Zo regel jij de hypothecaire lening voor je eerste woning

Spannend, je hebt een mooie woning gevonden en bent nu voornemens een eerste bod uit te brengen. Er komt hierbij veel op je af! Hoeveel kan ik maximaal lenen via een hypotheekverstrekker? Welke stappen moet ik doorlopen om de hypothecaire lening uitgekeerd te krijgen? Waarmee dien ik nog meer rekening te houden? In dit artikel lees je meer over een hypothecaire lening afsluiten voor het bekostigen van je eerste huis. 

Om een antwoord te kunnen krijgen op de vraag hoeveel je maximaal kunt lenen, is het allereerst zaak om je financiële situatie inzichtelijk te maken. Hoeveel ben je maandelijks kwijt aan je verzekeringen? Wat betaal je voor je mobiele telefoon? Lopen er momenteel al leningen die je in het verleden afgesloten hebt voor bijvoorbeeld een leaseauto? Het financiële overzicht vormt de basis van het vervolg. 

Voer een online simulatie uit voor je hypothecaire lening 

Een goede volgende stap is het uitvoeren van een online simulatie, waarmee je een eerste beeld krijgt van hetgeen je maximaal kunt lenen. Er zijn verschillende websites die zo’n simulatie mogelijk maken. Pak je reeds opgestelde financiële overzicht erbij en voer de gevraagde gegevens in. Deze gegevens zijn gerelateerd aan je inkomen, je openstaande schulden en bijvoorbeeld de financiële situatie van je partner. Samen een huis kopen is altijd makkelijker; je kunt meer lenen daar het risico voor de bank kleiner is. Houd er rekening mee dat een online simulatie uitvoeren je slechts een indicatie geeft van het bedrag wat je uiteindelijk kunt lenen. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. 

In gesprek met een financieel adviseur

Nu je een beeld hebt van het bedrag wat je ongeveer zal kunnen lenen, is het zaak om een gesprek aan te vragen bij een adviseur. Deze duikt nog dieper je financiën in en kijkt bijvoorbeeld naar de plannen die je richting de toekomst hebt. Ben je voornemens een gezin te stichten met je partner? Wil je de komende jaren wellicht minder gaan werken? Het zijn keuzes die invloed hebben op je financiële situatie de komende tijd. Houd er alvast rekening mee bij het afsluiten van een hypothecaire lening, om te voorkomen dat je deze op den duur niet meer kunt betalen. 

Zodra de financieel adviseur berekend heeft wat je maximaal kunt lenen bij de bank, is het tijd om een bod uit te brengen op de gevonden woning. Een spannend, maar bovenal hartstikke leuk moment! 

  • Add Your Comment