Hier moet je op letten in het buitenland!

Ondanks dat Nederland een klein landje met een grote reputatie is, zijn er toch veel verschillen tussen ons en onze buurlanden. Je kunt je het verschil tussen Nederland en de andere continenten soms niet eens voorstellen! Er zijn dus een aantal verschillen waar je op moet letten, zowel groot als klein. Zo rijd je in Engeland bijvoorbeeld links in plaats van rechts zoals hier en wanneer je “Coffeeshop Amsterdam” googled in onze hoofdstad, krijg je een ander soort coffeeshop als wanneer je “Coffeeshop San Francisco” zoekt!

Siësta

Ga je op vakantie naar Spanje? Houd er dan rekening mee dat de Siësta daar dagelijks plaatsvindt. Tijdens de Siësta slapen Spanjaarden. Je kunt het zien als een soort middagdutje. Het lijkt misschien niet erg van belang, maar de Siësta biedt vaak een verklaring voor gesloten cafeetjes, restaurants of winkels tussen de middag. Vaak vindt de Siësta tussen 14:00 en 17:00 plaats. Houd hier dus rekening mee wanneer je ’s middags de stad in wil. 

Wel of geen fooi?

In Nederland is het gebruikelijk om fooi te geven wanneer je ergens op een terras hebt gezeten of hebt gedineerd. Het wordt soms zelfs als asociaal gezien om helemaal geen extraatje te geven aan het personeel. Ook in Amerika is het geven van fooi een ongeschreven regel. Maar pas op! In Aziatische landen is het juist erg onbeschoft om wel fooi te geven! Dus ga jij binnenkort naar Japan of China, denk hier dan nog goed over na! Overhandig het geld dat je betaalt voor eten ook echt aan de persoon. Geld op tafel leggen wordt hier namelijk ook gezien als oneerbiedig. 

Drinkwater

In Nederland en in onze buurlanden kunnen we kraanwater drinken zonder hier ziek van te worden. Er zijn in Europa wel wat landen waar je het water beter niet kan drinken. Zoek dit van tevoren even op! Er zijn een aantal plekken op de wereld waar het algemeen bekend is, dat het water niet top is. Een voorbeeld hiervan is Bali. Wanneer Westerlingen in contact komen met dit water leidt dit vaak tot Bali Belly: een infectie. Het drinken van onveilig kraanwater kan leiden tot diarree, cholera, tyfus en hepatitis A. Let dus op wanneer je water drinkt wat uit de kraan komt (dit geldt ook voor ijsblokjes gemaakt van kraanwater). 

Op vakantie gaan is heerlijk, maar we moeten altijd rekening houden met onze nieuwe omgeving. Zijn er (ongeschreven) regeltjes waar rekening mee gehouden dient te worden? Doe wat onderzoek voor je op reis gaat. Op deze manier weet je hoe je de culturen kunt respecteren en zorg je ervoor dat je eigen gezondheid een prioriteit blijft.

  • Add Your Comment