7 Wijnregio’s in Australië om te ontdekken

Australië staat bij menig reisliefhebber hoog op het lijstje. Niet zo gek, want het land is zo ontzettend groot en er is enorm veel te ontdekken. Eigenlijk is het allemaal te weinig voor één trip, zelfs voor twee of drie. Alleen al als we gaan kijken naar wat er op wijngebied allemaal te doen is, kun je meerdere trips plannen.

Margaret River

Margaret River

Het magische landschap van Margaret River in het zuidwesten van Australië is al een droom om in rond te lopen, maar ook op het gebied van wijn en eten blijft de regio zeker niet achter. Als we kijken naar de totale wijnproductie van Australië, wordt er in Margaret River niet heel veel wijn gemaakt. Maar wat er wordt gemaakt is vaak van hoge kwaliteit.

Mornington Peninsula

Mornington Peninsula

In Victoria vinden Mornington Peninsula. Het is een regio met enorm veel charme. Kronkelweggetjes, groene valleien en pittoreske dorpen. Pinot Noir, de blauwe druif waar de Bourgogne om wordt geroemd, groeit ook hier goed. De druiven vinden het maritieme klimaat heerlijk en genieten van de zeebries die het rijpingsseizoen van Pinot Noir nog wat langer maakt.

Rutherglen

Rutherglen

Iets verder naar het noorden, maar ook in Victoria, ligt de wijnregio Rutherglen. Het kan er behoorlijk heet worden en het plukken van de druiven gebeurt dan ook soms ’s nachts zodat het een stuk koeler is. Dat is ook weer beter voor het transport van de druiven naar de persen. Gelukkig kent de regio ook genoeg regen waardoor de druiven langer kunnen rijpen. En dat is belangrijk voor de zoete en versterkte wijnen die daar van Muscat worden gemaakt. Hoe langer de druiven aan de stokken blijven hangen, des te meer suiker er in de druiven wordt opgebouwd.

Adelaide Hills

Adelaide Hills

Waar er bij Australië eigenlijk gelijk gedacht wordt aan een klimaat dat zo warm is dat er alleen maar rijke, volle wijnen vandaan komen, vormen de Adelaide Hills toch een uitzondering. Het is echt een koele klimaatzone. Waar andere gebieden worstelen met de stijgende temperaturen, heeft Sauvignon Blanc het erg naar zijn zin in het koele Adelaide. Voor de foodies onder ons is Adelaide ook een geweldige bestemming. Zo zijn er veel food markets waar de meest uiteenlopende producten worden verkocht.

Clare Valley

Clare Valley

Clare Valley en Riesling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De regio in Zuid-Australië staat bekend om de vele, door families gerunde, wijnhuizen. Vaak zetten ze hun deuren open voor proeverijen, al dan niet vergezeld met lokale lekkernijen. Riesling kennen we vooral uit Duitsland en de Franse Elzas, maar in Clare Valley kunnen ze er ook wat van.

Tamar Valley

Tamar Valley

Op het eiland Tasmanië ligt Tamar Valley, een wijnregio die bekend staat om Pinot Noir. Naast eindeloze wandelingen door de natuur, kun je er dus ook prima wijn drinken. Heel lang bestaat de wijnproductie nog niet op het eiland dat vernoemd is naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, maar de wijnen dienen zeker serieus genomen te worden. Het koele, maritieme klimaat, zorgt voor een goede rijping van de druiven.

Yarra Valley

Yarra Valley

Vlakbij Melbourne ligt Yarra Valley. De regio kent tientallen wijnhuizen, groot en klein. Juist omdat het maar op een uurtje rijden van Melbourne vandaan ligt, is het een populaire bestemming onder toeristen. Gelukkig zijn er genoeg plekken om te bezoeken, zodat het niet enorm dringen wordt bij de wijnhuizen.

  • Add Your Comment