10 Langste Plaatsnamen in de Wereld

‘Gaat deze bus naar Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu?’ Heel knap als je dat kunt zeggen zonder je tong er op te breken. Het zijn meer dan 80 letters. Wij hebben een lijstje voor je gemaakt van andere, lange plaatsnamen. En ze zijn 100% echt, geen typo’s hoor.

10. GASSELTERBOERVEENSCHEMOND, 25 letters, Nederland

gasselterboerveenschemond

Ken jij GASSELTERBOERVEENSCHEMOND? Het ligt dichtbij Assen. Zij die dit dorp zijn naam gaven, hielden wel van een geintje. De Gasseltenijveenschedreef is één van de straten. Krijg dat allemaal maar op één enveloppe. De buren van GASSELTERBOERVEENSCHEMOND doen trouwens nauwelijks onder. Hun dorp heet namelijk Gasseltenijveenschemond.

9. MAMUNGKUKUMPURANGKUNTJUNYA, 26 letters, Australië

mamungkukumpurangkuntjunya

Eigenlijk is dit de naam van een kleine heuvel in het Zuiden van Australië. De letterlijke vertaling is wel grappig. Het betekent namelijk ‘waar de duivel een pipi doet’.

8. VENKATANARASIMHARAJUVARIPETA, 28 letters, India

venkatanarasimharajuvaripeta

Als hier de trein stopt, dan moet je zeker goed kijken naar de plaatsnaam van dit stadje, dat bij Andhra Pradesh ligt, dichtbij de grens met Tamil Nadu. Het is de langste naam die de Indische spoorwegmaatschappij op een bordje moest zetten.

7. PEKWACHNAMAYKOSKWASKWAYPINWANIK, 31 letters, Canada

pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik

Om helemaal correct te zijn, dit is de naam van een meer in de Prairie provincie in Canada. Het is geschreven in de Chee-taal, dat is de meest gesproken Indiaanse taal. Het betekent ‘waar wilde forellen worden gevangen met vissershaken’. Er zal wel een kern van waarheid in zitten.

6. ÄTERITSIPUTERITSIPUOLILAUTATSIJÄNKÄ, 36 letters, Finland

ateritsiputeritsipuolilautatsijanka

Deze plaatsnaam is op één na de langste in Europa. In het dorp ligt een café met de naam Äteritsiputeritsipuolilautatsi-baari. Baari betekent café. Benieuwd of ze daar elke keer de telefoon opnemen met ‘hallo, met ….’. Deze plaatsnaam zelf betekent eigenlijk niets.

5. TWEEBUFFELSMETEENSKOOTMORSDOODGESKIETFONT, 44 letters, Zuid-Afrika

tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein

Als Nederlandstalige kunnen we deze plaatsnaam wel begrijpen. De rivier waar twee buffels werden gedood met één schot. Het plaatsje ligt in de buurt van Lichtenburg. Het is bekend door de zanger Anton Goosen die er zelfs een lied over maakte. In het Afrikaans kom je wel meer tegen dat woorden mik mak tegen elkaar worden geplakt en zo een nieuw woord geven.

4. CHARGOGGAGOGGMANCHAUGGAGOGGCHAUBUNAGU, 45 letters, Verenigde Staten

chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

Deze naam is vertaald vanuit het Nimpuc, een Indiaanse taal. Voor dat de Britten kwamen, leefde de Manchaug stam in Chaubunagungamaugg, dat betekent ‘visplaats aan de grens’. Rond het meer woonden verschillende stammen. Daarom werd er nog een stukje aan de plaatsnaam toegevoegd, dat de ‘neutrale ontmoetingsplek’ betekent. Waarschijnlijk was dat wel nodig, een plekje waar ze hun ruzies konden uitpraten.

3. LLANFAIRPWLLGWYNGYLLGOGERYCHWYRNDROBWLLL, 58 letters, Wales

llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Op het eiland Anglesey ligt dit dorp. In het Welsh betekent dit ‘parochie van de Heilige Maria in de vallei van de hazelnoot bij de draaikolk en de parochie van de Heilige Tysilio aan de rode grot’. In 1860 werd deze naam bedacht door de lokale gemeente. Die wilden zo een naam hebben om de ‘langste’ naam te hebben op hun treinstation.

2. KRUNGTHEPMAHANAKHON AMONRATTANAKOSIN MAHINTHARAYUTTHAYA MAHADILOKPHOP NOPPHARATRATCHATHANIBURIROM UDOMRATCHANIWETMAHASATHAN AMONPHIMANAWATANSATHIT SAKKATHATTIYAWITSANUKAMPRASIT, 85 letters, Thailand

Eerlijk, heb je geprobeerd deze naam te lezen? Een behoorlijke inspanning niet? Het is de officiële naam van Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Als je dit vertaalt, dan wil het dit zeggen: de stad van de engelen, de grote stad, de residentie van de smaragdgroene boeddha, de stad van de god Indra, de grootste stad van de wereld met mooie juwelen, de gelukkige stad, de stad met een enorm koninklijk paleis dat op de hemel lijkt en waar de gereïncarneerde god leeft. Wel een beetje dikke-nekkerig niet? Het zijn eigenlijk gewoon allemaal woorden na elkaar geplakt, vandaar dat deze plaatsnaam zo lang is geworden.

1. TAUMATAWHAKATANGIHANGAKOAUAUOTAMATEATURIPUKAKAPIKIMAUNGAHORONUKUPOKAIWHENUAKITANATAHU, 85 letters, Nieuw-Zeeland

taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

De Maori gaven deze naam aan een heuvel, die 305 meter hoog is en dichtbij Porangohau ligt. Deze naam is opgenomen in het Guinness Book of Records als de langste plaatsnaam van de wereld. Om het wat gemakkelijker te maken, noemen de locals deze heuvel ook liefkozend de Taumata. Letterlijk vertaald betekent het ongeveer ‘de berg waar Tamatea, de man met de grote knieën, de beklimmer van de bergen, de verzwelger van het land die de hele wereld heeft rondgereisd, op zijn neusfluit speelde voor zijn geliefde. Schattig, niet? Er zijn nog andere schrijfwijzen van deze heuvel, tot wel 105 letters. Maar daar gaan we ons niet aan wagen.

  • Add Your Comment