15 Meest Voorkomende Nachtmerries (en de betekenis)

Wat is jou ergste slechte droom? Een examen hebben en geen enkel antwoord meer weten? Vastzitten in een lift of een brandend flatgebouw? Of je partner zien met een nieuw lief? Lees hier door een lijstje van 15 veelvoorkomende nachtmerries en dan weet je waar je buren gutsend in het zweet van wakker worden en wat je dromen kunnen betekenen.

15. Vieze spinnen

spinnen droom

Men heeft er ooit een volledige film aan gewijd: spinnen. Sommige mensen hebben er in wakkere toestand een ware fobie van. En ook al wordt ons al jaren ingeprent dat er weinige soorten echt giftig en dus gevaarlijk zijn, de meesten onder ons dulden deze vriend met de lange poten niet in de nabijheid. Nochtans vinden we ze soms wél leuk. Tijdens Halloween kopen we heksenhoeden met die langpotige beesten op, gaan we total loss op valse spinnenwebben die heerlijk in ons gezicht blijven hangen en maken we zelfs spinnensoep. In onze dromen worden het echter ver-schrik-kelijke beesten. Droompsychologen zeggen dat spinnen symbool staan voor nieuwe en ongewenste krachten die in je leven komen of dat het ons onderbewuste is dat afrekent met manipulatie. Bij mannen zouden spinnen duiden op moeilijke relaties met vrouwen. Meestal vrouwelijke bazen, echtgenotes of moeders. Bij vrouwen zouden spinnen symbool staan voor verstikkende mannelijke figuren, zoals broers, vaders of zelfs minnaars. Dus word je in je dromen regelmatig achtervolgd door die vieze spinnen? Het is misschien tijd om je relaties eens te overdenken.

14. Blessures en misvormingen

blessures

Mensen die dromen over gewond te raken, zouden zich in het echte leven vaak zwak voelen. Als je in je droom regelmatig pijnlijke beenderbreuken hebt, of geconfronteerd wordt met verschrikkelijke littekens of misvormingen, zou het kunnen dat je brein je iets wil zeggen. Gebroken ledematen symboliseren vaak andere gebroken aspecten in je leven. Het zou kunnen dat je je zwak voelt of een laag zelfvertrouwen hebt. Of misschien ben je financieel niet onafhankelijk genoeg of moet je het dringend goedmaken met iemand. Kortom, tijd voor actie

13. Verdrinken

verdrinken

Verdrinken is één van de ergste manieren om dood te gaan. Vast komen te zitten onder water (in een auto), hulpeloos je leven voelen wegstromen, … niets is erger. Een persoon die dreigt te verdrinken, zal vaak in paniek raken. Dat maakt het nog erger, omdat hij op die manier waardevolle lucht verspilt. Verdrinken in een droom zou symbool kunnen staan voor verdrinken in je emoties. Of het kan betekenen dat je heel veel energie in iemand steekt, maar er niets voor terugkrijgt. Soms duiden deze dromen ook wel op gewoon angst voor water hebben.

12. Tanden verliezen

Je tanden verliezen in een droom is blijkbaar een droom die terugkomt over heel de wereld, in alle culturen. Meestal betekent het dat je gespannen bent over iemand anders zijn oordeel over je. Freud had daar een andere mening over. Volgens hem betekende tanden verliezen dat je seksueel onderdrukt was en hierdoor gefrustreerd raakte (maar waar zei hij dat niet over?). Een andere interpretatie die hij gaf: de persoon heeft dringend nood aan gevoed te worden als een baby. Tanden die uitvallen kunnen meer realistisch misschien betekenen dat je financiële zorgen hebt, of je zorgen maakt over je uiterlijk. Zeker bij het wisselen van de melktanden naar de grote, echte tanden, blijkt dit het geval. Maar wat nu echt de betekenis is van uitvallende tanden in dromen, daar heeft nog niemand zich met 100% zekerheid kunnen over uitspreken.

11. Vallen

vallen in een droom

Nachtmerries waarin je valt zouden kunnen verklaard worden door relatie- of carrièreproblemen. Ze komen veel voor bij mensen met macht, zoals werkgevers, ouders of rolmodellen. Soms wordt er ook wel eens gezegd dat vallen in je dromen betekent dat je bezig bent met een trauma of misbruik te verwerken. Ook gebeurde er onderzoek naar in welke mate deze dromen nog afstammen uit onze primaire reflexen. Dat vreselijke gevoel dat de dromer heeft, net voor het neerstorten op de grond, zou een voorbode kunnen zijn van een negatieve gebeurtenis in het leven. Soms is het zo een intens gevoel, dat je er badend in het zweet van wakker schrikt.

10. Publiekelijk in je blootje staan

in je blootje

Herkenbaar? Je loopt lekker rond. Rond je oude schoolgebouw. Op een leuke boulevard. En dan roept iemand: ‘die heeft geen kleren aan.’ Jij staat daar dan, in je adams- of evakostuum. En je hebt enkel je handen om je private delen te verbergen. En je verbaast jezelf waarom je dit niet zelf had opgemerkt. Deze droom zou te maken hebben met je zelfbeeld. Deze niet-intentionele naaktheid weerspiegelt kwetsbaarheid en een gevoel van schaamte. Misschien wil je iets verbergen (een lijk in je achtertuin, iemand?) en je bent bang dat iemand anders het ziet. Kleding is dus niet meer dan een metafoor.
Of misschien is deze droom ook wel een gevolg van het sprookje dat we allemaal hebben aangehoord als kleuter: de koning zonder kleren. Wij vragen ons wel af of deze droom ook ‘werkt’ als je een nudist bent? Het gevoel van schaamte over je nakie ken je dan hoegenaamd niet.

9. Verlaten worden door je partner

Dromen over je lief dat je verlaat zijn courant. En deze feiten doen zich ook wel regelmatig voor in de realiteit. Vooral als je maar blijft vergeten de toiletbril terug naar beneden te doen. Deze dromen weerspiegelen meestal je onzekerheid over je relatie. Of wanneer je een partner hebt die je al 35 keer heeft bedrogen en maar blijft beloven dat het nooit meer zal gebeuren. Of wanneer je meer subtiel, het gevoel hebt dat je partner beter is dan jij. Maar misschien geeft deze droom ook onbewust aan wat je in je bewuste tracht niet te zien. Tijd om de mobiel van je lief even te checken dus. Maar basicly, deze droom geeft weer waar mensen heel erg bang voor zijn, namelijk, verlaten worden.

8. Dood gaan

dood gaan

Dromen waar je doodgaat komen frequent voor, maar hoeven niet te beteken dat dit ook in het echt zal gebeuren met je. Gelukkig! Ze zijn een beetje morbide, maar kunnen evengoed betekenen dat je ‘herboren’ gaat worden of een nieuw begin symboliseren. Misschien droom je dan ook over doodskisten en graven. Die zouden symboliseren dat een oud deel van je niet meer bestaat. En dromen over doodgaan kan ook betekenen dat je een overlijden probeert te verwerken of je eigen eindigheid aanvaardt. Dus maak je dus maar niet teveel zorgen over doodgaan in je dromen.

7. Verloren zijn

verloren zijn

Experten geloven dat gevoelens van verloren zijn in onze dromen betekenen dat we verwarrende of gefrustreerde gevoelens verwerken. Verloren geraken in een droom is dus een moment voor zelfreflectie. Het is misschien tijd om dingen anders aan te pakken, radicaal anders zelfs. En als je een techie bent in je droom, dan pak je toch gewoon die iPhone en gebruikt de gps-functie?

6. Achtervolgd worden

Achtervolgd worden

Nachtmerries waarin we achtervolgd of aangevallen worden, betekenen meestal dat we bang zijn van een confrontatie in het echte leven. Dat kan gaan over een vervelende baas, een kritische ouder, een old school teacher die je het leven blijft moeilijk maken, … Maar deze symboliek kan wel staan voor iets in het echte leven. Je verstoppen uit angst in je droom wil misschien zeggen dat je moeite hebt met problemen te tackelen in het echte leven.

5. Apocalyps scenario’s

Een asteroïde die de wereld vernietigt. Een vuurzee die op je afkomt. Vreemde marsmannetjes nemen de wereld over, een massale orkaan vernietigt alles, een breuklijn komt tot leven, … en zo kunnen we nog wel even doorgaan. We worden vast en zeker geïnspireerd door allerlei actiefilms als we dromen over het einde van de wereld. Deze dromen zouden angst en ongerustheid kunnen betekenen over het leven, dat onvoorspelbaar is. Dat alleen kan al stress veroorzaken. Misschien is er in je echte leven wel een onaangename gebeurtenis op komst? Een examen, waar je niet of niet voldoende op voorbereid bent? Een vreemde bult op je lichaam die er daarvoor nog niet was? Meestal betekenen deze dromen gewoon stress. Hou er een agenda van bij, en schrijf die dromen daarna uit. Misschien wel de start van een succesvolle carrière als scenarioschrijver.

4. Belangrijke afspraken of events missen

Belangrijke afspraken of events missen
Je huwelijk. Je afspraak bij de dokter. De lunch met je schoonmoeder. Oeps, helemaal vergeten. Deze dromen komen veel voor bij drukbezette mensen. In onze huidige wereld, bijna iedereen dus. Soms zijn deze dromen gelinkt aan zorgen die je hebt over het niet voldoen aan iemand anders wensen of verwachtingen. Of betekenen ze dat je dringend werk moet maken van een beter timemanagement.

3. De doden kunnen zien

I see dead people. Niet alleen in de film, maar ook in je dromen komt het voor. Deze dromen symboliseren vaak de onmogelijkheid om verandering te aanvaarden. Wanneer je in je dromen een pas overleden dierbare tegenkomt, of deze worden achterna gezeten door andere geesten, betekent het mogelijks dat je schrik hebt van het onbekende. Of teveel aan de computergames hebt gezeten. Dromen over de doden kan ook wel voorkomen als je zorgen hebt over je gezondheid. Bij terminaal zieke mensen komen deze dromen ook regelmatig voor. Is het ons brein dat zich tegen onszelf beschermd?

2. Monsters

monsters in dromen

Een vreselijke creatuur in je nachtelijke dromen. Het kan verschillende dingen betekenen. Bijvoorbeeld dat je terug regelmatiger je medicijnen moet innemen. Maar het kan ook weerspiegelen dat je de controle verliest of een angst voor iets dat er zit aan te komen. Carrièremensen komen wel eens monsters tegen als ze zich niet hebben kunnen houden aan een professionele deadline. Wat kan het nog betekenen, want monsters zijn uiteindelijk imaginaire figuren? De dromer kan met iets bezig zijn dat hij niet goed begrijpt of iets waarmee hij zich eigenlijk helemaal niet bezig mee wil houden. Tijd om de punten op de i te zetten in het echte leven dus.

1. Gevoel van vast te zitten

vastzitten

Zijn dit de typische dromen voor mensen met claustrofobie? Misschien. Maar deze dromen zijn ook en metafoor voor mensen die zich vast voelen zitten in hun huidige (werk-privé) situatie en het gevoel hebben er niet uit te geraken. Deze dromen kunnen ook betekenen dat de dromer denkt niet zijn volledig potentieel te kunnen inzetten, omwille van zaken die buiten zijn eigen controle liggen. Als je in je droom echt vastzit in een doos, kan het in het echte leven wel eens nodig zijn om meer out of the box te denken. Of niet meer in dozen te slapen. Slecht voor je rug trouwens.

  • Add Your Comment