11 Hele Bijzondere Grenzen Tussen Landen

Als inwoner van de Europese Unie, zijn grenzen niet echt iets speciaals. Maar wist je dat er op deze aarde heel bijzondere grenzen zijn? Grenzen met een spannende geschiedenis, grenzen die overweldigd worden door de natuur rondom, of grenzen die heel erg stevig worden bewaakt. Of grenzen die net heel grappig lopen. Lees door ons lijstje van 11 bijzondere grenzen. Je leert er vast en zeker iets uit.

11. De grens Polen – Oekraïne

polen-oekraine

Een ‘gewone’ grens die transformeert in een kunstwerk. Dat komt door het Land Art Festival, dat één keer per jaar wordt gehouden. Gedurende dit festival wordt de grens tussen Polen en Oekraïne bijzonder mooi gedecoreerd. Kijk maar eens naar de prachtige vormen.

10. De grens Nederland – België

nederland-belgie

Een speciale grens, of grenzen, zijn er tussen Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle-Hertog (België), niet zo ver van huis dus. Eigenlijk zijn Baarle-Hertog Belgische enclaves in ons geliefde Nederland. Het gaat in totaal wel over 22 stukken land, waar Belgen ‘omringd’ worden door Nederlanders. Om het nog wat complexer te maken, in deze Belgische enclaves zijn er zeven Nederlandse enclaves. Nederlanders zijn op hun beurt dan weer omgeven door Belgen. Complex dat het is. De bewoners begrijpen het wel. Voor de toeristen is het duidelijk gemaakt met aanduidingen op de straat. Zo weet je perfect of je in Nederland of België bent. En voor de rest is het er een gezellige boel.

9. De grens van Noord- en Zuid-Korea

dmz

De gedemilitariseerde zone tussen het Noorden en Zuiden van Korea (DMZ) is wel 258 kilometer lang en 4 kilometer breed. Deze zone is zo bewaakt en bewapend dat niemand er een voet durft te zetten. Eigenlijk is het technisch gezien ook niet echt een grens, omdat officieel de beide landen nog altijd in oorlog zijn. Er bestaan dus ook geen overeenkomsten tussen de beide ‘landen’ (of internationaal) over deze speciale ‘grens’.

8. De grens tussen India en Pakistan

india-pakistan

Deze mooie foto werd gemaakt door het International Space Station ISS. De feloranje lijn is de grens tussen India (boven de lijn) en Pakistan (onder de lijn). De oranje kleur die je ziet is verlichting, die India geplaatst heeft gedurende de laatste jaren op de 2009 kilometer lange grens. Deze werd aangebracht om te vermijden dat smokkelaars de grens zouden oversteken.

7. De grens tussen Myanmar, Laos en Thailand

myanmar-laos-thailand

De gouden driehoek. Zo wordt de grens tussen deze drie landen genoemd. Dit punt waar de Sop Ruak uitkomt in de kolkende, bruine Mekong rivier. Deze plek was vroeger een zeer populaire plek voor opiumsmokkelaars. Dat werd er gekweekt en verhandeld. De opiumkartels speelden er spelletjes met de lokale politie door elke keer snel naar een ander land te vluchten en zo niet gevat te worden. Vandaag is dat alleszins gekalmeerd. De opiumhoofdstad is nu verhuist naar Afghanistan. De gouden driehoek moet het nu doen met de duizenden toeristen die het gebied elk jaar bezoeken.

6. De grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti

haiti-domincaanse-republiek

Klinkt exotisch. Maar de realiteit is minder fraai. De linkse kant is Haïti, daar gelden weinig regels rond bosbeheer. In de Dominicaanse Republiek is het net iets beter geregeld. Hierdoor zie je een spijtig visueel verschil tussen de twee landen vanuit de ruimte.

5. De grens tussen China en Nepal

china-nepal

De fantastische natuur tussen China en Nepal, die zie je zeker op de Mount Everest. Zelfs op het tipje van de hoogste berg van de wereld loopt de grens tussen deze twee landen. Het is zonder twijfel de meest impressionante grens die er bestaat.

4. De grens tussen de VS en Rusland

amerika-rusland

Wist je dat Rusland en de VS slechts 4 kilometer van elkaar liggen? Zoals Sarah Palin ook al zei: ‘ik kan Rusland vanuit mijn slaapkamerraam zien’. Tussen de twee grootmachten liggen twee eilanden, de Diomede Eilanden. Het grootste van de twee is Russisch, het kleinste Amerikaans.

3. De grens tussen Duitsland en Nederland

duitsland-nederland

Hoe internationaal is internationaal? Ga eens op bezoek naar het Eurode Business Center in Kerkrade. De grens tussen Nederland en Duitsland loopt dwars door het gebouw. Het bedrijf dat er in huist, heeft ook twee soorten e-mailadressen: een .de en een .nl. Maar stuur geen brief, het duurt ongeveer 1 week om een brief van Nederland naar Duitsland, of omgekeerd, te krijgen. Crazy, niet.

2. De grens tussen Spanje en Marokko

spanje-marokko

De straat van Gibraltar scheidt Spanje van Marokko. Dus je zou denken dat deze grens duidelijk is door het water dat er stroomt. Niets is minder waar. Op het Afrikaans continent ligt nog een kleine Spaanse enclave Ceuta. Marokko claimt dit gebied al jarenlang. Spanje verdedigt zijn vierkante kilometers door er een 3 meter hoge muur rond te bouwen.

1. Italië, Vaticaanstad

vatikaan

De ingang van het Sint-Pietersplein is de grens tussen het soevereine Vaticaanstad en het land Italië. Een prachtige plek om eens te bezoeken als je in Rome bent. En stuur ons een kaartje. Vaticaanstad heeft namelijk eigen postzegels.

  • Add Your Comment