10 Spectaculaire Lichtshows van over de Wereld

Lichtshows spreken de mensheid al eeuwen tot de verbeelding. Van honderden kaarslichtjes in het verleden tot de spectaculaire elektrische lichtshows van vandaag, we hebben altijd iets gehad met mooie verlichting. Vooral rond de feestdagen, wanneer de nachten langer worden en we iets nodig hebben om ons op te vrolijken in de winterse duisternis. Over hele wereld worden lichtshows georganiseerd, wij zetten 10 beroemde voor je op een rij.

Medellin – El Alumbrado

medellin lichtshow
oscar garces / Shutterstock.com

Tijdens de kerstdagen wordt de Colombiaanse stad Medellin al 50 jaar lang op spectaculaire wijze verlicht. Er worden miljoenen lampjes opgehangen, voornamelijk rond de Medellin rivier. De laatste jaren gebeurt dat met LED verlichting, maar van dimbare led verlichting hebben ze hier duidelijk nog niet gehoord. Alle lampen branden op hun felst!

Eindhoven – Glow

eindhoven glow
robert coolen / Shutterstock.com

Natuurlijk heeft onze lichtstad een eigen lichtfestival. Jaarlijks vindt begin november in Eindhoven GLOW plaats. Kunstenaars en ontwerpers maken lichtkunst met de nieuwste technologieën. Het festival is voor het eerste gehouden in 2006 en is ondertussen uitgegroeid tot een populaire publiekstrekker. In 2019 waren er bijna 800 duizend bezoekers.

Berlijn – Festival of Light

berlijn festival of light
Peeradontax / Shutterstock.com

Ieder jaar worden in oktober de beroemde gebouwen van Berlijn 10 dagen lang verlicht. Bezienswaardigheden als de Fernsehturm, Berliner Dom, Brandenburger Tor en de Oberbaumbrücke in de meest spectaculaire kleuren of er worden beelden op geprojecteerd.

Australië – Field of Light

Heel wat anders dan een verlichte stad is de kunstinstallatie Field of Light in een woestijn in Australië. Dit kunstwerk, gemaakt door Bruce Munro, bestaat uit 50.000 lichtstelen die het woestijnlandschap in de schemering verlichten, tegen de mythische achtergrond van Uluru.

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam is natuurlijk bekend om zijn rode lampjes, maar er is ook ander soort licht in onze hoofdstad. Van eind november tot januari kun je vanuit een boot (of te voet) het prachtige Amsterdam Light Festival bewonderen. Je vaart langst twintig lichtkunstwerken en 5 beroemde stadsverhalen. Spectaculair is ook een bezoekje aan dierentuin Artis in het pikkedonker.

Brussel – Plaisirs d’Hiver

Brussel - Plaisirs d'Hiver

Elk jaar van 28 november tot 4 januari verandert het centrum van Brussel in een grote kerstmarkt, compleet met meer dan anderhalve kilometer aan winkels, een ijsbaan, straatactiviteiten en een verlicht reuzenrad. Alle huizen worden verlicht en zorgen voor een magische achtergrond.

Thailand – Loi Krathong

Loi Krathong

Elke november wordt in Thailand (en omliggende landen) het Loi Krathong festival gevierd ter ere van de volle maan. ‘Loi’ betekent drijven en ‘Krathong’ is een vaartuigje in de vorm van een lotusbloem. Deze bootjes met een kaarsje erin worden tijdens het festival met honderden tegelijk te water gelaten, wat een prachtige lichtshow op het water oplevert. Ook het oplaten van een “Khom Loi” (Thaise Lampion) is populair tijdens het festival, dit zorgt voor een sterrenhemel met duizenden lichtpuntjes.

New York City

dyker heights new york
bodhichita / Shutterstock.com

De stad New York is eigenlijk altijd een grote lichtshow. Op Times Square, de “Crossroads of the World”, zijn er meer lampen te vinden dan in menig dorp. Beroemd is ook de kerstboom van het Rockefeller Center met meer dan 30.000 LED lampen. Maar de meest spectaculaire lichtshow in New York is waarschijnlijk kerst in Dyker Heights in Brooklyn. Alle huizen zien eruit alsof ze uit een Hollywood kerstfilm komen.

Singapore – Spectra

spectra
Netfalls Remy Musser / Shutterstock.com

Marina Bay Sands is een van de meest luxe hotels in de wereld, en daar hoort een hele spectaculaire lichtshow bij. Wat kun je verwachten? Lichtgevende fonteinen, lava- en neveleffecten en dat allemaal begeleid door een echt orkest.

Las Vegas

bellagio
Lucky-photographer / Shutterstock.com

In een lijstje over lichtshows mag natuurlijk Las Vegas niet ontbreken. Eigenlijk is de hele gokstad een grote lichtshow, maar echt spectaculair zijn de fonteinen van het Bellagio. Hier worden 1.200 spuitkoppen verlicht door 4.500 verschillende lampen.

Viva Vision Light Show
Helga_foto / Shutterstock.com

Ook het bezoeken waard is de Viva Vision Light Show in de Fremont Street Experience, dit is het grootste beeldscherm ter wereld met een lengte van 419 meter!