In deze 5 landen zijn de mensen het rijkste in 2021

Geld maakt niet gelukkig! Zo gaat het beroemde gezegde. Maar geld kan je leven wel een stuk makkelijker maken. En géén geld kan je leven zelfs behoorlijk ongelukkig maken. Natuurlijk is het niet nodig om net als Jef Bezos, de rijkste man ter wereld een vermogen van meer dan $100 miljard te hebben. Maar genoeg geld voor de basisbehoefte zijn belangrijk. In de volgende 5 landen hoeven de meeste mensen zich daar geen zorgen over te maken, dit zijn namelijk de rijkste landen ter wereld.

Om verschillende landen met elkaar te vergelijken wordt er gekeken naar de “Koopkrachtpariteit” (kkp) in het Engels ook wel bekend als de “purchasing power parity” (ppp).

Kijk je alleen naar het gemiddelde inkomen dan krijg je een vertekend beeld. De rijkdom van relatief rijke landen wordt hierdoor over het algemeen sterk uitvergroot, evenals de armoede van relatief arme landen. De mensen in de arme landen consumeren namelijk veel goederen en diensten die ter plaatse, met de lage arbeidskosten van die landen, geproduceerd worden, zodat de kosten van levensonderhoud hier over het algemeen veel lager zijn dan in rijke landen.

Dit waren de rijkste landen volgens de cijfers van het IMF van 2019.

1. Qatar – $132.870

qatar - het rijkste land ter wreeld

Qatar is met afstand het rijkste land in de wereld. De koopkrachtpariteit is $132.870 per hoofd van de bevolking en is hiermee meer dan $30.000 hoger dan de nummer twee in de lijst. Waarom ze zo rijk zijn? Olie natuurlijk! Slechts twee landen in de wereld hebben meer olie. In totaal bezit Qatar 13% van de oliereserves van de wereld. Het ‘zwarte goud ‘brengt jaarlijks tientallen miljarden op, en dit hoeft gedeeld te worden onder slechts 3 miljoen inwoners. Aardolie is goed voor 87% van de export van Qatar.

2. Luxemburg – $108.951

luxemburg (2)

We hadden Macau op de twee plek van rijkste landen kunnen zetten, maar aangezien dit een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China (net als het ook al zo rijke Hong Kong) is, laten we deze buiten wegen. Op de tweede plaats vinden we daarom het rijkste land van Europa, Luxemburg. Een van de kleinste landen ter wereld, zowel qua oppervlakte als inwoners. Geen enkel land leunt zwaarder op de export dan Luxemburg. De totale waarde van uitgevoerde goederen en diensten is gelijk aan meer dan het dubbele van het BBP van het land – de enige plaats ter wereld waar dit het geval is. Veel van de export van het land bestaat uit machines, ijzer en kunststoffen.

3. Singapore – $103.181

singapore (3)

Singapore, gelegen ten zuiden van Maleisië, is een belangrijk knooppunten van de wereld. Met zijn grote haven verbindt het land een groot deel van Azië met de rest van de wereld. Singapore is de grootste verkoper van microchips ter wereld. Deze circuits vormen 36% van de export van Singapore. Omdat het sterk afhankelijk is van de export van technologie, investeert Singapore een groot bedrag, ter waarde van 2,2% van het BBP van de natie, in onderzoek en ontwikkeling.

4. Ierland – $83.399

ierland (2)

Ierland heeft een van de snelstgroeiende economieën, met een jaarlijkse toename van het bbp met 7,2%. Wereldwijd was de jaarlijkse bbp-stijging minder dan 3,2%. Ook Ierland is sterk afhankelijk van de export. De belangrijkste exportproducten van Ierland zijn chemicaliën, zoals verpakte geneesmiddelen. De export is eigenlijk meer waard dan het BBP, wat in slechts zeven andere landen het geval is. De export van Ierland is bijna 20% meer waard dan het BBP van meer dan $ 320 miljard.

5. Brunei – $80.384

Brunei

Aardolie was goed voor meer dan 90% van de export van Brunei in 2019.
Burgers van het land hoeven geen belasting te betalen en genieten nog steeds genereuze diensten van de publieke sector.

Het land is echter niet zonder zijn economische en sociale problemen. Volgens de sharia-wetgeving kunnen burgers worden gestenigd wegens overspel en wordt bij diefstal een ledemaat geamputeerd. Brunei heeft ook het hoogste werkloosheidspercentage van de 25 rijkste landen met 9,2%. Wereldwijd is het werkloosheidspercentage minder dan 5%.

  • Add Your Comment