10 Weetjes over vreemdgaan

Er zijn veel redenen waarom koppels vreemdgaan. Meer dan 40 procent van de gehuwde paren of de koppels die al een tijd samen zijn, krijgt te maken met ontrouw. En ondanks het hoge percentage zullen de meeste mensen – zelfs degenen die vreemdgaan – van mening zijn dat een scheve schaats rijden verkeerd is. Psychologen en relatiedeskundigen hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de oorzaak van ontrouw. De verrassende inzichten die ze hebben opgeroepen in wat koppels beschouwen als vreemdgaan en hoe ze reageren op ontrouw, is meer dan interessant te noemen. Lees verder om te zien wat hun onderzoek vertelt over relaties en ontrouw.

Wie vreemd is gegaan, doet het mogelijk opnieuw

vreemdgaan

Vreemdgaan kan voorspelbaar zijn. Mensen die vreemdgaan hebben 3,4 keer meer kans hun gedrag te herhalen. Wat meer is, mensen die niet vreemdgaan in hun eerste relatie geven slechts 18 procent kans om vreemd te gaan in hun tweede relatie.
En het stopt niet bij mensen die regelmatig een scheve schaats rijden. Het onderzoek wees uit dat in feite altijd dezelfde mensen slachtoffer of dader zijn van ontrouw. Dus, in principe zijn de meeste mensen ofwel een persoon die ontrouw is ofwel een persoon die bedrogen wordt. En wat het nog interessanter maakt, is dat mensen die bedrogen werden in een eerste relatie, meer kans hebben ook bedrogen te worden in de tweede.

Utilitarisme weerhoudt mensen van vreemdgaan

Door je partner te bedriegen, doe je hem of haar pijn. Maar je partner is misschien niet de enige die getroffen wordt. Ook je kinderen kunnen gekwetst raken door het feit dat je vreemdgaat of je partner hebt gekwetst door vreemd te gaan. Zelfs als ze het niet weten, zal de pijn van je partner desalniettemin overstromen naar hen. Ook familieleden, goede vrienden en collega’s, iedereen in je omgeving kan worden getroffen. Het stukje moraliteit dat elk mens in zich heeft, zorgt er vaak voor dat de goede en slechte gevolgen van ontrouw worden berekend.

Emotionele ontrouw is het meest voorkomend

emotioneel vreemdgaan

Wanneer je aan een affaire denkt, denk je waarschijnlijk aan iets fysieks. Maar ontrouw zijn, kan betekenen dat je de andere persoon nooit aanraakt.
Emotionele ontrouw wordt gedefinieerd als het hebben van platonische of vriendschappelijke gevoelens jegens een andere persoon die geleidelijk veranderen in romantische of seksuele gevoelens.

Jongeren zijn minder geneigd vreemd te gaan dan ouderen

Hoe ouder je bent, hoe meer kans je maakt om je partner te bedriegen. Volgens onderzoekers zijn volwassenen ouder dan 55 jaar sneller geneigd om vreemd te gaan dan jongere koppels onder de 55 jaar. Langdurige huwelijken en midlifecrisis kunnen een rol spelen in het gedrag. Een andere reden: oudere volwassenen zijn opgegroeid tijdens de seksuele revolutie. Daarom hebben mensen van een oudere generatie mogelijk meer sexpartners dan hun jongere tegenhangers.

Vrouwen kunnen net als mannen ontrouw zijn

vrouwen ook

Onderzoek heeft geconcludeerd dat vrouwen de neiging hebben om vreemd te gaan als ze niet tevreden zijn met het geheel van hun relatie. Ze gaan op zoek buiten hun relatie naar wat ontbreekt. Als het gaat om mannen die vreemdgaan, dan gaat het meestal puur om de seks. Vijfenzestig procent van de mannen die vreemd gingen, beweerde ‘gelukkig getrouwd’ te zijn.

Een relatie kan hersteld worden na overspel

Voor heel wat koppels is overspel een doodsteek. Lees ook maar eens deze second love reviews. Ontrouw is dan ook een goede reden voor heel wat echtscheidingen. Toch is het niet onmogelijk om een relatie te herstellen, voornamelijk als de aandacht van beide partners gaat naar wat het vreemdgaan heeft veroorzaakt en niet blijft hangen bij de daad.

Ontrouw kan beïnvloed worden door de genen

genen

Het is uiteraard geen excuus, maar overspel bij sommige mensen kan mogelijk veroorzaakt worden door bepaalde hormoonniveau’s in hun lichaam. Vasopressine bijvoorbeeld is een hormoon dat gerelateerd is aan sociaal gedrag, waaronder vertrouwen, empathie en seksuele binding.

Mannen zijn eerder ontrouw als ze een mijlpaal in hun leven bereiken

Misschien denk je dat mannen enkel vreemdgaan wanneer ze in de fleur van hun leven zijn en hun hormonen allerlei gekke toeren uithalen. Maar uit onderzoek is gebleken dat mannen eerder naar een buitenechtelijke relatie op zoek gaan als ze op het punt staan om hun 50e of 60e verjaardag te vieren. De reden van ontrouw zou zijn omdat mannen hun leeftijd als een bedreiging voor hun mannelijkheid zien.

Hetero mannen hebben het moeilijk met seksuele ontrouw; hetero vrouwen meer door emotionele ontrouw

Dit resultaat van verschillende onderzoeken, is waarschijnlijk te wijten aan de aangeboren verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn van nature al emotioneler en het ego van mannen ligt hoger dan dat van vrouwen. Seks is seks, maar vaak pas wanneer er gevoelens bij komen kijken, voelen vrouwen zich bedreigd.

Iedereen gaat vreemd, behalve onze partner

partner gaat niet vreemd

Als je in een relatie zit, probeer je er uiteraard het beste van te maken en heb je ook alle vertrouwen in je partner. Je ziet vele koppels vreemdgaan, maar je bent ervan overtuigd dat dit in jouw huwelijk of relatie niet het geval is en jullie ook nooit zal overkomen. Helaas is geen enkel mens perfect, maar heel wat mensen blijken dit dus wel te denken over hun partner.

  • Add Your Comment