10 Dingen die je gelooft door Films, maar niet kloppen

Bepaalde acties komen zo vaak voor in films dat we allemaal geloven dat dit op de waarheid berust is. Echter, in veel gevallen gaat het in het echte leven toch net even iets anders:

Een ontploffing in de ruimte zorgt voor een gigantische luide vuurbal

Er is geen zuurstof in de ruimte, er zou dus nooit veel vuur ontstaan bij een ontploffing, misschien een snelle lichtflits. Geluid komt ook niet ver in het vacuüm in de ruimte. Star trek en Star wars zouden natuurlijk wel erg saai worden als ze het realistisch hadden gemaakt!

Een sigaret steekt benzine aan

De brandende peuk gooien in de benzine is een veelvoorkomende actie in actiefilms. Zo kan nog net die grote ontploffing worden ontketend. Echter een smeulende sigaret heeft niet genoeg warmte om de benzine te ontsteken als er niet een trekje wordt genomen.

Een schok van een defibrillator laat het hart weer kloppen

Nope, een defibrillator is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren, waardoor het opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht. Het laat niet een hart kloppen dat al stilstaat.

Pistool met geluidsdemper hoor je niet

Ja, het geluid wordt gedempt, maar je hoort nog steeds een hele harde knal.

https://www.youtube.com/watch?v=8j5P0LXemAA

Houdt een crimineel aan de praat

Dit is meer iets van oudere films natuurlijk. Maar nee, je hoeft een crimineel niet 30 seconde aan de lijn te houden om zijn locatie te bepalen. Dat is zo gedaan!

De kogel moet eruit!

Als jij nu beschoten zou worden dan is het eerste wat je denkt, de kogel moet eruit! Bedankt Hollywood. je kunt beter de kogel laten zitten. Kogels zijn bloedheet als ze afgevuurd worden. Zo heet dat ze steriel zijn, voor infecties hoef je dus niet bang te zijn. Ook kan de kogel tegen vitale vloedvaten drukken.

Je overleeft een hoge val in het water

Van hoe hoog ze ook vallen in Hollywood films, als de landing maar in het water is, dan komt het wel goed! Echter als je met zo’n 120 km/uur het water raakt is de val dodelijk. Een snelheid die je al redelijk snel bereikt. De Golden Gate Bridge in San Fransisco is een populaire plek voor zelfmoord. Je springt van 75 meter hoog en bereikt een snelheid van 120 km/uur. 95% van de springers is opslag dood. De andere 5% door verdrinking of onderkoeling.

Machinegeweren gaan maar door

Actiehelden als Arnold Schwarzenegger kunnen maar blijven doorschieten met hun magische machinegeweer. Kijk echter even naar onderstaand filmpje van een M4 Carbine met 30 kogels. Zolang duurt het voor er weer geladen moeten worden:

Auto’s Ontploffen altijd

Bijna iedere actiefilm met een achtervolging eindigt met een ontploffende auto. Auto’s zijn echter ontwikkeld om juist niet te ontploffen. Het zou kunnen dat de auto in vlammen opgaat na een mega botsing, maar ontploffen zeker niet. Ook niet als er met een kogel op de gastank wordt geschoten, dat weten we dankzij de myth busters.

Een slot gaat open door erop te schieten

In de echte wereld werken kogels niet als magische sleutels. Grotere kans dat je jezelf verwond dan dat het slot opengaat als je er op schiet!