Meer hygiëne in de keuken: 3 tips!

Goede hygiëne in de keuken lijkt vanzelfsprekend. We hoeven niemand uit te leggen waarom dit zo belangrijk is. Bij het bereiden van eten wil je dat er zo min mogelijk bacteriën aanwezig zijn. Niet alleen voor de eigen gezondheid, maar ook voor die van de rest van het gezin en eventuele mee-eters. Hoewel we allemaal weten hoe belangrijk een goede hygiëne in de keuken is, gaat hier nog altijd regelmatig wel iets mis. Soms met grote gevolgen.

Heb jij het idee dat er ook wel verbeterpunten zijn in jouw keuken? Of heb je het idee dat je eigenlijk al alles doet om zo hygiënisch mogelijk te werken, maar wil je ook graag horen wat er nog meer mogelijk is? Lees dan snel verder en ontdek drie handige tips & tricks.

1.      De juiste schoonmaakmiddelen

Besparen op schoonmaakmiddelen is eigenlijk nooit een goed idee. Daarom is het belangrijk om zeker voor de keuken een aantal kwalitatieve producten in huis te halen. Niet alleen omdat je zo zeker weet dat dit de klus klaart, maar ook omdat het hiermee veel gemakkelijker is om vuil te verwijderen. Op zoek naar tips om je gasfornuis schoon te maken?

Dan is de beste manier om gewoon een goede spray te halen. Er zijn speciale sprays verkrijgbaar die je na het koken aanbrengt. Ga vervolgens eten en laat het middel intrekken, zodra je gaat opruimen kun je het vuil zeer eenvoudig verwijderen. Een kind kan de was doen!

Houd er wel rekening mee dat je de juiste producten aanschaft. Zo heeft een gasfornuis bijvoorbeeld een andere behandeling nodig dan een inductieplaat. Hetzelfde geldt voor het materiaal van het aanrechtblad. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van schoonmaakproducten voor de keuken verkrijgbaar. Zo is er voor elke keuken wel iets passends te vinden.

2.      Houd de keuken constant netjes

Er zijn genoeg gezinnen waar de vaat de hele dag op het aanrecht of in de wasbak blijft staan, beleg op het aanrecht blijft liggen, eveneens als kruimels en voedselresten. Vervolgens wordt alles in één keer schoongemaakt na het avondeten. Bedenk echter goed dat je hierdoor alles een hele dag laat liggen en de kans bestaat dat al heel wat bacteriën zich hebben weten te verspreiden. Bovendien loop je in de zomer hierdoor ook nog eens het risico dat er heel veel vliegen, fruitvliegjes en andere vervelende beestjes in huis komen te zitten. Daarom is het van belang om de keuken de gehele dag door netjes te houden. Ruim tussentijds op, haal een doekje over het aanrecht wanneer je deze gebruikt hebt, enzovoorts. Het zijn slechts kleine dingen die wel erg veel verschil kunnen maken.

Maak het jezelf gemakkelijk door voor het slapengaan de vaatwasser uit te ruimen voor de volgende dag. Zo kan je na het ontbijten/lunchen of snacken snel je bord en je glas in de vaatwasser zetten. Dat staat netter en bespaart je ook nog eens werk aan het einde van de dag.

3.      Check de koelkast

De koelkast speelt een essentiële rol binnen de hygiëne in de keuken. Hier bevinden zich alle etenswaren. Als de koelkast niet optimaal werkt, kunnen bacteriën zich razendsnel gaan vermenigvuldigen. Met alle gevolgen van dien. Controleer daarom of de temperatuur in de koelkast constant blijft. Lees regelmatig de temperatuur af. Zo weet je zeker dat voedselwaren veilig worden bewaard.

  • Add Your Comment