10 Meest bizarre fietsen ooit gemaakt

Er zijn in de loop van de tijd tal van bijzondere fietsen ontworpen. Een bijzonder exemplaar is bijvoorbeeld de plastic fiets uit de jaren 1950, een Nederlandse uitvinding. Deze fiets bleek helaas niet bestand te zijn tegen de vorst en tegen extreme hitte. Plastic krimpt dan of zet uit, waardoor het materiaal kapot gaat. Tal van andere fietsen deden het beter. Hieronder een top 10 van de meest vreemde fietsen uit de geschiedenis!

10. Fliz Bike

Fliz Bike - bizarre loopfiets

De Fliz Bike is een bijzonder soort fiets waarmee je kunt fietsen én lopen. Deze fiets, die een echt nostalgisch gevoel oproept, ziet er nogal bijzonder uit. De Fliz Bike – vernoemd naar het Duitse ‘flitzen’ (sprinten) – doet denken aan de eerste echte loopfiets die in 1817 door Karl von Drais werd uitgevonden. De fietser hangt via een tuig aan het frame, dat over zijn of haar rug zit. De fiets heeft geen pedalen, maar door te lopen kun je een flinke snelheid bereiken omdat de wielen je vooruit helpen.

9. Twicycle

De Twicycle is een unieke fiets met twee soorten kettingen, waardoor je al fietsend een complete body work-out kunt doen. Door deze fiets te gebruiken train je niet alleen je beenspieren, maar ook je biceps en rugspieren. Een unieke fiets die in 2016 werd uitgevonden en uiteindelijk in 2018 op de markt kwam. Bergen en heuvels beklimmen per fiets is met de Twicycle, naast de volledige work-out die je krijgt, aanzienlijk gemakkelijker dan met een standaard racefiets.

8. Paravelo: de vliegende fiets

De Paravelo, de vliegende fiets, is een Britse uitvinding en staat bekend als de eerste vliegende fiets uit geschiedenis. De fiets heeft aan de achterkant een sterke motor met propeller. De ‘vliegende fiets’ wordt voortgedreven door een krachtige motor, die op biobrandstof werkt. Met deze fiets kun je maar liefst naar een hoogte van ruim 1.200 meter vliegen. De achterkant van de fits kan worden ingeklapt, zodat hij in de gang te stallen is. In de lucht haalt de Paravelo een snelheid van 25 km/u, gedurende een periode van drie uur. De Paravelo heeft ook een ingebouwde tent, zodat je kunt kamperen.

7. Rungu Juggernaut

rungu juggernaut

De in 2014 uitgevonden Rungu Juggernaut is een elektrische trike met brede banden, twee aan de voorkant voor de balans, en één aan de achterkant. De fiets heeft veel power en haalt een topsnelheid van 40 kilometer per uur. De Rungu Juggernaut trike wordt aangedreven door een drie fasen motor van 2100 kW. De fiets weeg zo’n 37 kilogram.

6. Snelste fiets ooit

Voor de snelste fiets ooit gaan we terug naar september 2018. Toen vestigde de 45-jarige Amerikaanse vrouw Denise Mueller-Korenek in de staat Utah met 295 kilometer per uur een snelheidsrecord dat al sinds 1995 in de boeken stond. Het oude record was in handen van de Nederlandse fietser Fred Rompelberg en stond op 268 kilometer per uur. Ze zat op een vrij normale fiets met strak afgestelde versnellingen, die ze pas kon gebruiken nadat ze op een snelheid van 160 kilometer per uur was getrokken door een dragracer. Hierna versnelde ze zonder hulp naar 295 kilometer per uur. Het totaaltraject dat ze aflegde om deze snelheid te bereiken, bedroeg zo’n 9 kilometer. Hierna moest ze nog over een behoorlijke afstand snelheid minderen.

5. De hoogste fiets ooit: de Stoopidtaller

STOOPIDTALLER - de hoogste fiets ooit gemaakt
De hoogste fiets die ooit is gemaakt en sinds 2014 in het Guinness Book of Records staat geregistreerd als hoogste fiets, is de Stoopidtaller. Deze merkwaardige fiets is 6,15 meter hoog en gebouwd door de Amerikaan Richie Trimble. Trimble slaagde er in oktober 2014 in om met deze spectaculaire fiets 100 meter te fietsen in Los Angeles, Californië. Daarna deed hij natuurlijk, volkomen terecht, in de media een beetje uit de hoogte over zijn wereldrecord. Maar dat mag best als je zo’n gave fiets hebt ontworpen!

4. De ligfiets

ligfiets
Rob Croes / Anefo

Deze fiets kent iedereen wel, maar daarom is hij niet minder bijzonder: de ligfiets. Toen de fietsketting eind negentiende eeuw was uitgevonden, werden ook de eerste ligfietsen ontworpen. Maar het duurde nog tot de jaren 1980 voordat de ligfiets een commercieel succes werd. Het wereldsnelheidsrecord op de ligfiets is ruim 142 kilometer per uur, gevestigd in 2016 door Todd Reichert.

3. Hoge bi

Hoge bi

De Hoge bi, naar de uitvinder ook wel de Michauline genoemd, geldt als een van de ouders fietsmodellen. Typerend is het enorm grote voorwiel en het kleine achterwieltje. De fiets is uitgevonden door de Fransman Pierre Michaux in de jaren 1860. Michaux presenteerde zijn kunststukje voor het eerst op de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs.

2. Bicymple

bicymple - de simpele fiets

De bicymple is een bijzondere basic fiets, met twee grote wielen die vlak bij elkaar zitten en verbonden zijn door een recht, kort frame. De makers van deze fiets zijn druk doende om hun project via crowd funding gefinancierd te krijgen om deze stijlvolle, minimalistische fiets in productie te krijgen.

1. Slecht weer fiets

slecht weer fiets

Het design heeft wel iets weg van de beroemde Italiaanse Vespa’s. Designer Maurice Moss wilde met zijn “Elswick-Hopper Scoo-ped” dan ook luxe uitstralen. Dit moest een fiets worden voor mensen die niet wilden dat hun kleren vies of nat werden tijdens het fietsen. Het volk moest er echter niks van weten en stapte massaal over naar de auto die pas echt luxe bood. Er werden slechts een tiental ‘slecht weer fietsen’ gemaakt.

  • Add Your Comment