10 Hele Vreemde Plantensoorten

Je weet ongeveer wat er in Nederland groeit, maar ken je deze, bijzondere plantensoorten al? Lees verder als je iets wilt leren over de bijvoorbeeld de grootste bloem van de wereld of een vleesetend plantje. En wist je dat er ook in de plantenwereld obesitas bestaat?

10. Valse roos van Jericho (Selaginella lepidophylla), de plant die verrijst

Een woestijnplant die kan overleven in een omgeving waar bijna niets groeit. Wanneer zijn natuurlijke omgeving erg droog wordt, rolt deze plant zich op tot een soort bol. Het lijkt wel of hij zichzelf beschermt tegen zijn nietsontziende omgeving. In die toestand is deze plant helemaal uitgedroogd, en zo kan hij jarenlang blijven. Wanneer hij opnieuw wordt blootgesteld aan vocht, ontrolt hij zich terug en krijgt zijn oorspronkelijk groene kleur. De Selaginalla lepidophylla komt oorspronkelijk uit de Chihuahuan woestijn, een woestijn die ligt op de grens van de VS en Mexico.

9. Kruidje-roer-mij-niet (Mimosa Pudica) de verlegen plant

Ook planten kunnen verlegen zijn. Blozen doen ze niet, maar ze kunnen wel een soort ‘flauwvallen’ ensceneren. De vrolijk wuivende blaadjes gaan plat op de grond liggen wanneer ze aangeraakt worden. Na enkele minuten komen ze terug recht. Deze leuke plant komt voor in Zuid- en Centraal-Amerika.

8. Dracaena Cinnabari, de drakenbloed boom

drakenbloed
Rod Waddington /flickr

Deze boom komt oorspronkelijk uit het Socotra archipel in de Indische Oceaan. Deze regio werd in 2008 door de UNESCO als werelderfgoed erkend. Maar je vindt (gekweekte) drakenbloed bomen ook op de Canarische eilanden en Madeira. De boom is zelfs het symbool van Tenerife. Het is een vreemd uitziende grote plant, een eenvoudige stam gaat over in een wirwar van takken en een paraplu-vormige kruin van dikke bladeren. Deze drakenbloed boom werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1882. Hij komt aan zijn naam door zijn rode sap, die in vroegere tijden gebruikt werd als medicijn en verf. Ze kunnen honderden jaren oud worden. Hun leeftijd wordt geschat aan de hand van het aantal vertakkingen dat ze hebben (ze hebben geen leeftijdringen).

7. Baobab

baobab
Bernard Gagnon/wikicommons

Mooi mooi mooi. Deze fotogenieke boom komt oorspronkelijk uit Madagascar, het binnenland van Afrika en Australië. Ze lijken wat op flessen. Deze bomen kunnen tot 300 liter water opslaan in hun stammen. Die stamomtrek kan gigantisch groot worden, tot wel 34 meter. Dat is de reden waarom ze meer dan 500 jaar oud kunnen worden in heel barre omstandigheden.

6. Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) de lijkbloem

reuzenaronskelk

Deze enge bloem is groter dan een gemiddeld mens. Maar die ook verschrikkelijk stinkt naar rottend vlees. Het lijkt iets uit een sciencefiction film. Maar deze bloem is echt. In Indonesië noemen ze het Titan Arum, of lijkbloem.

5. Euphorbia Obesa

euphorbia-obesa

Uit zijn naam kan je al afleiden dat deze plant dik is. Hij komt voor in de Great Karoo regio in Zuid-Afrika. De wilde populaties zijn helaas zwaar aangetast door mensen die deze plant maar al te graag meenemen naar huis. De nationale en internationale wetgeving wordt ondertussen aangepast om deze wilde plant te beschermen. Het feit dat deze nu gekweekt wordt, zal al veel helpen.

4. Desmodium Gyrans, de dansende plant

Darwin kende deze plant al. Zijn bekendheid dankt hij aan zijn dansende bladeren die op seinpaal signalen lijken. Voor onze lezers met groene vingers: deze plant groeit gemakkelijk, houdt van een zonnig plaatsje en een regelmatige gietbeurt.

3. Rafflesia Arnoldii, de grootste bloem van de wereld

rafflesia-arnoldii

Zou jij niet de grootste bloem van de wereld in je tuin willen? Een exotische plant, die uiterst zelden bloeit en die prachtige, roestbruine bladeren heeft. De Rafflesia Arnoldii is de grootste bloem die er bestaat. Als ze nog niet open is, lijkt de plant wat op een rode kool. Als ze open is, kan ze bijna een meter groot worden in doorsnede en tien kilogram wegen. Deze zeldzame bloem bloeit maar drie dagen, met wat geluk een week. Toch wil je dit bloempje niet in je woonkamer hebben staan. Ze ruikt namelijk naar rottend vlees. En dat fijne geurtje trekt hele vieze insecten aan.

2. Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula)

venusvliegenvanger

Of de Venus Fly Trap. Een vleesetend plantje. Helaas is dit deel van de fauna beroemd, maar ook wel bedreigd in zijn voortbestaan. De blaadjes hebben ultrafijne haartjes, die lekkere insecten kunnen detecteren. Gevangen! De blaadjes sluiten zich in minder dan een seconde.

1. Welwitschia Mirabilis, de meest resistente plant

welwitschia-mirabilis

Welwitschia Mirabilis groeit in Namibië. Wie daar groeit, moet tegen een stootje kunnen. Deze plant heeft maar twee bladeren en een stevige romp met wortels aan. That’s it. Deze bladeren groeien, de romp wordt dikker, tot maximum twee meter hoog en 8 meter breed. Deze planten kunnen 400 tot 1500 jaar worden. Ze overleven, zelfs al regent het vijf jaar niet. De romp wordt wel eens gebruikt als een soort ui bij het koken.

  • Add Your Comment