10 Hele bijzondere bodybuilders

Hoe stel jij je een bodybuilder voor?

De meesten onder ons stellen zich een bodybuilder voor als een stevige, grote man die een minibroekje draagt en vol trots al zijn spierbundels toont aan het publiek. Uiteraard moet een bodybuilder supersportief zijn, beschikken over al zijn ledematen en in de bloei van zijn leven zijn. Tot zover het ideaalbeeld van een bodybuilder. Dat het ook anders kan, leest u in de onderstaande top tien van de meest bijzondere bodybuilders.

Barbie Steinsholt Thomas: bodybuilding zonder armen

Ze verloor haar beide armen toen ze nog een peuter was. Het verlies van haar armen weerhield Barbie Steinsholt Thomas er echter niet van om in haar jeugd deel te nemen aan verschillende sportwedstrijden. Zo’n tien jaar geleden begon ze met bodybuildingcompetitie, en daar traint ze nog elke dag erg fanatiek voor. Intussen vindt ze ook nog de tijd om het huishouden te doen en te zorgen voor haar twee tienerzoons.

Amanda Loy: “the little titan”

Ze is maar 1,22 meter groot en weegt slechts 33 kilogram, maar Amanda Loy staat haar mannetje. In 2014 was ze de eerste vrouw met dwerggroei die meedeed aan de Amerikaanse bodybuildingcompetitie voor amateurs. Ze beschrijft zichzelf als een adrenalinejunkie die er ook niet voor terugschrikt om een stier te berijden.

Nick Scott: een bodybuilder in een rolstoel

In 1998, op zestienjarige leeftijd, kreeg Nick Scott het nieuws dat hij blijvend verlamd was en nooit meer zou lopen. Nick verzamelde al zijn moed en begon te trainen in zijn rolstoel. Hij is nu officieel een professionele mindervalide bodybuilder. Nick is een inspiratiebron voor vele andere rolstoelpatiënten, die ook aan bodybuilding willen doen.

Mark Smith: bodybuilding met één been

In 2011 verloor Mark Smith tijdens een militaire training zijn rechterbeen. Na zijn revalidatie hoorde hij spreken over wedstrijden voor mindervalide bodybuilders, en hij geraakte voldoende gemotiveerd om met de training te beginnen. Sindsdien is hij een fanatieke bodybuilder. Tegenwoordig neemt hij op een kunstbeen deel aan verschillende bodybuildingwedstrijden.

Matt Kroczaleski alias Janae Marie: een transseksuele powerlifter

Matt Kroczaleski was wereldkampioen powerlifting en bodybuilder. Jarenlang deden er geruchten de ronde over zijn transseksualiteit. Een aantal jaar geleden werd bekend dat Matt zich geout had als transgender en voortaan als vrouw door het leven zou gaan met de naam Janae Marie.

Hasan Banks: een bodybuilder met een zenuwziekte

Hasan Banks kreeg in 2009 te horen dat hij leed aan de zenuwziekte spinocerebellaire ataxie type 7. Deze ziekte leidt tot moeilijk lopen en verminderde controle over de spieren. Hasan wilde echter niet bij de pakken blijven zitten en begon in 2012 als amateur deel te nemen aan de bodybuildingcompetitie.

Ray Moon: de oudste mannelijke bodybuilder

Op een leeftijd waarop de meesten rustig van hun oude dag genieten, doet de 87-jarige Ray Moon nog fanatiek mee aan bodybuildingwedstrijden. Hij overwon enkele jaren geleden blaaskanker en trainde zich te pletter tot hij weer voldoende in vorm was voor de competitie.

Edith Wilma Connor: de oudste vrouwelijke bodybuilder

Zo’n 20 jaar geleden begon Edith met fitness en kreeg de smaak van powerlifting te pakken. Ze is nu 82 jaar oud en ’s werelds oudste vrouwelijke bodybuilder. Ze klust ook nog bij als personal trainer voor mensen met een ‘rijper lichaam’.

Aditya Dev: de kleinste bodybuilder ter wereld

Men zag hem nauwelijks staan op het podium, maar Aditya Dev was wel degelijk een bodybuilder, danser en entertainer. Aditya was een dwerg met een lengte van slechts 84 centimeter en een gewicht van 9 kilogram. Aditya trainde met speciaal voor hem gemaakte gewichten van 2 kilogram. Hij overleed in september 2012 ten gevolge van een hersenaneurysma.

Sasha Shpak: ’s werelds vreemdste bodybuilder

De Russische Sasha Shpak staat bekend als de vreemdste bodybuilder ter wereld. Sasha houdt ervan om te knutselen aan zijn lichaam. Trainen voor bodybuilding vindt hij niet voldoende om zijn lichaam in de juiste vorm te krijgen. Hij schrikt er niet voor terug om steroïden te gebruiken, borstimplantaten te laten aanbrengen, zijn lichaam te bedekken met tatoeages, en zo kunnen we nog even doorgaan. Geloof het of niet, de man is getrouwd geraakt…

  • Add Your Comment