10 Gigantische Insecten Die Uit Een Nachtmerrie Lijken Te Komen

Don’t let the bed bugs bite. Nee, zeker niet door deze grote lieverdjes.

10. De titanus giganteus

titanus giganteus

Deze kever komt vooral voor in Latijns-Amerika, ver van onze contreien. Hij is de grootste levende kever op aarde. Volwassen exemplaren kunnen tot 17 cm lang worden. De kever beschikt over een bijzondere sterke bijt: hij kan zo een potlood in twee bijten. En blijkbaar doet hij dat bijten ook wel eens graag in mensenvlees. Als hij zich bedreigd voelt, dan ‘slist’ hij hard. Run baby run!

9. De reuzenwandelendetak

reuze wandelendetak

Deze insecten zijn de langste. Ze zijn in de loop der tijd geëvolueerd tot hun bizarre vorm, en kunnen zich zo perfect verstoppen tussen takken en twijgjes. Ze bewegen meestal gedurende de nacht. In Zuidoost-Azië leeft de langste soort. Ze worden ook wel als huisdier gehouden, ze doen namelijk geen vlieg kwaad.

8. De deinacrida of wetapunga

Giant weta
Mike Locke/flickr

Deze diertjes komen vooral voor in Nieuw-Zeeland en zijn verwant met de krekels. Deze reuzen kunnen tot 70 gram wegen, hierdoor zijn ze te zwaar om te vliegen. Hun naam kregen ze van de Maori: wetapunga betekent ‘god of the ugly things’. Helemaal juist!

7. De goliath kever

Deze kever komt voor in Afrika en kan tot wel negen centimeter worden en 100 gram wegen. Het zijn redelijke luiaards, ze bewegen niet veel. Maar eens opgewarmd, komt er wel wat beweging in en ze kunnen ook wegvliegen als ze zich bedreigd voelen. Soms worden ze gekweekt, als voedsel voor honden en katten.

6. De atlasvlinder

atlasvlinder
internets_dairy/flickr

Deze vlinder kan een spanwijdte bereiken tot wel 30 cm. Hierdoor is de atlasvlinder de grootste vlinder in de wereld. Er wordt wel eens verteld dat hun cocons worden gebruikt als geldbeugels.

5. De pepsis of reuzenwesp

reuzewesp

Deze reuzenwespen zijn zo groot dat ze zelfs tarantula’s kunnen aanvallen. Hun poten hebben haken op het einde. Die gebruiken ze om hun slachtoffers uit te schakelen. Hun angel wordt beschouwd als een van de meest pijnlijke in de wereld. Beter uit de buurt blijven van dit diertje dus.

4. De reuzenkakkerlak

reuzenkakkerlak

Deze Macropanesthia rhinoceros is de grootste kakkerlak die op de aarde leeft. Deze soort heeft geen vleugels, en houdt het ecosysteem in evenwicht door de afgevallen bladeren te verwerken. In het wild maken ze nesten net onder de grond. Sommige mensen houden ze ook als huisdieren. Ze leven vooral in Australië en ze worden wel 10 jaar oud.

3. Alexandra’s vogelvlinder

vogelvlinder
butterflyutopia.com

Deze vlinder is vernoemd naar een Britse koningin en leeft vooral in Papua Nieuw Guinea. Het verhaal gaat dat de eerste vlinder gevangen werd door hem neer te schieten met een geweer. Deze dagvlinder is de grootste van de wereld. De spanwijdte van de vleugels wordt bij vrouwtjes wel 28 cm. Mannetjes zijn wat kleiner. Vandaag zijn ze bedreigd, omdat hun leefgebied wordt opgeofferd aan grote palmolie plantages. Verzamelaars betalen (op de zwarte markt) veel geld om een dood, opgezet exemplaar in hun verzameling te kunnen opnemen.

2. De reuzenwaterwants

reuzenwaterwants

Deze dieren worden ook wel eens ‘tenenbijters’ of ‘alligatorteken’ genoemd. Dat omschrijft goed wat ze doen. Ze zijn bij de grootste insecten van de wereld en ze kunnen tot wel 10 cm lichaamslengte bereiken. Zelf vangen ze relatief grote prooien, die ze leegzuigen met hun kenmerkende zuigsnuit. In Suriname noemen ze deze ‘aardige’ beestjes waterkakkerlakken. Hun beet is pijnlijk. Je zuigt die best uit om het resterende gif weg te krijgen uit de wonde. In Thailand worden ze beschouwd als een delicatesse. Ze worden dan ook gekweekt, gevangen met blacklight en aangeboden op de lokale markten. Altijd goed navragen wat er op je bordje ligt in verafgelegen restaurants.

1. De acteon kever

Acteon beetle

Deze kever woont in het Amazonewoud in Latijns-Amerika en ook in Suriname. Ze kunnen tot 12 cm lang worden. Het beest is goed uitgerust met sterke poten met klauwen die hun prooi goed kunnen vasthouden. Omdat ze zelf zo groot zijn, hebben ze nauwelijks natuurlijke vijanden. Soms worden ze als huisdieren gehouden door de Amazone bewoners.

  • Add Your Comment