Lang niet gesport? Waar moet je op letten als je weer begint?

Het is erg goed om bezig te zijn met je gezondheid. Hierbij kun je denken aan gezonde voeding, maar daarnaast is genoeg beweging ook niet te missen. Toch blijft het iets lastigs. Het kan zo zijn dat je door bijvoorbeeld drukte even stopt met je sport. Na een tijdje besluit je toch weer dat je graag wilt gaan sporten. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten? Kan je gewoon weer je oude ritme oppakken?

Wat is sport?

Sport is een erg breed begrip. Wanneer je het woord ‘sport’ noemt, zal de een denken aan intensieve krachttraining, terwijl de ander denkt aan een lange wandeling. Bij sport draait het om verschillende oefeningen, waarbij kracht, vaardigheid en inzicht belangrijk zijn. Je hebt erg veel verschillende soorten sporten. Wanneer je ervoor kiest om te gaan sporten kun je ten eerste kiezen voor een teamsport of een sport waarbij je lekker alleen kunt gaan. Ook heb je dan nog de keuze voor cardio, krachttraining of beide. 

Waar moet ik op letten als ik weer begin?

Wanneer je weer van start wil gaan is het erg belangrijk dit op de juiste manier te doen. Dit doe je omdat je niet met onnodige blessures thuis wilt komen te zitten. Door de tijd die je niet hebt gesport zijn je spieren een stuk slapper geworden. Het is wel erg knap dat je de stap hebt gezet weer te gaan sporten. En hoe lekker is het als je eindelijk de keuze hebt gemaakt om te gaan sporten, bijvoorbeeld weer lekker naar sportschool Breda te kunnen gaan. Je gaat dan flink sporten, zodat je daarna de spierpijn goed voelt. Dit is toch een teken van dat je goed werk hebt geleverd. Helaas is dit niet de goede werkwijze. Het is juist van belang dat je niet te hard van stapel loopt. Doe het met kleine stapjes. Wanneer je met kleine stapjes werkt, kom je uiteindelijk bij het gewenste resultaat. Je kunt dus beginnen bij twee keer sporten in de week. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar je beginpunt. In een sportschool lopen altijd mensen rond, je kunt deze mensen raadplegen en vragen wat verstandig is, zodat je niet te snel gaat. 

Wat gebeurt er als ik te snel te zware gewichten gebruik?

Het komt veel voor. Mensen die naar een sportschool gaan en maar wat doen. Toch is het erg belangrijk goed te weten welke oefening je doet en waarom. Stel je doet een beenoefening, waarbij je voor je bovenbenen zou moeten voelen. Door het te zware gewicht ga je krampachtig en snel de oefeningen door, waardoor je andere spieren gaat voelen. Op dat moment loop je de kans om verschillende blessures op te lopen. Dit je wil je natuurlijk voorkomen. Het is dus erg belangrijk te weten hoe een oefening moet. Wanneer je hierbij de techniek begrijpt, is een oefening veel beter en makkelijker uit te voeren.  Daarnaast zal je sneller het gewenste resultaat zien en voel je de juiste spieren.

  • Add Your Comment