5 dingen waar je op moet letten als je geld leent

Wellicht wil je graag weer eens op vakantie, is het tijd voor een nieuwe auto of er staat een bruiloft op de planning. Het is daarentegen niet voor iedereen vanzelfsprekend om genoeg geld om de bankrekening te hebben staan om deze dingen te kunnen veroorloven. Wat de situatie ook is: je hebt geld nodig, maar wat is de juiste manier? De goedkoopste manier om geld te lenen is via een persoonlijke lening. Hieronder zetten wij op een rij waar je op moet letten als je een lening afsluit.

1 Denk goed na

Het lenen van geld is een grote financiële stap die jij neemt. Je leent een boel geld dat je later met rente moet terugbetalen. Het is daarom goed om stil te staan waarom je gaat lenen en met welk doel. Ook zal jouw lening waarschijnlijk geregistreerd worden bij het BKR. Dit is zeker niet onbelangrijk om te benoemen. Zij controleren of jij altijd op tijd en netjes jouw betalingen voldoet. Ook kijken zij of er andere bestaande financieringen zijn.

2 Het soort lening

Net werd het al even kort benoemd, maar een goedkope en slimme manier om geld te lenen is via een persoonlijke lening. Na het afsluiten van een persoonlijke lening krijg jij direct een bedrag op jouw bankrekening. Over dit bedrag betaal je een rentetarief, wat een percentage is van het bedrag dat jij hebt geleend. De lening wordt per maand afgelost, totdat de looptijd van de lening is bereikt. Je kunt de looptijd ook verkorten, door de lening af te lossen. Ook bestaat het doorlopend krediet als lening. Een doorlopend krediet is een tikkeltje anders: hier zit namelijk geen looptijd aan vast. Totdat het afgesproken limiet is bereikt, mag je geld opnemen. Over het opgenomen bedrag betaal je rente, welke variabel is.

3 Vergelijk verschillende aanbieders

Je kunt een lening zoals de persoonlijke lening eenvoudig via een kredietverstrekker afsluiten. Via een vergelijkingssite weet jij binnen no time welke lening bij jou past, inclusief de bepaalde rente en de bijbehorende voorwaarden. Het is dus verstandig om jou hierin goed te verdiepen en verschillende aanbieders te vergelijken. Je kunt op die manier eenvoudig besparen op de rente, en zo weet je dat jij niet te veel betaalt.

4 Samenvoegen van schulden

Als je meerdere schulden hebt lopen bij verschillende kredietverstrekkers, kun je wellicht door de bomen het bos niet meer zien. Zo heeft elke lening zijn eigen rentepercentage, een bepaald bedrag voor het aflossen en daarnaast verschilt de looptijd per lening. Dankzij een persoonlijke lening kun jij al jouw schulden in een keer aflossen. Zo heb jij nog maar een schuldeiser, een rentetarief en een bepaalde looptijd. Wel moet je checken of je geen boete hoeft te betalen wanneer je de andere schulden gaat aflossen. In sommige gevallen is dat namelijk wel het geval. De geldlener wil in dat geval gecompenseerd worden voor de misgelopen rentekosten. Controleer dit dus goed voordat je de andere schulden gaat aflossen.

5 Het doel

Denk goed na waarom jij een lening wil afsluiten. Wil je bijvoorbeeld het interieur van jouw woonkamer aanpassen, of moet de boel verbouwd worden? Een persoonlijke lening kan hiervoor geschikt zijn. Dankzij zo’n lening houd je geld over voor kosten waar jij in eerste instantie niet op hebt gerekend, bijvoorbeeld een kapotte wasmachine. Ook wordt een persoonlijke lening vaak gebruikt voor een nieuwe auto of voor medische kosten. Ook al vergoedt de zorgverzekeraar een deel van de gemaakte kosten, maar het kan voor komen dat jij zelf een deel moet betalen. Ook hierbij biedt een persoonlijke lening een oplossing. Wanneer je dus eenmalig een bedrag nodig hebt, is een persoonlijke lening de beste keuze.

  • Add Your Comment