10 Vreemde Hybride Dieren Die Echt Bestaan

Dat er gekke dieren zijn in het dierenrijk, dat weten we inmiddels wel. Maar wist je ook dat er ook kruisingen van verschillende diersoorten bestaan? Deze dieren worden hybride dieren genoemd. Wij hebben de 10 vreemdste hybride dieren op een rijtje gezet.

10. Muilezel

muilezel
Ragesoss/wikicommons

De meeste hebben wel eens van een muildier gehoord, dat is een kruising tussen een paardenmerrie met een ezelshengst. Minder bekend is de muilezel, dat is een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin. Je zou misschien denken dat er qua uiterlijke kenmerken tussen een muilezel en een muildier geen verschil zit, maar niets is minder waar. Een muilezel lijkt meer op een paard en is wat kleiner. Onderzoekers denken dat de muilezel wat kleiner is dan het muildier, omdat de baarmoeder van een ezel kleiner is dan die van een paard. Het is vrij zeldzaam dat een muilezel in de natuur geboren wordt, blijkbaar hebben de meeste ezels en paarden geen liefdesgevoelens voor elkaar.

9. Leopon

Leopon

Een leopon ontstaat wanneer je een leeuwin kruist met een mannelijke luipaard. Het dier heeft de vlekken van het luipaard en de manen van een leeuw. De vlekken zijn echter wat kleiner en wat meer vervaagd dan bij een luipaard en de manen zijn niet zo dik en vol als die van een leeuw. Tot zover bekend zijn er geen natuurlijke kruisingen tussen een leeuw en een luipaard, enkel in dierentuinen zijn beide soorten gekruist. Gedacht werd dat leopons onvruchtbaar zijn, maar het is eens iemand gelukt om en leopon te kruisen met een leeuw/jaguar kruising, in het Engels een Leoliguar genoemd.

8. Cama

Cama

Wie vindt kamelen en lama’s nu geen leuke, grappige beesten? En misschien nog wel leuker is de cama, een schattig hybride dier dat is voortgekomen uit een kameel en een lama. Deze is nog schattiger, want hij is extra zacht en wollig. In tegenstelling tot andere hybride dieren is de cama wél vruchtbaar. Dat is goed nieuws, want zo kunnen we nog meer van die snoezige cama’s op de wereld verwelkomen!

7. Narluga

narluga

Oké, nu even geen fluffy dier, maar je wordt er wel ontzettend blij van als je dit dier ziet. Ik heb het over de narluga, een kruising tussen een narwal en beloega. Grote kans dat je nog nooit van beide dieren gehoord hebt, maar ze behoren beide tot de walvissenfamilie. De mannelijke narwal heeft een slagtand, maar de narluga is hier niet van voorzien. De narluga is één van de vele natuurlijke hybriden die zijn ontstaan door het smelten van de ijskappen. De hybriden lijken namelijk veel beter bestand tegen het ontstaan van het steeds warmere klimaat.

6. Walfijn

Walfijn
Mark Interrante /flickr

Neem een zwarte zwaardwalvis en kruis dat met een dolfijn en je krijgt een gek uitziend zwemmend zoogdier. Maar leuk zijn ze wel en ze zijn goed te trainen, zo heeft het Sea Life Park in Hawaï ontdekt. Het is wel een zeer zeldzame hybride, veel jongen van een zwarte zwaardwalvis en dolfijn overlijden binnen een aantal maanden. Op Hawaï overleefde er één walfijn en zij heeft nog drie jongen gekregen, echter overleden er daar weer twee van.

5. Zebroïde

Zebroïde

Een zebroïde is een collectieve naam voor elk dier waarmee een zebra is gekruist, bijvoorbeeld ezels (zezel) of paarden. Kruisingen tussen zebra en andere dieren uit de paardenfamilie leveren bijzondere dieren op. Zo kenmerkt de zezel zich door alleen gestreepte poten. In Duitsland loopt Eclyse rond, een kruising tussen een schimmel en een zebra en hij ziet er zeer opvallend uit. Zijn kop is gestreept, net als zijn achterwerk en de helft van zijn achterpoten. De rest van zijn vacht is spierwit.

4. IJsgrizzly

ijsgrizzly

Wat zijn de twee leukste berensoorten die er rond lopen op de aarde? De ijsbeer en de grizzlybeer natuurlijk! Meng deze beide dieren en je krijgt de zogenaamde ijsgrizzly. Doordat de grizzlybeer steeds meer naar het noorden trekt, komen de beren in elkaars territoria terecht. Het liefst mijden ze elkaar, maar er is toch een wilde ijsgrizzly gevonden. In een dierentuin in Osnabruck loopt ook een ijsgrizzly rond. De hybride ziet er, net als elke beer, gevaarlijk schattig uit. Hij lijkt wat op een ijsbeer die iets te veel in de modder gerold heeft.

3. Gaap of een scheit

scheit

Alleen de namen al van een kruising tussen een schaap en een geit zijn lachwekkend. De hybride wordt een gaap of een scheit genoemd. Zo’n dier kun je eigenlijk al niet meer serieus nemen toch? Een gaap is het jong van een vrouwelijke schaap, een ooi, met een geitenbok. Een scheit is het jong van een vrouwelijke geit, een sik, met een mannelijke schaap, een ram. Het hybride dier heeft een knuffelige wollige vacht, maar is wat minder van wol voorzien dan een schaap.

2. Jagleeuw

jagleeuw

Op de nummers 1 en 2 staan nog twee enorme roofdieren. Op nummer 2 de jagleeuw, een kruising tussen een leeuw en een jaguar. Als je naar afbeeldingen kijkt van deze zeldzame hybride, dan lijken de markeringen in de vacht haast wel nep. Het is een prachtig beest om te zien. Ik zou mijn waakhond wel in willen ruilen voor dit machtige dier om mijn stulpje te bewaken.

1. Lijger

lijger
Hkandy /wikicomomns

En dan ten slotte de lijger, een combinatie tussen een leeuw en een tijger. Neem twee van de stoerste dieren op aarde, kruis ze en er komt een nog stoerder dier tevoorschijn. Een lijger heeft de manen van een leeuw en de strepen van een tijger, wat wil je nog meer? Het gekke is dat een lijger vaak nog groter wordt dan een leeuw en een tijger.

  • Add Your Comment