Voor het eerst op reis met een elektrische wagen? Hier houd je best rekening mee

Op reis gaan met een elektrische wagen is anders dan met een gewone wagen, vooral als het je eerste keer is. Maar geen zorgen, met een beetje planning en voorbereiding is dit een heerlijke manier van reizen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je elektrische rit soepel verloopt.

Planning is belangrijk

Net zoals bij elke roadtrip, begint een goede reis met een goede planning. Het verschil met een elektrische wagen is dat je iets meer aandacht moet besteden aan je route vanwege de beschikbaarheid van laadstations. Gebruik apps zoals PlugShare, Chargemap of je wagen’s ingebouwde navigatiesysteem om te zien waar je kunt laden. Zorg ervoor dat je weet waar de laadstations zijn langs je route en plan je stops dienovereenkomstig. Dit voorkomt stress en zorgt ervoor dat je niet met een lege batterij strandt.

Ken je wagen

Het is belangrijk om te weten wat het bereik van je elektrische wagen is onder verschillende omstandigheden. Het bereik kan variëren afhankelijk van factoren zoals snelheid, weersomstandigheden en het gebruik van airconditioning of verwarming. Experimenteer voor je reis met je rijstijl en bekijk hoe ver je daadwerkelijk kunt rijden op een volle lading.

Verschillende soorten laadstations

Er zijn verschillende soorten laadstations met variërende laadsnelheden. Snelladers kunnen je batterij in 30-45 minuten tot 80% opladen, terwijl gewone laadpalen enkele uren kunnen duren. Het is handig om te weten welke laadstations beschikbaar zijn op je route en hoe snel ze je wagen kunnen opladen.

Zorg voor de juiste laadpassen

In veel landen heb je een laadpas nodig om toegang te krijgen tot publieke laadstations. Deze laadpassen werken als een soort lidmaatschapskaart waarmee je kunt laden en betalen. Het is een goed idee om een paar verschillende laadpassen mee te nemen, aangezien niet alle laadstations dezelfde passen accepteren. Een handige tip is om je laadpassen van tevoren te registreren en te activeren zodat je ze meteen kunt gebruiken.

Wees flexibel

Reizen met een elektrische wagen kan af en toe verrassingen met zich meebrengen. Misschien is een laadstation buiten werking of duurt het laden langer dan verwacht. Houd een flexibele houding aan en wees bereid om je plannen aan te passen. Het kan helpen om een lijst van alternatieve laadstations bij de hand te hebben, voor het geval dat.

Gebruik een kaart

Een kaart elektrisch laden kan je veel helpen bij het vinden van laadstations, het plannen van je route en het beheren van je laadbeurten. Dit soort kaarten zijn vaak geïntegreerd in navigatiesystemen van elektrische wagens, maar je kunt ook apps downloaden die je up-to-date informatie geven over laadstations, inclusief beschikbaarheid en prijzen.

Comfort en ontspanning

Een van de voordelen van rijden in een elektrische wagen is de rust en stilte tijdens het rijden. Neem de tijd om van de rit te genieten. Plan je stops bij leuke plekken waar je kunt ontspannen, een hapje kunt eten of gewoon de benen kunt strekken terwijl je wagen aan het laden is.

Veiligheid voorop

Zorg ervoor dat je alle benodigde veiligheidsuitrusting bij je hebt, zoals een gevarendriehoek, reflecterende vesten en een EHBO-kit. Het is ook een goed idee om je laadkabels en adapters regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze in goede staat verkeren.

  • Add Your Comment