20 Bizarre Fobieën Die Je Niet Wilt Hebben!

Fobieën zijn per definitie onredelijke, abnormale en extreme angsten van dingen of situaties waarvan je redelijkerwijs niet angstig hoeft te zijn. Alle goedbedoelde adviezen ten spijt, als je last van een fobie hebt kunnen de kleinste dingen je doodsangsten aanjagen. Hoewel fobieën voor spinnen, hoogtes en andere veelvoorkomende angsten relatief veel voorkomen, zijn er ook fobieën die enkel als bizar te omschrijven zijn. Wij verzamelden de 20 meest bizarre fobieën voor je.

20. Omfalofobie, de angst voor navels

navels

Het klinkt misschien vreemd, maar sommige mensen hebben een bizarre fobie voor navels. Vaak mag niemand aan hun navel zitten of zijn ze bang om aan de navel van anderen te zitten. Er zijn zelfs gevallen waarbij het zien van een navel genoeg is om een paniekaanval te veroorzaken.

19. Trypofobie, de angst voor gaten

Trypofobie
Joydeep/wikicommons

Mensen die aan trypofobie lijden zijn bang voor kleine gaten en associëren deze met gevaar. Dit kunnen de gaten van een honingraad zijn, de gaten van een spons of een ander klein gat.

18. Papafobie, de angst voor de paus

paus

Een van de meest bizarre fobieën is papafobie, of de angst voor de paus. Vaak is de angst gerelateerd aan een bredere angst voor heiligen of geestelijken. Je zult in Vaticaanstad dan ook weinig mensen met deze bijzondere fobie tegen het lijf lopen.

17. Somnifobie, de angst voor in slaap vallen

slapen

Hoewel velen niet zonder hun 8 uur slaap per nacht kunnen, zijn er ook mensen die doodsbang zijn voor slapen. Vaak associëren mensen met somnifobie het slapen met verloren tijd, een verlies van controle of zelfs met de dood.

16. Nomofobie, de angst voor geen bereik op je mobiele telefoon

nomofobie

Tegenwoordig lijden we allemaal in meer of mindere mate aan deze angst, maar iemand met nomofobie doet het nét even wat heftiger. Wanneer je aan deze fobie lijdt ben je bang om het bereik, de batterij of zelfs je complete telefoon te verliezen.

15. Hylofobie, de angst voor bomen

hylfobie

Deze fobie hebben we waarschijnlijk te danken aan talloze sprookjes en spookverhalen. Laten we eerlijk zijn: Sommige bomen zien er ook wel echt eng uit. Iemand die aan deze fobie lijdt is bang voor bomen, het bos en soms zelfs alle vormen van hout.

14. Turofobie, de angst voor kaas

turofobie

Je zal maar bang zijn voor kaas en nooit een heerlijke camembert of roquefort proeven. Hoewel iemand die aan turofobie bang kan zijn voor een specifieke kaas, zijn ze veelal bang voor alle kazen. Wat een horror!

13. Globofobie, de angst voor knappende ballonnen

globofobie

Wanneer je aan globofobie lijdt ben je bang voor ballonnen in het algemeen of specifiek voor het knappen van ballonnen. Hoe je vervolgens een kinderfeestje organiseert of bezoekt is nog niet helemaal duidelijk.

12. Geniofobie, de angst voor kinnen

geniofobie

Hoe dit precies werkt weten we eigenlijk ook niet. Iedereen heeft immers een kin en als je met iemand in gesprek bent kan je er niet echt omheen. Het schijnt echter dat het vaak een bepaalde soort kin is waar men bang voor is. Zolang je vervolgens wegblijft van mensen met een puntige, ronde of ander specifiek soort kin, is er weinig aan de hand.

11. Pogonofobie, de angst voor baarden

Pogonofobie

Iemand met pogonofobie kan een zware paniekaanval krijgen bij het zien van een baard. Waarschijnlijk blijven deze mensen rond de intocht van Sinterklaas angstvallig binnen met de ramen en gordijnen gesloten. De mooiste baarden competitie kunnen ze maar beter niet bezoeken!

10. Ergofobie, de angst voor werk

Ergofobie

Het klinkt als een smoesje voor mensen die simpelweg niet wíllen werken, maar wanneer je aan ergofobie lijdt ben je bang voor het werken, de werkomgeving of het zoeken van werk.

9. Hippopotomonstrosesquipedaliofobie, de angst voor lange woorden

Hippopotomonstrosesquipedaliofobie

Een ironische naam voor een mensen die bang zijn voor lange woorden. Voor mensen die er aan lijden is het minder grappig, want banen waarbij je veel schrijft of leest kan het een groot probleem vormen.

8. Sanguivorifobie, de angst voor vampieren

Sanguivorifobie

Één voordeel: Als je aan deze fobie lijdt heb je in ieder geval de Twilight films over mogen slaan. Wanneer men aan Sanguivorifobie lijdt zijn het veelal niet enkel de mythische vampieren waarvoor iemand bang is, maar voor bloed drinkers in het algemeen.

7. Anthofobie, de angst voor bloemen

Anthofobie

Je dacht misschien dat bloemen mooi zijn of fijn ruiken, maar niets is minder waar als je met deze fobie worstelt. Heb je antofobie? Dan ben je bang van bloemen, bloemblaadjes of zelfs enkel de stengels.

6. Pentherafobie, de angst voor schoonmoeders

Pentherafobie

Een irrationele angst voor hun schoonmoeder of schoonmoeders in het algemeen maakt dat deze mensen veelal liever met een partner trouwen die wees is.

5. Ablutofobie, de angst voor baden

Ablutofobie

Op zoek naar een excuus om bijzonder onfris door het leven te gaan? Wanneer je aan ablutofobie lijdt ben je bang voor baden of wassen en schijnbaar komt het vaker voor bij kinderen en vrouwen dan mannen.

4. Chrometofobie, de angst voor geld

Skyler White (Anna Gunn) and Walter White (Bryan Cranston) - Breaking Bad - Season 5, Episode 8 - Photo Credit: Lewis Jacobs/AMC

We zouden willen dat iedereen om ons heen aan deze angst zou lijden en ons al hun geld gaf. Chrometofobie is de angst voor geld of het op zak hebben van teveel geld.

3. Arachibutyrofobie, de angst voor pindakaas die aan je gehemelte plakt

Arachibutyrofobie

De angst voor pindakaas die aan je gehemelte plakt is echt. Gelukkig kunnen mensen die aan deze verlammende aandoening lijden zelf het een en ander doen om de risico’s op een paniekaanval te verkleinen. Zoals geen pindakaas eten, bijvoorbeeld.

2. Anatidaefobie, de angst voor het bekeken worden door een eend

anatidaephobia

Eenden, ze lijken zo lief en gemoedelijk, maar als je niet oplet zou een eend je wel eens kunnen zitten bekijken. Wanneer je aan deze fobie lijdt denk je, waar je ook bent en wat je ook doet, dat een eend je bekijkt…

1. Genufobie, de angst voor knieën of knielen

genufobie

Mensen met deze fobie zijn bang voor hun eigen knieën, de knieën van een ander of knielende mensen. Geen korte rokjes dus voor deze arme mensen!

    1. Lisanne 18 juni 2020

    Add Your Comment