10 Enge Planten Die Je Niet In Je Tuin Wilt

In onze tuinen staan over het algemeen brave planten. Maar op andere plekken in de wereld kan een plant aanraken wel eens hele erge gevolgen hebben. Come prepared, en lees ons lijstje van tien wel heel erg enge planten.

10. Reuzenaronskelk

Reuzenaronskelk

Als een van de weinige planten in deze lijst is deze niet giftig, het probleem is de lucht! Deze aronskelk bloeit één keer om de zeven à tien jaar. En dat is genoeg! ’s Nachts gaan de bloembladeren open en verspreiden een vreselijke lijklucht. Die geur trekt insecten aan. Niet dodelijk voor mensen maar geen bloemetje om in je tuin te zetten. Doet een beetje denken aan de rafflesia, de grootste bloem ter wereld, die je onder andere in Maleisië vindt. Die stinkt ook zo geweldig.

9. Gympie-gympie plant

Gympie-gympie
Cgoodwin/wikicommons

Ook gekend onder zijn wetenschappelijke naam Dendrocnide moroides. Deze enorme plant (kan tot drie meter hoog groeien) komt voor in Australië en Indonesië. Het ‘haar’ dat overal op de plant aanwezig is, bevat een neurotoxine, waardoor je een fel branderig gevoel krijgt bij aanraking. Pijnlijke blaasjes verschijnen. Het eerste wat je moet doen wanneer je per ongeluk met deze plant in aanraking bent gekomen, is de haren verwijderen. Je kan hiervoor een wax-strip gebruiken.

8. De wonderboom

wonderboom
Alvesgaspar/wikicommons

Mooie naam heeft deze snelgroeiende boom, die tot 13 meter hoog kan worden. De wonderboom staat niet in de Efteling, maar komt vooral voor in de tropen. De zaden van deze boom zijn bijzonder giftig. Een vijftal zijn voldoende om een kind te doden, volwassenen hebben genoeg aan 15 zaden voor ze het loodje leggen. Mocht je het overleven, dan maak je verschrikkelijke misselijkheid mee, lage bloeddruk en aanvallen. In Breaking Bad zagen we al wat deze plan teweeg kan brengen.

7. Poppenoogjes

Poppenoogjes
Robert E. Wright/wikicommons

Deze plant, met de officiële naam Actaea pachypoda, heeft eigenlijk best wel mooie witte bessen. Zowel de plant als de bessen zijn giftig. Het gif geeft een onmiddellijke reactie op de hartspier. Het opeten van de bessen leidt meestal ook direct tot een hartstilstand.

6. Manzillaboom

Manzillaboom
© Hans Hillewaert / CC-BY-SA-4.0

Het fruit van deze vrolijke boom lijkt wat op appels, maar deze appel houdt de dokter niet weg, in tegendeel. Wanneer je een schijfje eet, is de eerste hap ‘redelijk’ zoet. Snel daarna volgt een verschrikkelijk branderig gevoel in de keel. Het witte sap in de takken en bladeren is ook giftig. Brandblaren verschijnen na aanraking. De boom platbranden blijkt geen goed idee. De rook van het vuur zorgt voor ernstige oogproblemen. Te vinden in Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied, waaronder Curaçao.

5. Datura

Datura
JLPC / wikicommons

Deze heesterachtige plant draagt weelderige bloemen. Het plantaardig gif kan in het menselijk lichaam terecht komen via honing. De bijtjes die deze plant hebben bezocht in het bloeiseizoen, dragen het gif over. Een vreemde trip, lage bloeddruk, gewelddadig gedrag en lichtintolerantie zijn mogelijke gevolgen. De bloem komt je waarschijnlijk bekend voor. De niet giftige, gekweekte versies van de Datura zijn erg populair.

4. Brugmansia of engelentrompet

engelentrompet

Deze plant draagt in het Engels de mooie naam Angel’s Trumpet. Geen engeltjes hier, de gehele plant is giftig, niettegenstaande de prachtige, hangende bloemen. Oorspronkelijk komt deze plant uit Midden-Amerika. Vandaag is een soort gekweekt dat niet giftig is. Die sierplant komt erg vaak voor in Europa.

3 Cicuta

Dit is een van de giftigste planten van Noord-Amerika. Het gif van deze éénjarige, kruidachtige planten werkt in op het menselijk zenuwsysteem. Spugen, misselijkheid, buikpijn en aanvallen zijn het gevolg. Ze komen vooral voor in vochtige biotopen. Niet opeten dus. Ook de wortel blijkt erg gevaarlijk.

2. Monnikskap

Monnikskap
Bernd Haynold/wikicommons

Gevaarlijk voor de mensheid, giftig, overlijden kan volgen na enkele uren. Ook de mooie bloemen (meestal geel, paars of blauw) zijn gevaarlijk. Zelfs voor de bijen die er hun nectar in zoeken. In de Griekse mythologie was er al sprake van deze plant.

1. Zelfmoord boom

Zelfmoord boom
Tauʻolunga /wikicommons

Of de Cerbera odollam. Deze boomt groeit vooral in India en Zuidoost-Azië. De zaden bevatten een gif dat de hartspier verlamd. De boom komt aan zijn naam omdat de zaden dikwijls gebruikt worden om zelfmoord mee te plegen. Of een moord te verdoezelen. tussen 1989 en 1999 waren er 500 gevallen in alleen de Indiase staat kerala!

  • Add Your Comment