Zo leven mens en natuur samen onder een dak

De aarde is aan het veranderen. We schenken steeds meer aandacht aan de aardbol, en dat is maar goed ook. Als we geen maatregelen treffen zal de aarde namelijk alleen maar meer opwarmen, met alle gevolgen van dien. Gelukkig denken we in oplossingen: een zo’n oplossing is natuurinclusief bouwen. Dankzij natuurinclusief bouwen kunnen mens en natuur onder een dak samenleven. Alles over natuurinclusief bouwen vertellen we je hieronder.

Leefgebied van dieren

In Nederland komen er steeds meer huizen bij: de huizen schieten als paddenstoelen uit de grond. Dit brengt alleen wel een nadeel met zich mee. De lege vlakte die nu wordt omgetoverd tot woonwijk, was voorheen misschien wel het thuis van de vogels, vleermuizen en bijen. Nu er huizen op deze vlakte komen te staan hebben deze dieren geen plek meer om te leven. Nieuwe huizen zijn namelijk bijna niet meer voorzien van kieren, ruimte in de spouwmuren en ruimte onder de dakpannen waar de dieren normaal gesproken leven. Om dit probleem te voorkomen kan er gekozen worden voor natuurinclusief bouwen

Biodiversiteit behouden

Natuurinclusief bouwen is een manier van bouwen waar er wordt gedacht aan de biodiversiteit, waarbij de mens en dier onder een dak kan leven. Er worden inbouwkasten in de gevels geplaatst waar vleermuizen kunnen leven, net als verblijfplaatsen voor gierzwaluwen en huismussen. Op deze manier kunnen de dieren alsnog op dezelfde plek leven. Deze voorzieningen worden al meegenomen in het ontwerp van de huizen. Voor deze producten kun je terecht bij Unitura.  

Verkoel de stad

Maar er valt veel meer onder natuurinclusief bouwen. Zo worden ook steeds meer gebouwen voorzien van groene daken en groene gevels. Dit heeft meerdere positieve effecten. De stad wordt namelijk een stuk koeler als iedereen kiest voor groen op de gevel en op het dak. Bovendien werken groene daken en groene gevels ook nog eens geluiddempend. Daarnaast zorgt een groene omgeving er ook voor dat we meer de natuur intrekken. Hierdoor krijgen we meer beweging en zal het ons stressniveau naar beneden brengen. Groen brengt dus eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee, voor zowel de dieren als de mens.

Klimaatveranderingen

Natuurinclusief bouwen zal ook de klimaatveranderingen tegengaan. Extreme hittegolven, sneeuwbuien, regenbuien en heftige stormen zijn namelijk allemaal een gevolg dat de aarde aan het opwarmen is. En door te kiezen voor groen, kies je voor verkoeling. Een groene tuin is immers koeler dan een tuin vol met tegels, net als een groen dak en een groene gevel. Bovendien kunnen groene daken heel wat regenwater opvangen, wat kan dienen als een buffer én waardoor overstromingen bij hevige regenbuien worden verminderd.

  • Add Your Comment