niet alleen.

9. De prikken, lampreien of negenogen

lamprei

Prachtig dier, nietwaar? Het zijn kaakloze vissen waarvan er een 40-tal soorten van bestaan, die in zoete wateren leven. Ze hebben een ronde mond, en rasptong en tandjes. Om het nog wat enger te maken, sommige soorten zuigen bloed bij andere vissen. De dracula’s van de zee dus. Blijkbaar vinden ze mensen wel niet zo lekker. Er zijn nog maar weinig incidenten over gerapporteerd.

8. De zee lederschildpad

zee-schildpad

Tof beestje, niet? Tot ze hun bek opendoen. Het lijkt er op een monster van Star Wars. Het schild van dit dier kan tot 2,4 meter groot worden, waarmee ze tot de grootste schildpadden worden gerekend. De kans is klein dat je als mens in deze keel terechtkomt. Deze is echter perfect ontworpen voor het verwerken van het lievelingskostje van de lederschildpad, namelijk de kwallen. Die worden helemaal moes als ze langs die vreselijke hoop onregelmatige tanden schuren.

7. De tijger

tijger-tong

Bij dit dier bestuderen we even nader de tong. Je weet dat tijgers wel eens aan een mens durven knabbelen. Eveneens zijn ze zeer gek op het zachte vleesje van antilopen, herten, wilde zwijnen, zebra’s en gazelles. Hun tong is uitgerust met scherpe weerhaken. En deze hebben hun functie. Met hun scherpe tong likken ze eerst de vacht van hun prooi. Om zich daarna heerlijk te zetten aan hun kale vleesmaaltijd.

6. De pacu vis

pacu-vis

Neen, dit is geen gephotoshopte foto. Bestudeer even van nabij de tanden en de tong van deze VIS. Ze lijken verschrikkelijk veel op die van mensen. Alhoewel ze verre familie zijn van de piranha’s, lusten deze dieren eigenlijk geen vlees. Hun scherpe tanden gebruiken ze voor noten te kraken die in het water vallen. Dit exemplaar moet dringend wel eens naar de tandarts.

5. Het nijlpaard

nijlpaard

Ook geen dier dat best met zijn mond open op de foto staat. Ze beschikken over een bijzonder gebit, niettegenstaande dat het eigenlijk vegetariërs zijn. Maar ze zijn wel bijzonder gesteld op hun eigen territorium. Komen er dus indringers, dan gebruiken ze lijf en leden en tanden om die weg te jagen. Wist je trouwens dat nijlpaarden per jaar meer mensen doden dan leeuwen, olifanten en luipaarden tezamen?

4. De koboldhaai

goblin-shark

De koboldhaai is een diepzeehaai waar eigenlijk nog niet zoveel over bekend is. Hun bek lijkt echter de inspiratie geweest te zijn voor de creaturen in de Alien films. Dit dier heeft een kaak die zich namelijk kan verlengen. Ze jagen op vissen en schaaldieren die dichtbij de bodem van de zee leven. Gelukkig wonen daar geen mensen. Deze koboldhaaien worden heel af en toe gespot in open water, als ze gevangen worden, dan overlijden ze echter snel. Eigenlijk zijn dit afstammelingen van een hele oude vissenfamilie, vandaar dat ze ook wel eens levende fossielen genoemd worden.

3. De mandrill

mandril

De mandrill leeft vooral in Afrika, en is buiten de mensapen, de grootste soort apen die we kennen. Een leuk weetje over dit dier: ze leven in groepen die uit vrouwtjes bestaan. Eén mannetje mag erbij komen, hetzij tijdelijk, hetzij permanent, in de paartijd. Deze mandrill lijkt wel gekleurd te zijn als een clown, maar die leuke look verdwijnt al snel als het beest zijn mond opentrekt. Hun tanden zijn bedoeld om andere dieren af te schrikken. Maar wees geen aap en blijf toch maar op een respectabele afstand van dit beest.

2. De slijmprik

slijmprik

Deze aalachtigen die in de diepe zee leven, beschikken over een bijzonder stel tanden. Deze dieren hebben over een schedel, maar geen wervelkolom. In dat opzicht is het een uniek beest. Maar ook het gebit valt op. Twee rijen hoornige, scherpe tanden op een aparte schijf. Ze zijn perfect ontworpen om vlees af te trekken en te vermalen. Meestal bijten ze hun prooi, om die dan van binnen naar buiten op te eten. Smakelijk, mocht je net aan het lunchen zijn. Langs de andere kant, in Japan eten ze het vlees van de slijmprik (anyone?) en van de huid maken ze aalleer.

1.Vampier vis

vampier-vis

Als je naar de tanden van dit beest kijkt, dan weet je onmiddellijk hoe hij aan zijn naam komt. Die slagtanden zijn immens. De vampier vis komt voor in Zuid-Amerika, en zijn daar gekend onder de naam Payara. Ze worden meer gevreesd dan hun buddy’s die beter gekend zijn, de piranha’s. De vampier vissen kunnen tot 18 kilogram zwaar worden. Geen klein bier dus.

  • Add Your Comment