10 Uitvindingen Waarvan Je Niet Gelooft Dat Ze Door Kinderen Zijn Bedacht

Kinderen klein en naïef? Dat denk je maar. Zeker als je het onderstaande lijstje doorleest. Wist je dat heel wat uitvindingen eigenlijk bedacht werden door onze kleine vrienden? Waarschijnlijk niet. Wij zetten ze daarom op een rij, de 10 beste uitvindingen van kinderen.

10. Frank Epperson – de ijslolly

In 1905 verveelde de 11-jarige Frank Epperson zich. Vandaag grijpen de kids dan naar hun iPad. In zijn tijd experimenteerde Frank wat en goot water met sodapoeder in een vormpje, roerde het door en zette het buiten. Toen hij de volgende ochtend naar buiten ging, had Moeder Natuur haar werk gedaan. In de koude San Francisco nacht was de vloeistof bevroren geraakt. Frank haalde ze voorzichtig uit het vormpje en likte eraan en vond het goed. Het procedé bleef al die jaren in zijn hoofd zitten. Nadat hij in de jaren 40 een fris hapje moest maken voor het brandweerfeest, verkocht hij zijn uitvinding op kleine schaal in een kraampje. Daar bleef het niet bij. Hij experimenteerde met verschillende smaken, en, geheel eigen aan de tijd, zette een massaproductie op. De ijslolly, op het houten stokje, was geboren.

9. Ralph Samuelson – waterskiën

In de zomer van 1922 vond deze 18-jarige iets heel leuks uit, de waterski’s. Ralph brak zicht het hoofd over de volgende vraagstelling: waarom kan je op sneeuw skiën, en niet op water. Samen met zijn broer begon hij te experimenteren op de meren van Minnesota in de VS. Ze begonnen met ‘gewone’ ski’s, geschikt voor de sneeuw. Maar dan ontwierp hij een speciaal model dat afgestemd was op skiën op het water. Het waren houten planken, met lederen banden om de voeten op hun plaats te houden. Verschillende modellen werden ontwikkeld, totdat hij uiteindelijk de juiste ergonomie vond om lekker achteruit te leunen en te skiën op het water. Vreemd genoeg patenteerde Ralph zijn uitvinding nooit. Maar in 1966 werd hij door de Amerikaanse Waterski Federatie uitgeroepen als dé uitvinder van de waterski.

8. Chester Greenwood – Oorverwarmers

in 1877 liep de 15-jarige Chester gefrustreerd rond. Hij hield enorm van ijsschaatsen, maar vond de ijskoude oren die daarbij hoorden, niet zo leuk. Dat zette hem aan het denken. Hij nam twee ronde schijven, en vroeg zijn grootmoeder om er bond rond te naaien. Hij verbond ze met een ijzeren band en begon een zaakje. Het product sloeg onmiddellijk aan. Ook het leger ontdekte dit oorkledingstuk snel. Ze werden in grote hoeveelheden geproduceerd om de soldaten in de Eerste Wereldoorlog in Europa te beschermen tegen de koude. En Chester, die had nooit meer koude oren.

7. Alissa Chavez – het intelligent kinderautozitje

Een jonge uitvinding, door een jonge uitvinder. In 2012 ontwierp Alissa een intelligent kinderautozitje. Ze kwam op het idee, nadat ze in de media vernam dat ouders hun kind wel eens vergeten in de auto, die dan bloedheet of ijskoud wordt, en voor het kind vreselijke gevolgen heeft. Ze bouwde sensoren in het zitje, die ouders waarschuwen via een app, dat het kind nog aanwezig is in de auto. De app verwittigt de smartphone van het kind, en zet in tweede instantie ook het auto-alarm aan.

6. Spencer Whale – rolstoel-kinderautootje

Deze jongeman bedacht op zijn 7e (!) het concept van een rolstoel in de vorm van een kinderautootje. In 1998 was hij zelf in het hospitaal en ontdekte er hoe moeilijk het was voor kinderen om er te spelen wanneer ze gesondeerd waren. Hij bedacht een speelgoedauto waar de kinderen in konden zitten met hun sondes en daardoor toch mobiel waren.

5. Louis Braille – braille

Deze jongen verloor zijn zicht wanneer hij drie was. De boeken voor slechtzienden die op zijn school aanwezig waren, had hij snel uitgelezen. Omwille van de hoge kost waren er maar 14 op de school aanwezig. Dat kon beter, dacht Louis. Hij bedacht het brailleschrift, een heel alfabet dat bestond uit slechts zes stipjes. Hierdoor konden boeken veel compacter en veel goedkoper ‘vertaald’ worden. Deze knapperd deed zijn uitvinding wanneer hij 16 jaar oud was.

4. Philo Farnsworth – een elektronische televisie

Velen droegen bij aan de ontwikkeling van de televisie, maar de uitvinding zelf kan op het conto geschreven worden van een 15-jarige. Philo werd geboren in 1906 en werd snel gefascineerd door mechanische apparaten, vooral deze die door elektriciteit werden aangedreven. In 1922 stelde hij aan zijn scheikundeleraar zijn idee voor: een ‘Image disector vacum tube’. Het duurde tot 1926 voordat hij zijn eerste model klaar had, met de financiële steun van vrienden. Hij wordt vandaag beschouwd als de uitvinder van de elektronische televisie.

3. Blaise Pascal – rekenmachine

In 1642 was Blaise 16 jaar. Een ongewoon slimme Franse jongen, die een machine bedacht die kon tellen. Zo hielp hij zijn papa, die als beroep de belastingen ontving. Hij ontwierp een 50-tal modellen, maar niemand leek echt geïnteresseerd. Vandaag vinden we overal rekenmachines, in al onze smartphones, tablets en computers.

2. George Nissen – trampoline

De immer populaire trampoline werd uitgevonden door een gymnast, die een bezoekje bracht aan het circus. Daar zag hij artiesten stunts doen op veiligheidsmatten. Hij was toen 16. In de garage van zijn ouders begon hij zijn eerste prototypes te maken. Op zijn 20e, in 1934, had hij zijn eerste trampoline klaar. Die nam hij mee naar een zomerkamp, waar hij werkte. De kinderen vonden het fantastisch. George patenteerde zijn uitvinding. Het duurde enkele jaren voordat de trampoline echt populair werd in de tuin. Het leger zag er wel sneller snel graten in, en kocht ze aan om de soldaten op te laten op oefenen.

1. Jack Andraka – Alvleesklierkanker Nanotubes Test

Deze jonge kerel uit Maryland won de Intel wetenschapswedstrijd met zijn uitvinding in 2012. Hij was toen 16-jaar. Hij ontwikkelde een betaalbare test om alvleesklierkanker te detecteren. Het is een papieren sensor die de kanker kan constateren. In 2014 startte Jack aan Stanford University, om daar zijn wetenschappelijke carrière verder uit te bouwen.

  • Add Your Comment