10 Weetjes over de mysterieuze moorden van Jack the Ripper

In 1888 schokte een moord de arme wijk Whitechapel in Londen op. Spoedig zou duidelijk worden dat het om een seriemoordenaar ging. De legendarische Jack the Ripper hield vanaf dat moment iedereen in zijn greep, maar zelf was hij ongrijpbaar.

Hier lees je 10 griezelige feiten over Jack the Ripper die je waarschijnlijk niet allemaal kende.

Bleef het wel bij ‘de Canonical Five’?

Canonical Five

Jack the Ripper staat bekend als de figuur die de moord en verminking van 5 prostituees in het Londonse Whitechapel op zijn naam heeft staan. Deze vijf staan bekend als de Canonical Five, maar bleef het wel bij deze vijf prostituees?

In de tijd dat Jack the Ripper actief was (tussen 1888 en 1891) werden namelijk liefst 11 prostituees vermoord. Vijf van deze moorden vertoonden overeenkomsten. De lichamen van deze vrouwen waren volstrekt opengescheurd en de ingewanden waren er netjes uitgehaald. Door die overeenkomsten worden deze moorden aan dezelfde persoon toegeschreven: Jack the Ripper. Maar of hij verantwoordelijk is voor de overige zes, dat zullen we nooit weten…

De moorden hielden plotsklaps op

jack the ripper

Nadat Jack the Ripper zijn laatste slachtoffer had vermoord, Marry Jane Kelly, hield de geweldsgolf plotseling op. Dat heeft geleid tot veel speculatie. Was hij een natuurlijke dood gestorven? Of was hij misschien zélf vermoord?

Niemand weet het. Wellicht was hij zo berekenend dat hij bang was dat hij gepakt zou worden nu de hele stad Londen in de hoogste staat van alertheid verkeerde. De verdwijning van jack the Ripper is dus nog steeds een mysterie.

Dit waren de verdachten

Er werden ongeveer 15 mannen verdacht de verschrikkelijke moorden te hebben gepleegd van Jack the Ripper. Drie daarvan, worden tot op de dag van vandaag nog verdacht. Alle drie hadden zij een sterke aversie tegen prostitutie en zat er een steekje los.

Twee van hen waren immigranten en één was een typische upperclass Engelse heer die aan Oxford had gestudeerd.

Aaron Kosminski

Aaron Kosinski een Poolse immigrant werd verdacht Jack the Ripper te zijn in het moderne boek van Russell Edwards over Jack the Ripper.

Ostrogg

De Russische arts Michael Ostrog staat bij velen ook hoog op het lijstje met verdachten.

Montague Druitt

Maar de man die waarschijnlijk het beste voldoet aan het stereotype van de moordenaar in net pak, is Montague John Druitt – de gegoede burger met een zeer charismatisch uiterlijk.

Jack the Ripper maakte zijn slachtoffers onherkenbaar

Er is klaarblijkelijk iets mis met je als je er lol uit haalt om een vrouwen te vermoorden, maar met Jack the Ripper was er nog wel meer mis.

Een van de karakteristieken van zijn moorden is dat hij de gezichten van zijn slachtoffers open reet. Sommige psychologen maken hieruit op dat haat de drijvende factor was in zijn moorden.

Hij kreeg zijn pseudoniem door een brief in de krant

jack the ripper brief

Hoe komt Jack the Ripper aan zijn naam? Wat blijkt: er werd een ingezonden brief gepubliceerd in een van de oud Londense lokale krantjes waarin hij Jack the Ripper werd genoemd. Ripper komt natuurlijk van ‘to rip’, openscheuren. Hij scheurde zijn slachtoffers dan ook open, zoals we bij het vorige punt al gedeeltelijk zagen.

Het bleef niet bij de publicatie in de krant. Het duurde niet lang of de politie en de hele Engelse gemeenschap refereerde aan de mysterieuze seriemoordenaar als ‘jack the Ripper’.

Hij wordt ervan verdacht een arts of medicus te zijn geweest

Hij sneed niet alleen in de gezichten van zijn hulpeloze slachtoffers, maar ook in de lichamen. Om precies te zijn, hij sneed ze van top tot middel open en haalde ingewanden eruit, vooral de baarmoeder was bij hem populair.

Medische experts uit die tijd stonden versteld van de precisie waarmee hij dat deed. Al snel ontstond het vermoeden dat hij een arts of chirurg was, want hoe kon hij anders met zulk een chirurgische precies alle organen verwijderen?

Zoals zo vaak bij moordenaars, leek hij waarschijnlijk een hele normale man

Een modern onderzoek uit 2008 beoogde een schets te maken van wie Jack the Ripper moet zijn geweest. Daaruit blijkt dat het een man zou moeten zijn van ongeveer 25-35 jaar oud, dat hij een gemiddelde lengte had en een klein beetje fors gebouwd was. Hij was een inwoner van de wijk Whitechapel waarin ook alle moorden plaatsvonden en de onderzoekers denken zelfs te weten dat hij een snor had…

Kortom, je kon niet aan hem aflezen dat hij een maniakale moordenaar was als je hem op straat tegenkwam.

Jack the Ripper had waarschijnlijk een baan: weekend en ochtend moorden

Een opvallend patroon ontstond er in de moorden van Jack the Ripper. Alle 5 slachtoffers die sowieso aan hem worden toegewezen zijn of in het weekend vermoord, of heel vroeg in de ochtend.

Hij moordde dus nooit op tijdstippen waarop je normaal gesproken aan het werk zou zijn. En dus kon Jack the Ripper zomaar eens je collega zijn…

Wie hij geweest is blijft een raadsel

raadsel

Er heeft zich nooit ook maar één ooggetuige gemeld van de bloeddorstige moorden van jack the Ripper. Het enige bewijs van zijn bestaan zijn de verminkte en op brute wijze gemutileerde lichamen van zijn hulpeloze slachtoffers.

Al 130 jaar een onkraakbare puzzel

Zouden wij met modern forensisch onderzoek er wel achter zijn gekomen wie Jack the Ripper precies was?

Helaas zullen wij dat nooit weten. Maar duidelijk is dat hij heel slinks te werk ging en erg goed was in het verbergen van zijn sporen.

Dientengevolge weten we al meer dan 130 jaar niet wie hij was. Naarmate zijn schrikbarende moordgolf zich verder naar het verleden verplaatst, wordt de kans dat wij er ooit achter komen wie Jack the Ripper was, alleen maar kleiner.

Toch is het duidelijk dat zijn legende ook de komende 130 nog tot de verbeelding zullen spreken. Honderd jaar na zijn moorden, in 1988 werd er bijvoorbeeld een film uitgebracht over hem. In talloze verhalen en popculture uitingen duikt Jack the Ripper nog regelmatig op.

Gelukkig hoeven we niet meer bang te zijn dat hij zélf ooit nog eens opduikt, want hij zou vandaag de dag waarschijnlijk al zo’n 155 jaar oud zijn geweest.

  • Add Your Comment