13 Lelijkste Dieren Die Op Aarde Rondlopen

Schoonheid zit vanbinnen. Hopelijk geldt dit ook voor de 13 lelijkste dieren.

13. De Californische condor

califonrische condor

Bijna uitgestorven is dit dier. Bij de laatste telling leefden er nog 127 in het wild. De Californische condor is de grootste (land)vogel in Noord-Amerika. Het is een prachtig zicht als hij ‘zweeft’ doorheen de canyons. Zie je dit beest van dichterbij, dan is hij minder knap. Deze condor heeft een kaal hoofd (veren zouden in de weg zitten als hij bloederige kadavers eet) en zijn verenkleed steekt naar alle kanten. Het lijkt of hij dringend eens naar de kapper moet.

12. De hyena

hyena

Moet je er nou om lachen of heel bang voor zijn? De Hyena heeft zijn slechte naam natuurlijk te danken aan Disney. Maar knap zijn ze nier, er klopt gewoon iets niet. Dit dier lijkt een combinatie van verschillende dieren, waar beer zit erin, wat geit, wat meerkat en wat hond (een Scheper). Ze leven in de savanne en zijn bijzonder goed aangepast aan hun ruwe omgeving. Als ze ‘huilen’ lijkt het een beetje op een heksengeluid. Het zijn ook gretige eters. Een paar hyena’s samen kunnen gemakkelijk een zebraatje aan en ze eten die op in minder dan 25 minuten.

11. De naakte molrat

naakte molrat
Roman Klementschitz/wikicommons

Is het een mol of is het een rat? Dit dier leeft in Afrika, vooral in Somalië, Kenia en Kenia. Het beestje leeft in een soort kolonie, ondergronds. Zijn griezelige tanden zijn lang en gelig. Hij gebruikt ze om te eten, en om gangen uit te graven. Het feit dat hij (bijna) geen haar of veren op zijn lichaam heeft, is maar wat gemakkelijk, zo onder de grond. Naakte molratten kunnen ontzettend oud worden (wel 30 jaar), en misschien gaat ons dat ook helpen om ouder te worden!

10. De neusaap

neusaap
Bjørn Christian Tørrissen/wikicomomns

Deze aap heeft zijn naam niet gestolen. Opvallend in zijn gezicht staat zijn lange neus. Alleen de mannetjes hebben zo een reukorgaan, vrouwtjes hebben een stompere neus en de kleintjes een schattige wipneus. Ze leven in de wouden van Borneo en zijn redelijk zeldzaam. De mannelijke neusaap zou door zijn groot reukorgaan harder kunnen brullen, en zo zijn mannelijke rivalen afschrikken en de vrouwen aantrekken.

9. het knobbelzwijn

knobbelzwijn
Ikiwaner/wikicommons

Deze wilde varkens leven vooral in Afrika en worden gekenmerkt door hun varkensneus en hun twee slagtanden. Ze hebben disproportioneel grote hoofden en een knobbelachtige huid. De structuur van de huid zorgt voor bescherming tegen het klimaat waarin ze leven.

8. De stermol of sterneusmol

stermol

Mollen gaan nooit een schoonheidswedstrijd winnen, maar deze soort wint wel de prijs van de meest bizarre mol. De ster van de mol heeft honderdduizend tastorganen die worden gebruikt wanneer het dier voedsel moet identificeren. Zo is de mol uitstekend aangepast om ondergronds kleine prooien waar te nemen. Dit beestje vind je in Noord-Amerika en Canada.

7. De aye-aye of vingerdier

aye aye
nomis-simon/flickr

Is het een gremlin? Nee, het is een echt dier dat in Madagaskar leeft. Vreemde vogel is dit: deze nachtactieve lemuur heeft een redelijk schattige stompe snuit en lange oren. Zijn vingers en tenen zijn erg lang en smal en hebben ook lange nagels. De middelvinger wordt gebruikt om insecten uit bomen te peuteren. Dit beestje kan zo meedoen aan Nightmare on Elmstreet!

6. Lophius

Zeeduivel
Meocrisis/wikicommons

Ook niet iemand om in het donker tegen te komen. Deze freaky vis wordt nochtans frequent gegeten en als een echte delicatesse beschouwd. Zijn huid is afschuwelijk lelijk, hij heeft een rare mond met veel scherpe tanden en een bizarre lichaamsvorm. Hij is familie van de zeeduivel, een visje dat wij dan weer wel kennen op ons bord.

5. De Afrikaanse maraboe

Afrikaanse maraboe
H.P.J.M. van der Lans-Schosswald/wikicommons

Dit beest lijkt op een ooievaar en daar is hij ook verwant aan. Dit enorm dier (lichaamslengte tot 150 cm en spanwijdte tot 2,6 meter) woont in Afrika. Zijn bijna kale, vuilroze kop heeft een griezelige hangende krop. Met zijn grote gelige snavel vangt hij gemakkelijk zijn lievelingskostje: vissen. Maar deze kerels lusten ook andere vogels, flamingo’s bijvoorbeeld. Over hun witte poten is een leuk verhaal te vertellen: die zijn niet van nature wit, maar dat is hun poep die ze gewoon op hun poten en tenen laten knetteren.

4. De zeeolifant

zeeolifant
B.navez /wikicomomns

Deze grote zeeroofdieren zijn eigenlijk gewoon gigantische zeehonden. De mannetjes van deze soort hebben een soort slurfachtige neus, vandaar hun naam. Die worden tot drie meter lang en kunnen 3000 kilogram wegen. Niet even om bij je thuis in het bad te houden dus. De mannetjes zijn ook zeer viriel: per seizoen kunnen ze tot 50 vrouwtjes bevruchten. Familie van de konijnen dus!

3. De hoefijzerneus

hoefijzerneus

Dit dier is familie van de vleermuizen en ze komen op heel wat plekken in de wereld voor, waaronder ook in Europa. Ze danken hun naam aan hun neusblad, dat grillig gevormd is. Het lijkt meer op een oor dan op een neus. Deze bijzondere aanpassing zorgt ervoor dat ze geluiden beter kunnen oppikken en zo vlotjes door de lucht vliegen. Dit diertje heeft ook oren, zonder oordeksels. Ze kunnen die apart bewegen.

2. De ogcocephalus darwini

ogcocephalus darwini
Rein Ketelaars/flickr

Deze straalvinnige vissoort is verwant aan de vleesmuisvissen. Ze leven vooral aan de Galapagos eilanden. Het lijkt wel of ze hun vreemde lichaamsvorm compenseren met knal-rode lippenstift op hun lippen. Wetenschappers geloven dat deze kleur de vrouwtjes aantrekt. Ze ‘wandelen’ ook eerder op de bodem van de oceaan dan dat ze zwemmen. Vreemde vogels zijn het.

1. De blobvis

blobvis

Dit dier lijkt mee op een hoopje slijm dan op een vis. Maar het is wel degelijk een waterdier dat in de oceanen leeft. Diep in de oceaan waar de waterdruk erg hoog is. Zijn fysiek zorgt ervoor dat hij op die dieptes kan voortdrijven: zijn lichaam bestaat uit een soort gelatine met een dichtheid die iets lager is dan water. Hij wordt ongeveer 30 cm groot en leeft in de oceanen rond Australië.

  • Add Your Comment