10 Giftigste Dieren Op Aarde: Deze Wil Je Niet Tegenkomen

Slangen, pietermannen, aan welke giftige dieren denk je nog zo spontaan? Wij hijsen je kennis naar een hoger niveau. We hebben een lijstje gemaakt van de 10 giftigste dieren op onze aardbol. Lezen maar, je verbaast je medekandidaten met deze kennis tijdens een volgende quiz!

10. De conus

conus

Deze slak heeft een prachtig huisje maar is behoorlijk giftig. Het beest heeft een soort tand, dat het gebruikt als een harpoen. Je voelt een venijnige pijn, die in de dagen die volgen erger wordt. De giftigheid hangt af van soort tot soort. Het kan verschillen tot pijn vergelijkbaar met die van een bijensteek tot aan de dood.

9. Gilamonster

gilamonster

Lijkt nog wat een draak, dit reptiel. Een beet van dit dier zorgt voor spierzwakte, een daling van de bloeddruk en veel pijn, maar is meestal niet dodelijk. Wat het vervelend is aan een onaangename ontmoeting met dit dier is vooral het feit dat hij zeer stevige kaakspieren heeft, en kleine tanden, die meestal afbreken tijdens de kracht die erop gezet wordt.

8. De kogelmier

Doordat zijn uiterlijk dat wat afwijkt van de mier die wij kennen, zouden we dit beestje tijdens een wandeling in Midden- en Zuid-Amerika wel herkennen. Een beet van dit diertje is zo pijnlijk, dat het aanvoelt als een kogelschot. De pijn blijft wel 24 uur aanhouden. In het Amazonewoud zijn er stammen die hun jongens een handschoen aandoen vol met deze mieren. Als ze slagen in de test, dan zijn de jongens, mannen geworden.

7. De kogelvis

kogelvis

Sympathiek ziet hij er wel uit, als je naast die beestje in de Atlantische, Indische en Grote Oceaan zwemt. Maar toch beter niet benaderen, want zijn gif zorgt ervoor dat de spieren van een volwassene mens worden uitgeschakeld en dus ook het hart stopt met kloppen. In Japan en Korea is dit een delicatesse. De vis moet wel deskundig schoongemaakt worden, anders vallen er doden. Dus toch oppassen als je ergens op het menu sushi van kogelvis (puffer fish) ziet staan.

6. De Japanse reuzenhoornaar

japanse-reuzenhoornaa

Zo groot als een duim is dit dier, dat zorgt voor meer dan 100 doden per jaar in Japan. Nog een bizar detail: dit beestje heeft twee ogen, en daartussen staan er nog drie extra. Eigenlijk is het een vreedzaam beestje, dat in holen van bomen woont, maar als het zich bedreigd voelt, dan schiet het in actie en laat een feromoon los die zijn soortgenoten aantrekt. Met hun stevige angels zorgen ze samen voor de dood van hun slachtoffer. Ze lusten ook graag larven van bijen. Eerst verjagen ze de bijen, 30.000 stuks in totaal, en daarna doen ze zich tegoed aan de kleintjes. Toffe kerels, deze reuzenhoornaars.

5. De kubuskwal

kubuskwal

Deze kwal woont gelukkig niet in de Noordzee, maar heeft zijn tenten opgeslagen in Australische wateren. Het gif van een steek van dit dier zorgt ervoor dat je een hartaanval krijgt. Kans is groot dat je je laatste momenten op het toilet doorbrengt, een massale diarree is een ander teken aan de wand.

4. De Phoneutria of de Braziliaanse bananenspin

phoneutria

Het gif van deze spinnetjes kan de ademhaling van een mens doen stokken in minder dan tien minuten. Ze zijn agressief en groot (tot wel 15 centimeter). Een ander weetje: een beet van dit diertje kan bij mannen leiden tot een urenlange en pijnlijke erectie. Artsen hopen zelfs dat dit dier de oplossing biedt voor erectiestoornissen (naast dat blauwe pilletje dan natuurlijk)

3. De blauwgeringde octopus

blauwgeringde-octopus
Jens Petersen/wikimedia

Kijken, kijken, maar niet aankomen. Dit dier is een van de mooiste beesten op de aarde. Prachtig om naar de kijken zwemt het gracieus door warme wateren. Deze octopus heeft intens blauwe tatoeages op zijn lichaam. Maar met zijn tentakels kan hij wel tien verschillende soorten gif verspreiden. Per jaar overlijden er mensen door een ontmoeting met dit dier. Het begint met een gevoel van spierzwakte en moeilijkheid om te ademen. Symptomen kunnen zich al vertonen vijf minuten na de beet. Er is geen anti-gif gekend.

2. De pijlgifkikker

pijlgifkikker
Mauricio Rivera Correa /wikimedia

Ook dit is weer een prachtig dier. Maar zijn naam verklapt al wat dit kleine, schuwe beestje kan doen. Deze kikker bijt niet of steekt niet, zoals de andere giftige dieren. Het is hun bijzonder gekleurde huid die giftig is. Andere dieren weten dat maar al te goed, en deze Kermit wordt dus niet opgegeten als lunch of diner. Hij leeft vooral in Midden-Amerika. Uit de samenstelling van de huid werden ondertussen al medicijnen gemaakt. Spierverzwakkende medicijnen bijvoorbeeld, die bijzonder sterk zijn. Nog een waarschuwing: do not try this at home, in het geval dat je een pijlgifkikker mee in je bagage mocht hebben verstopt.

1. Inlandse Taipan

inland-taipan

De Inlandse Taipan is de giftigste slang ter wereld. Als je wordt gebeten door deze slang ben je meestal binnen een paar minuten dood. Gelukkig is hij niet zo agressief en komt hij alleen ver van ons huis voor in Noord Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië.

  • Add Your Comment