15 Bizarre Standbeelden Die Bewijzen Dat Kunst Niet Saai Hoeft Te Zijn

Kunst is kunst. Of zoals Pablo Picasso het al stelde: ‘de wereld zit niet logisch ineen, waarom zou ik schilderijen maken die dat dan wel zijn?’ Dit credo volgend, hebben wij een lijstje gemaakt van bizarre kunstwerken die te bewonderen zijn op verschillende plekken in de wereld. Reis met ons mee!

15. De stierenscheet, Beijing

stierenscheet

Als je The Bull Fart wil gaan bekijken, moet je naar China. In eerste instantie denk je dat dit kunstwerk een soort wraak is op mensen, die stieren blijven bevechten. Je ziet de stier in actie tegen een dikkige man met hoorns en de stevige scheet die het dier achterlaat. Het echte verhaal is als volgt; de man is Bernard Madoff, een bankier die de grootste financiële fraude ooit heeft gedaan in de V.S.

14. De landzwemmer, Londen

landzwemmer
landzwemmer2

Op de Zuideroever van de Thames vind je dit indrukwekkend standbeeld. Het is een man in een blauwe zwembroek, die zwemt in het gras. Je ziet maar een deel van zijn lichaam. Het kunstwerk werd opgericht voor de reality show London Ink.

13. De stille evolutie, Mexico

stille-evolutie
stille-evolutie2

Kunstenaar Jason de Caires Taylor maakte deze beelden die lijken op een verzwolgen stad in het water. Het maakt deel uit van een heus onderwatermuseum, nabij Cancun.

12. Naakte boeddha’s die een huis beklimmen, China

naakte-boeddha

Deze kunstwerken werden opgehangen bij een eethuis. Het duurde echter niet lang of het protest tegen deze beelden begon. Ze werden dan ook verwijderd. Maar blijven in het collectief geheugen als een van de vreemdste kunstwerken ooit.

11. De reizigers, Frankrijk

de-reizigers
de-reizigers2

Een vroeg werk van Bruno Catalano. Het zijn mensen op weg naar hun werk. Hun lichamen zijn gedeeltelijk verdwenen. Aan dit kunstwerk kan je heel wat betekenissen toekennen.

10. Wandelen in de hemel, Texas

wandelen-in-de-hemel

Een variatie op het thema van Bruno Catalano. Maar bijzonder mooi geplaatst aan de zee. Het beeld de professionele ladder uit die we moeten beklimmen. Het werk is van Jonathan Borofsky. Kopies van dit werk zijn onder andere terug te vinden in Pennsylvania en Seoul.

9. De badenden, Hamburg

badenden
badenden2

Dit standbeeld van een badende vrouw is eigenlijk een reclamecampagne voor Soap and Glory. Mooi toch! Ook leuk om met je bootje naast te varen.

8. Het grote geven, Londen

grote-geven

Dit standbeeld van Klaus Weber is geïnspireerd door een Indiaans geef ritueel. Hoe meer de pater familias geeft, hoe meer status hij krijgt in zijn groep. Als we naar het beeld kijken, is het niet zo duidelijk wat er juist gegeven wordt. Misschien overgeven en pipi doen?

7. De verkeerslichtenboom, Londen

verkeerslichtenboom

Dat Londen een echte kunststad is, dat weten we al langer. Dit bizar werk is van Pierre Vivant. Het beeldt een echte boom uit, die vroeger op die plek stond. De boom is afgestorven door de vervuiling. De nieuwe boom moet ons daar blijvend aan herinneren.

6. De natie voor zichzelf, voor altijd, Praag

natie-voor-zichzelf

The Nation for Itself Forever is een man op een gebouw die stoom verspreidt. Het werk is van David Cerney. Het is de bedoeling passanten ermee te verrassen.

5. Charles La Trobe, Melbourne

charles-la-trobe

Werk van de hand van Charles Robb, op de Universiteit van Bundoora. Het werk moet uitstralen dat het de bedoeling is aan de universiteit ideeën op zijn hoofd te zetten.

4. Heren die pipi doen, Praag

heren-die-pipi-doen

Ook een bijzonder beeld, twee heren die pipi doen in een bak waar ze met hun voeten instaan. Het werk is ook van David Cerny, en het kan verplaatst worden. Als je goed kijkt naar de bak waar de mannen instaan, dan zie je dat deze gemaakt is in de vorm van de Tsjechische Republiek. Je kan er quôtes in vinden van beroemde Tsjechische dissidenten. Een politiek kunstwerk dus!

3. Würsa 18.000 km van de aarde, Frankrijk

wursa-18-000-km-van-de-aarde Di

Daniel Firman hing een olifant aan een draadje. Alhoewel een olifant best plomp is, is dit een bijzonder verfijnd beeld in een oude, nog intact gebleven galerij.

2. Een gigantische stenen vagina, Duitsland

gigantische-stenen-vagina

Niet iedereen kan dit kunstwerk pruimen, maar Fernando de la Jara heeft er al zijn creativiteit in gestoken. Het staat aan de Universiteit van Tubingen. Je kan er je helemaal in verstoppen, als je wil. Niet vergeten, deze vagina is van steen gemaakt.

1. Man en schedel, Praag

man-en-schedel

Dit kunstwerk is geïnspireerd door een personage in één van Kafka’s boeken. Een bronzen, naakte man zit gehurkt en heeft een grote schedel op zijn rug staan. De tanden bijten in zijn rug. Het kunstwerk werd opgericht ter ere van deze filosoof en staat aan het Praagse kasteel Daliborka.

  • Add Your Comment