7 Langste Vrouwen Die Ooit Hebben Geleefd

Sommige lange dames in Nederland klagen wel eens dat ze moeite hebben met geschikte kleding te vinden. Broekspijpen zijn te kort, mouwen komen tot halverwege de arm. Maar de dames uit dit lijstje hebben en hadden met andere problemen te maken. Vind maar eens een geschikt bed, of een man die een beetje aan je kan tippen. En zo lang zijn blijkt tot niet altijd een goede impact te hebben op de gezondheid. Krijg je spieren maar eens zo stevig om het lange lijf alleen al goed recht te houden. We maakten een lijstje voor je met de zeven langste dames in de wereld. Een gevarieerd lijstje, wat geschiedenis en wat heden, met vrouwen uit China, Canada, het VK, de VS en zelfs uit Griekenland. Deze dames zijn boomlang: de ‘kleinste’ is 2,21 meter, de grootste meet wel 2,48 meter.

7. Sun Fang, China

Sun is 2,21 meter lang. Ze werd geboren in 1987 en leeft nog vandaag. Dat maakt haar de langste vrouw die nog in leven is.

6. Wassiliki Calliandjii, Griekenland

Wassiliki mat 2,29 meter en is officieel de grootste Griekse vrouw ooit. Ze werd geboren in 1882 en stierf in 1904. Informatie over deze dame is schaars. Er zijn bijvoorbeeld geen foto’s van deze lange dame te vinden, alleen artikelen in kranten.

5. Sandy Allen, Verenigde Staten

Zoals de meeste vrouwen in de lijst had Sandy Alleen een tumor in de hersenen die er voor zorgde dat het groeihormoon niet meer in balans was. Ze werd op 22 jarige leeftijd geopeerd. Ze heeft een boek geschreven ‘Cast a Giant Shadow’ en speelde een aantal kleine rolletjes in films en tv-series. Ze was 2,31 meter lang.en werd geboren in 1955 en overleed in 2008.

4. Yao Defan, China

Nog een grote dame, uit China deze keer. Yao groeide en bleef groeien en werd uiteindelijk 2,34 meter. Ze werd geboren in 1972 en stierf jong, op haar veertigste, in 2012.

3. Jane Bunford, Verenigd Koninkrijk

Een boomlange dame van 2,41 meter was deze Jane Bunford. Ze was de grootste Engelse tijdens haar leven, en waarschijnlijk de grootste persoon bij haar dood. Ook zij werd niet erg oud. Ze werd geboren in 1895 en stierf op haar 27e in 1922. Ze leefde bij Burningham. Jane begon spectaculair te groeien tijdens haar tienerjaren nadat ze een fietsongeluk had gehad. Ze liep daarbij een hersenfractuur op. Men vermoedde dat haar hypofyse geraakt werd en dat zo een grote hoeveelheid groeihormonen vrijkwamen. Jane’s ouders en familie waren allemaal van gemiddelde lengte. Naast haar lengte, had Jane ook impressionant lang haar. Ze had twee vlechten van 2,47 meter. Hiermee stond ze in het Guinness Book of Records. Ze stond bekend als een lieve, rustige dame, die veel aanbiedingen afwees om naar buiten te komen met haar lengte. Ze moet in die tijd een echte bezienswaardigheid geweest zijn.

2. Anna Haining Bates, Canada


Wellcome Collection gallery (2018-04-05): https://wellcomecollection.org/works/vabbg6mx CC-BY-4.0

Ook dit is een dame met geschiedenis. Anna werd 2,43 meter en leefde van 1846 tot en met 1888. In haar tijd was ze de grootste vrouw van de wereld. Bij haar geboorte woog ze al meer dan 8 kilogram. Wanneer ze vier was, was ze al 1,37 meter en wanneer ze zes was een stevige 1,57 meter. Op die jonge leeftijd was ze al zo groot als haar mama. Haar ouders waren van gemiddelde lengte. Het waren Schotse immigranten. Anna was het derde kind van 13. Ze trouwde ook met een grote man, Martin. Handig toch, bij het zoenen bijvoorbeeld. Op hun huwelijksfoto’s mocht ze geen hoge hakken dragen. Hij vond het niet leuk dat ze groter was dan hem. Ze kregen twee kinderen, maar die overleden tijdens of direct na de geboorte. Samen werden Anna en Martin een bekend, groot koppel. Anna overleed in haar slaap door hartfalen. Ze was 42 jaar oud.

1. Zeng Jinlian, China

De nummer één komt uit China en mat 2,48 meter. Mevrouw Jinlian staat ook in het Guinness Book of Records als de grootste vrouw ooit. Ze leidde aan een ernstige aandoening aan haar ruggegraad en kon daardoor niet helemaal recht staan. Ze leefde van 1964 tot 1982. Ze werd slechts 18 jaar oud.

Niet geverifieerd: Trijntje Keever

– 2.54 meter

Het record van de echtste langste vrouw zou weleens op naam van een Nederlandse kunnen staan, namelijk Trijntje Keever. Ze was 2.54 meter, de lengte is echter nooit door een officiële instantie geverifieerd. Trijntje leefde van 1616 tot 1633 en trok met haar ouders het land door om op kermissen geld te verdienen met bezichtigingen. Ze werd slechts zeventien jaar oud.

  • Add Your Comment