4 manieren om informatie over te dragen op kantoor

Vandaag de dag is de band tussen werkgever en werknemer steeds belangrijker. Er is een groot personeelstekort, waardoor veel bedrijven wervingscampagnes hebben ingezet om nieuw personeel aan te trekken. Maar het is ook belangrijk om je huidige werknemers tevreden te houden. Doe dat onder meer door duidelijk te communiceren met je personeel en regelmatig om feedback te vragen. In dit bericht vind je vier manieren om informatie over te dragen op de kantoorvloer.

1 – ga in gesprek

De meest makkelijke manier is om ‘gewoon’ het gesprek aan te gaan met je collega’s. Vraag eens hoe het weekend was, toon interesse in je werknemers en stel ook werkgerelateerde vragen. Kortom: zorg ervoor dat ze zich op het werk op hun gemak voelen. Dat bevordert niet alleen werkgeluk, maar zal ook de werkprestaties doen verbeteren. Zo snijdt het mes aan twee kanten én hoor je wat ze vinden van hun functie, werkzaamheden en de samenwerking met collega’s. Je kunt dit gesprek zowel formeel (aan tafel) of informeel (bij het koffiezetapparaat) houden.

2 – maak gebruik van digitale communicatie

Ben je niet in de gelegenheid om fysiek het gesprek aan te gaan, dan vormt digitale communicatie de uitkomst. Tegenwoordig zijn er veel manieren om digitaal informatie over te dragen. Denk aan mail, chat, Trello of Slack (handige communicatiemiddelen als je in teamverband werkt) of een videocall. Zo bereik je je werknemer toch en kun je eenvoudig de conversatie aangaan. Let er wel op dat digitaal communiceren anders is dan in real life; zo zie je niet altijd hoe de gezichtsuitdrukkingen zijn en is het moeilijker om emoties te peilen. Daarnaast kun je last hebben van technische mankementen, zoals een haperende internetverbinding of een videogesprek met vertraging.

3 – technische hulpmiddelen

Wil je op originele wijze de aandacht van jouw werknemers krijgen? Maak dan eens gebruik van data-overdracht via USB sticks. Je kunt daarvoor USB sticks met logo laten bedrukken of kies voor een bedrukking met de voornamen van jouw werknemers, zodat het echt een persoonlijke gegevensdrager wordt. Op de USB stick kun je bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie of enquête zetten en op die manier het contact met jouw werknemers zoeken.

4 – een derde partij

Een optie die in sommige gevallen effectief kan zijn is het inschakelen van een derde partij. Zeker als het niet lukt om direct een prettig contact te krijgen met je werknemer of als er een (arbeids)conflict is, kun je een mediator inschakelen. Door te onderhandelen en de meningen van beide partijen op tafel te leggen, kun je toewerken naar een oplossing. Heb ook begrip voor elkaars standpunten en probeer oplossingsgericht te denken. Een mediator is een onafhankelijke, externe partij die een goed oordeel kan vormen over de situatie.

  • Add Your Comment