10 Meest Bizarre Watervallen in de Wereld

Een bezoek aan Horsetail Fall of de Horizontal Falls tijdens je vakantie is iets anders dan 10 dagen liggen bakken op een playa in Spanje. Wij stellen 10 bijzonder coole watervallen aan je voor.

10. Ruby Falls, Chattanooga, Tennessee

ruby_falls

In een diepe kalkstenen grot in de VS vind je dit sterk staaltje van de natuur. Deze waterval is 45 meter hoog. Er zit veel magnesium in het water. Niet teveel van drinken dus, of je zit een paar daagjes op de plee.

9. Devil’s Kettle Falls, Grand Marais, Minnesota, VS

Deze waterval is een geologische abnormaliteit. Je vindt ze langs de noordelijke zijde van Lake Superior. Het is een dubbele waterval. Dat is niet zo speciaal an sich. De ene kant komt uit in de rivier. De andere kant in, …ja, dat weten we niet. Niemand heeft tot nu toe kunnen vaststellen waar het water naar toe stroomt

8. Pamukkale, Denizli, Turkije

pamukkale
pamukkale2

Nog niet zo lang geleden mocht je rustig rondplensen in de “kastelen van katoen” in Pamukkale. Ze zijn sinds de jaren 70 beschermd door de UNESCO als werelderfgoed. Dit wonder der natuur dat 500 meter hoog is en 1600 meter breed, heeft terrasachtige bassins en overstromend water, vol carbonaat mineralen. De oude Romeinen en Grieken kenden het al, en genoten in hun tijd van het warme water uit de mineraalrijke bronnen.

7. Onderwater waterval? Mauritius

Als waterval-gek heb je nu een argument om een ticket naar het paradijselijke Mauritius te boeken. Naast witte stranden is daar blijkbaar meer te ontdekken. Of niet? Helaas. Dit is een optische illusie, het lijkt alsof er een onderwater waterval is. Het is gewoon het begin van een dieper stuk oceaan waarin het zand en ook water lijkt weg te zakken in de zeebodem.

6. Bloedwaterval, Antarctica

bloedwaterval

Het continent rond de Zuidpool heeft ook wat te bieden, al geraak je er niet zo gemakkelijk. In de McMurdo Dry Valley kan je namelijk een bloedrode waterval bezoeken die neerkomt van de Taylor gletsjer in het Bonney meer. Natuurlijk is dit geen echt bloed, de vloeistof komt uit een vijf miljoen jaar oud ondergronds meer. Wanneer de gletsjer zich aan het meer begon te vormen, werd het laaggelegen water zout. Vandaag is het zoutgehalte van het ondergrondse meer drie keer zo hoog als het zoutgehalte in onze oceanen. En zoals je weet, zout maakt bevriezen moeilijk, zelfs onmogelijk in deze verhoudingen. Het ondergrondse meer zit veilig weggestopt op 400 meter diep. Er is geen directe verbinding met lucht en het water heeft nooit zonlicht gezien. Het zit ook vol ijzer. Wanneer dit water in contact komt met lucht, ‘verroest’ het. Vandaar het rode uitzicht van deze waterval.

5. Cameron Falls, Alberta, Canada

cameron-falls
cameron-falls2

Mocht je ooit de kans hebben om in juni naar de Waterton Lakes te gaan, dan ben je toeschouwer van een bijzonder zeldzaam natuurfenomeen. De Cameron watervallen transformeren dan in roze watervallen. Hoe komt dat? Door de lenteregens komen er veel kleisteen sedimenten mee naar beneden. Wanneer het licht wordt gereflecteerd op dit mineraal, krijgt het water zijn bijzondere rood-roze kleur.

4. Bigar Wateval, Caraș-Severin, Roemenië

bigar

Deze waterval onderscheidt zich niet door snelheid of kracht, maar door zijn speciale locatie en vorm. Hij gaat over een verlengstuk van een klif over een kleine rivier. De rotsen zijn helemaal bemost. Of haar unieke ligging, precies op de helft tussen de noordpool en de evenaar, hier iets mee te maken heeft, dat weten we niet.

3. Horizontal Falls, Kimberley, West-Australië

Wist je dat er ook horizontale watervallen bestaan? Ja, dus, al zijn er maar twee op de wereld. En beiden liggen in de Talbot baai in de Buccanner archipelago. Dit wonder der natuur situeert zich in een steile bergkloof in de bergketen McLarty Range. Enorme golven duwen grote hoeveelheden water door deze steile bergkloven. Die creëren tijdelijke watervallen die tot vijf meter hoog kunnen worden. Wanneer het waterpeil stijgt, hoopt het water zich op tegen de steile kloven. Deze stromingen zorgen voor een spectaculair effect. Je moet maar eens naar het filmpje kijken. Krachtig bootje hadden ze daar nodig.

2. Mist Waterval, Djupadal, Ijsland

fog waterfall flows off cliff in iceland

Een IJslandse fotograaf slaagde er in 2015 in dit fenomeen vast te leggen op de gevoelige plaat. Hij zag een waterval van mist langzaam van een klif in Djupadal neerdalen in de lagergelegen Breidafjodur fjord. Dit effect ontstond door de verschillende temperaturen aanwezig: opwaartse warme lucht reageert als een scherm en houdt de lagergelegen koude lucht tegen.

1. Horsetail waterfall, Yosemite National Part, VS

horsetail-waterfall
Ambitious Wench /flickr

Deze waterval kan je best bezoeken in de winter of in de vroege lente. Hij komt in twee verschillende stromen zo een 480 meter naar beneden op platte stenen, alwaar er een spectaculaire mist wordt verspreid. Daarna gaan de waterstromen nog eens 150 meter lager tot aan de voet van de El Capitan berg. Gedurende de laatste twee weken van februari wordt Horsetail een ‘vuurval’. Wanneer de dag in de nacht overgaat, en het zonlicht verdwijnt, wordt het licht voor een laatste maal gereflecteerd op de waterval waardoor het een spectaculair, kortdurend effect ontstaat. Het water lijkt vuur geworden. Gegarandeerd spectaculaire selfies maak je hier!

BONUS: Devil’s Pool

devils-pool
devils-pool2

Het gaat hier niet perse over de waterval, alhoewel de Victoriawatervallen natuurlijk van zichzelf al spectaculair genoeg zijn. Maar we hebben het hier over bizar, en dan hoort dit ‘zwembadje’ zeker bij! De Devil’s Pool is een klein badje bovenaan de grote waterval waar je over het randje kan kijken. Deze toeristenattractie is natuurlijk niet geheel zonder gevaren!

  • Add Your Comment