7 Leuke weetjes over scheetjes

Sommige mensen schieten alleen al bij het woord `scheet` in een soort van verkrampte stress. Oh, nee, een scheet, waar dan? De grote vraag is alleen waarom dat toch is. Waarom hebben die arme scheten toch zo`n slecht imago gekregen. In wezen is het namelijk niets meer of minder dan wat overtollige lucht dat de makkelijkste weg kiest om je lichaam te verlaten. Een heel natuurlijk proces. Het enige nadeel is natuurlijk de wat onsmakelijke lucht die daarbij vrijkomt. Sommige scheten ruiken zelfs naar zwavel. En natuurlijk is er altijd die verleiding om te kijken wat er gebeurt als je er een brandende lucifer bij houdt…

Hoe dan ook, het is hoog tijd dat wij onze vooroordelen over scheten los gaan laten en op zoek gaan naar de feiten over de scheet. Hier vind je er in ieder geval zeven.

1. De gemiddelde persoon laat veertien scheten per dag

Veertien!? Nou, in dat geval valt het allemaal nog wel mee toch? De gemiddelde persoon doet dan ook reuze zijn best om zijn of haar scheten zoveel mogelijk te maskeren. Iedereen kent wel dat ongemakkelijke gevoel wanneer je die scheet gewoon niet langer mee kunt ophouden en die zwavelachtige geur zich langzaam door het gezelschap heen verspreid. Hier en daar gaan al wat neuzen omhoog, totdat er iemand zegt: `Bleeh, wie heeft er hier een scheet gelaten?`
Uiteraard zeg je daar dan helemaal niets van. Kom op zeg, die andere dertien stonken echt nog een heel stuk harder.

2. Scheten hebben een snelheid van meer dan 11 km/u

Heb jij je wel eens afgevraagd wat de snelheid is van je gemiddelde scheet? Wel, nu weet je het antwoord. Ter vergelijking; de gemiddelde wandelsnelheid is vier a vijf kilometer per uur. Elf kilometer per uur is ongeveer hetzelfde als stevig doorrennen. Nu maar kijken wie de race het langste volhoud.

3. Maar 1 procent van de scheten stinkt

Dit kun je gerust een hele opluchting noemen. Letterlijk en figuurlijk. Stel je voor dat alle 100% van de scheten naar rottende eieren zou ruiken? Ieder huis zou een continue ronkende luchtafvoer moeten hebben en de opwarming van de Aarde zou met minimaal drie graden per jaar toenemen. Gelukkig is het allemaal niet zo erg, maar ja, toch vervelend als jij net die ene procent scheet laat waar je schoonmoeder naast staat.

4. De officiële benaming voor het woord `scheet` is flatus

Een flatus laten? Grote kans dat je daar nog nooit van hebt gehoord. Toch is het een officieel Nederlands woord. Flatus komt uit het Latijn en betekend het laten ontsnappen van opgehoopte gassen of wind. Behalve deze officiële benaming zijn er natuurlijk nog de nodige andere synoniemen voor het woord scheet. Bijvoorbeeld ruft, wind, windje of, zoals ze in Vlaanderen zeggen, een prot.

5. Al het gas uit je scheten is per dag genoeg om een ballon te vullen

Een ander punt wat moeilijk is in te schatten is hoeveel gas er nu eigenlijk ontsnapt bij een scheet. Natuurlijk geld dat hoe langer en luidruchtiger de scheet is, des te meer gas er ontsnapt. Maar ja, hoeveel dan. Het antwoord is dus genoeg om een grote latex ballon mee te vullen. De vraag is of je daar mensen heel gelukkig mee maakt en natuurlijk is er ook nog het probleem hoe je dat gas nu precies in de ballon krijgt.

6. Scheten hadden niet altijd een slechte reputatie

In sommige landen kon je zoveel scheten laten als je maar wilt. In het oude Japan werden zelfs heuse scheetwedstrijden gehouden. Al is het daarbij wel de vraag waar de wedstrijd over ging. De hardste scheet? De meest melodieuze of misschien wel de hardst stinkende? Ook in Europa waren scheten vroeger populair. De Romeinse keizer Claudius liet zelfs een wet uitvaardigen die het iedereen verbood om een scheet binnen te houden. Nu alleen nog een manier verzinnen om die wet te kunnen handhaven, want hoe kom je daar nu achter?

7. Vrouwelijke scheten stinken het hardst

Waarschijnlijk is alleen dit feit al genoeg om je hele dag goed te maken. Mits je natuurlijk een man bent. Bijzonder genoeg zijn het inderdaad e scheten van vrouwen die meer waterstofsulfide bevatten dan die van mannen. Daardoor stinken ze harder. Bijzonder, want het zijn vaak juist de mannen die meer open zijn over hun scheten en er ook eerder voor uit durven te komen. Of misschien juist heel logisch. Vrouwen hebben namelijk duidelijk meer te verbergen. Haha… betrapt!

  • Add Your Comment