10 Sterkste Biertjes (Sterker Dan Vodka!)

Wij Nederlanders en Belgen lusten wel een fris biertje. Onze vaderlandse biertjes, daar zijn we erg trots op ook! Een ‘pintje’ heeft ongeveer 5% alcoholpercentage. Als we iets drinken dat tussen de 7 à 9% zit, hebben we al het gevoel dat we stevig bezig zijn. Enkele uitzonderingen toppen naar 15 à 20%. En dan heb je nog geen biertje uit ons lijstje geproefd. Lees eens door de 10 sterkste biertjes? Zorg voor een Bob als je er effectief in vliegt. En misschien een paracetamol.

10. Baladin: Esprit De Noel – 40%

baladin

De Italiaanse brouwer Teo Musso liet zich helemaal gaan en produceerde dit biertje. Uit zijn brouwerij komt wel meer lekkers. Hij prijst zichzelf dan ook aan met producten die geschikt zijn voor ‘gepassioneerde drinkers die van smaak en elegantie houden. Een flesje kost ongeveer 31 EUR. Wil je onze hoge belastingen vermijden, neem het vliegtuig naar Italië en stop wat flesjes in je bagage. Onze nummer 10!

9. BrewDog: Sink The Bismarck – 41%

sink the bismarck

Deze Schotse brouwers staan in ons lijstje op nummer 9, met een biertje dat ze in 2010 op de markt brachten. Het werd aan de man (en vrouw) gebracht als het sterkte biertje van de wereld. The Bismarck heeft vier keer meer hop dan een gewoon biertje en wordt in het proces even bevroren, zodat het alcoholpercentage verhoogt. Lees maar door, want deze brouwers komen we verder nog tegen.

8. Schorschbrau: Schorschbock 43 – 43%

Schorschbock 43

Kan jij dit uitspreken, wij alvast niet. Deze Duitse brouwerij maakt het wat moeilijk. In 2010 pikte ze de titel van sterkste bier in de wereld van BrewDog. Tegen een stevig prijsje. Zo een 90 EUR per flesje.

7. Brouwerij t’ Koelschip: Obilix – 45%

obilix

Aha, dit kunnen we wel uitspreken. Wanneer twee honden (BrewDog en Schorschbrau) vechten om een been, loopt een derde er mee heen. t’Koelschip haalde zijn inspiratie zelfs bij de rivaliteit tussen de twee andere brouwerijen. Obelix kan je kopen tegen een redelijke economische 22 EUR per fles. Het goede nieuws is ook dat je het gewoon op de website kan bestellen.

6. BrewDog: End of History – 55%

BrewDog End of History

Op het einde van 2010 wierp BrewDog zich terug in de strijd, met End of History. Het biertje werd vernoemd naar Francis Fukuyama zijn werk. De brouwerij gaf een twist aan zijn verhaal, en maakte ervan dat End of History het laatste, sterkste bier zou zijn. Er werden slechts 12 flesjes van gebrouwen. Die flesjes zaten in een opgezette eekhoorn. Prijskaartje, ongeveer 670 EUR. Vandaag doet de brouwerij niet meer mee aan de wedloop om steeds sterkere bieren te maken. Maar ze produceren nog wel steeds lekkere minder sterke bieren, en hebben heel wat bars geopend in Schotland. Je vindt er ook enkele in Europa en één in Brazilië.

5. Schorschbrau: Schorschbock 57 – 57%

schorschbock 57

Schorschbrau bleef ondertussen gemotiveerd om sterke bieren te maken. Maar één van hun oude, Duitse wetten (een regel die meer dan 500 jaar oud is) schreef de manier voor hoe degelijk bier moest worden gebrouwen. Een gevoelig punt voor Duitsers. Vinden wij niet erg, want wij lusten hun biertjes ook graag. Hun Schorschbock 57 heeft het maximum alcoholpercentage volgens het Duits procedé. Hoger kunnen ze niet. Schorschbrau moest de strijd staken. Van de 57 maakten ze maar 36 flesjes, die voor 223 EUR over de toonbank gingen.

4. Brouwerij t’ Koelschip: Start The Future – 60%

start the future

Onze Nederlandse vrienden namen opnieuw deel aan het opbodspel. Start the Future was het resultaat. Het bier werd gelanceerd eind 2010, in het midden van de opbodwedstrijd dus. Het bier wordt verkocht in sommige cafés in de buurt van de brouwerij in Almere. Je kan er ook eentje bemachtigen in de brouwerij zelf. Je betaalt er ongeveer 45 EUR voor.

3. Brewmeister: Armageddon – 65%

Brewmeister Armageddon

Armageddon? Was dat niet het einde van de wereld? Nu BrewDog niet meer meedeed en ook Schorschbrau, kwam Brewmeister in het spel. Een Duits bedrijf denk je dan? Nee, het zijn Schotten. In 2012 hadden de eigenaars van deze brouwerij genoeg van de mainstreem biertjes. Ze brachten opnieuw het sterkste bier van de wereld op de markt. Je moet er redelijk diep voor in je buidel tasten, een flesje kost ongeveer 90 EUR. Maar ook dit bier bleef niet lang op de eerste plaats staan. Lees maar verder.

2. Brewmeister: Snake Venom – 67.5%

Snake Venom

Snake Venom werd gelanceerd in 2013. In die tijd, nog niet zo lang geleden, het sterkste. Je kan Snake Venom kopen via de website van Brewmeister. Je betaalt er zo een 70 EUR voor. Dus als je veel centen hebt en snel dronken wil raken, zijn Snake Venom en Armageddon goede opties.

1. Brouwerij t’ Koelschip: Mistery of Beer – 70%

mistery of beer

Op de nummer één eindigt, … t’ Koelschip. Mistery is met zijn 70% alcoholpercentage het sterkste bier van de wereld. Het kost je 45 EUR, dat valt nog mee in vergelijking met de andere flesjes in deze lijst. Maar vergis je niet, het is echt stevig dit biertje. Gevolgen zijn te vergelijken met het drinken van een Bacardi 151.

Experten vragen zich af of de bieren in dit lijstje wel echt ‘bier’ zijn. Zij wijzen vooral op de verschillen in het productieproces. Deze bieren worden ergens tijdens het brouwen, bevroren, tot net op het punt dat de alcohol vloeibaar blijft. Het water wordt dan ijs, en wordt verwijderd. Niet iedereen is het erover eens dat dit procedé nog ‘echt’ bier voortbrengt.

  • Add Your Comment